Escola Superior de Comunicação Social – Lissabon

Af Kira Tanggaard, Kommunikatør

Tag afsted

Jeg vil starte, som så mange andre her på udlandsredaktionen, med at sige: TAG AFSTED! Jeg vil næsten gå så langt, som til at sige at ligegyldigt, hvor du kan komme hen, så grib chancen. Jeg endte på en sidste øjebliks nødplan pga. Corona, og har alligevel haft den bedste oplevelse, som jeg på ingen måde ville have været foruden.

Skolen

Lad dig ikke skræmme af, at det ligner, at efterårssemestret varer helt indtil midt i februar. Det er kun, hvis du skal til reeksamen. Mit semester gik fra 4/10-21/1, hvilket passede helt fint med at nå hjem til næste semester.

Skolen praler selv af at være den bedste kommunikationsskole i Europa, her må jeg desværre konstatere, at jeg er rimelig uenig. Der har over hele linjen været mangelfuld kommunikation. Der skete en masse fejl, fordi de engelsksprogede fag var voldsomt overbookede, fordi de har accepteret for mange Erasmus studerende. Deres løsningsforslag var at følge portugisiske fag, hvilket jo ikke er helt optimalt, når man intet portugisisk hverken forstår eller taler. Det løste sig heldigvis efter en masse mails, opkald og bøvl frem og tilbage mellem skolen dernede og udlandsafdelingen på DMJX. Men helt overordnet, har jeg desværre ikke så meget pænt at sige om selve skolen. Nogen havde ingen problemer, så det kan også bare være super uheldigt. Men man skal trives ret godt i uvished og lidt kaos.

Det er dog rigtig fedt at være en del af Erasmusfællesskabet, hvor man lynhurtigt får et stort netværk.

Fag

Der var et relativt lille udvalg af fag, hvoraf jeg endte med følgende:

Integrated Communications Management: Meget lidt undervisning, generelt tror underviseren meget på learning by doing. Vi brugte f.eks. et halvt semester på at lave en kommunikationsplan. Det er generelt meget lig det, man på Kommunikation allerede har arbejdet meget med.

Digital Media Laboratory: Perfekte fag, hvis man har en YouTuber eller TikTok’er gemt i maven. At kreere video content til en kanal og skrive en kort refleksion til sidst er alt faget indeholder.

Innovation, Technology and Society: Rigtig fint fag, med en sød og engageret underviser. Meget klassisk undervisning og opgaver undervejs.

English for Journalism: Eneste fag, hvor man er blandet med de lokale, hvilket er et kæmpe plus. Det er dog mere samfundsfag og politik end hverken sprog eller journalistik. Men man arbejder med nogle meget spændende emner. Der er en meget stor mængde forberedelse til dette fag sammenlignet med de andre.

Portugisisk som sprogfag: Det har været rigtig hyggeligt, og ikke rigtigt føltes som skole. Det er fedt at lære lidt small talk og kunne forstå menukort osv. Det ligger dog om aftenen to gange ugentligt, hvilket giver nogle meget lange skoledage.

Bolig

Jeg boede i en stor lejlighed sammen med 12 andre udvekslingsstuderende. Det er meget ”normalt” i Lissabon at bo på den måde, hvilket er en blandet oplevelse, men bestemt sjovt at prøve. Jeg boede i Graca, hvilket er et skønt område med mange hyggelige cafeer, udkigsposter og parker. Dog tager det en times tid at komme ud til skolen, hvilket man lige skal have med i sine overvejelser. Jeg elskede området, men havde jeg kunne vælge om, havde jeg nok valgt at bo tæt på et metrostop på blå linje. Det havde halveret transporttiden til skole.

Generelt er det nogenlunde billigt at bo i Lissabon, men priserne er steget meget de seneste par år og stiger stadig. Jeg gav 375 euro om måneden inkl. forbrug, hvilket bestemt var i den lave ende sammenlignet med mange andre udvekslingsstuderende dernede.

Der findes en masse forskellige boliggrupper på Facebook og derudover portaler som Idealista.pt.

Byen

Lissabon er strøget direkte ind øverst på min liste over yndlingsbyer. Jeg tror, man skal opleve det selv for helt at forstå det. Men der er den mest fantastiske stemning, det smukkeste lys, lækreste mad, festligt natteliv og uendelige muligheder for Erasmus studerende. Hvad end man er til surfing, kæmpe klubber med billige drinks eller dagsture til små lokale byer. Og så er vejret nærmest aldrig dårligt, meget mildt, masser af sol og jeg tror måske, vi havde regn max 10 gange på hele semestret.

Man skal klart vænne sig til den mere afslappede stemning (og lave tempo!!), men når man vænner sig til det, er det helt fantastisk. Med både Erasmus-penge og SU har man mulighed for at virkelig at leve lækkert og opleve en masse. Så glemmer du hurtigt eventuelt bøvl med skolen, lidt kedelige fag og andre bump på vejen.

Sidste og (måske) vigtigste råd

Tag på alle de weekendture du overhovedet kan. Jeg var på Azorerne, i Porto og ved Algarve kysten og det er uden tvivl nogle af højdepunkterne fra mit udvekslingsophold.

Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogen spørgsmål, er i tvivl om noget eller kunne tænke dig 27 forskellige forslag til gode brunchsteder! Kitajo@dmjx.dk eller 22244997

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *