Hong Kong have fun

Sarah Emilie Buhl, journaliststuderende

Åh, Hong Kong. Mulighedernes by, Asiens New York, et lille knudepunkt for storstilet kapitalisme.

Som så mange andre var jeg nødt til at glemme alt om sabbatårsrejse, på grund af coronarestriktioner, men ønsket om at komme ud over landegrænserne forsvandt aldrig helt. Alligevel må jeg sige, da tiden meldte sig til at skulle væk, at jeg var tøvende.

Mit tredje semester på DMJX var fantastisk, og jeg elskede min hverdag, mine studievenner, mine weekender og bare helt generelt Aarhus som studieby. At rejse afsted på fjerde semester er derfor hårdt, fordi du kommer ikke tilbage fredagsbarer, citatfester og instant kaffe fra quookeren, der kun virker engang imellem. Men betyder det, at man skal blive hjemme?

Hvis du, kære læser, står med en unik mulighed for at få overstimuleret alle sanser i en af verdens uden tvivl fedeste byer, så kan jeg ikke udtrykke mig klart nok: Du SKAL afsted!

Jeg havde en del bekymringer omkring at tage til Hong Kong: For det første er byens politiske situation stadig anspændt efter protesterne i 2019, og for det andet har byen haft en af verdens længstvarende COVID-19 restriktioner. Tanken om at skulle bo et sted, hvor der igen er påbud om at have mundbind på, virkede temmelig træls. Men det afholdt mig ikke fra at sætte byen som klar førsteprioritet, da jeg skulle søge – og desuden blev restriktionerne endeligt afskaffet i marts alligevel.

Som journaliststuderende i Danmark kan man hurtigt tage retten til frit at udtrykke og ytre sig for givet. At vi ukrænkeligt kan producere og udgive journalistik er hele forudsætningen for, at vi overhovedet kan arbejde. Derfor var det vigtigt for mig at opleve, hvordan man forholder sig som journalist i et område som Hong Kong, der i de senere år har fået indskrænket sin frie presse i en ekstrem grad. 

Jeg rejste afsted sammen med to andre piger fra Journalisthøjskolen, og vi blev allesammen optaget på det samme universitet, The University of Hong Kong.

HKU (forkortelse) er ikke et sted for uambitiøse elever, og studiekulturen bærer præg af lange dage i den berygtede studiesal, Chi Wah, hvor der også er fyldt på en fredag aften. Afhængig af hvilke fag du vælger, kommer der til at være meget at lave, og dine lærere kommer til at forvente noget af dig.

Bare rolig, du skal nok komme til at kunne følge med, men det er vigtigt for mig at nævne, at arbejdsbyrden kræver, at du gør en indsats:

Jeg er nok en af de mange, der har hørt en del om, hvordan skolen er noget sekundært på udveksling, og at det bare er et semester, hvor man kan feste igennem og få nogle fede oplevelser. Selvom den del af opholdet også fyldte, så var jeg tæt på at dumpe to af mine fag, simpelthen fordi jeg ikke foretog en realistisk afvejning af, hvordan jeg skulle prioritere min tid.

Hong Kong er en by, der er rig på alting, og som det forlystelsessyge menneske jeg er, blev jeg mildest talt fuldstændig overvældet over alt det byen havde at byde på af oplevelser. Jeg tror ikke, jeg sad stille på et eneste tidspunkt de første to måneder af mit ophold, hvilket gjorde at jeg blev så udbrændt, at jeg den sidste del af semestret havde svært ved at forholde mig til noget som helst- studiet inkluderet.

Når det så er sagt, dukkede jeg flittigt op til alt undervisning, og jeg har været rigtig glad for mine fag. Når du ankommer til universitetet skal du igennem en ‘add drop’ periode, hvor du har mulighed for at vælge fem fag, som du har i løbet af semestret. Her er en kort beskrivelse og vurdering af dem jeg valgte:

Greater China: A Multi-Interdisciplinary Introduction: Et fag til dig der aldrig har haft om Kina i skolen før, og som gerne vil have en overordnet forståelse for landet. Undervisningen er forholdsvis censureret men giver et nyt perspektiv uden om det eurocentriske verdenssyn, hvilket jeg har lært meget af.

A History of Propaganda in East Asia: Meget informationstungt og helt klart et af de mere krævende fag. Dog et virkelig spændende fag med en virkelig dygtig lærer, som jeg har været meget glad for at have.

The Media, Press and Government: HKU’s bud på ‘Politik & Medier’ fra hjemme på Journalisthøjskolen. Jeg valgte faget for at kunne sammenligne de to fags måder at italesætte de samme problemstillinger og emner på, men jeg må sige, at meget af undervisningen blev en repetition, af noget jeg allerede har lært.

Global Political Economy: Lidt et wild-card fra min side at vælge et økonomifag, men underviseren var meget kompetent og meget dygtig i sin formidling af undervisningsmaterialet.

Video News Production: Det eneste Hands-On journalistiske fag jeg havde, som jeg virkelig kæmpede med. Vores lærere havde en meget anderledes måde at vurdere de journalistiske produkter på, i forhold til hvad jeg er vant til hjemmefra. Dog føler jeg, at jeg er blevet langt bedre med et kamera og har en bedre forståelse for alt det tekniske ved at lave journalistik – selvom det blev lært på den hårde måde!

Noget andet jeg måtte lære på den hårde måde, er at billig bolig ikke betyder bedre bolig. De to andre piger fra DMJX og jeg valgte i første omgang at takke nej til et tilbud om at bo på enkeltværelser, et sted der hedder Mui Fong Street, da det ville koste under halvdelen at bo i en traditionel hall og dele værelse med en roomie. Derfor boede vi på Lady Ho Tung, hvor vi betalte lige under 9000 kr. for et helt semester i husleje.

Min roomie var sød og ordentlig, men hun havde meget ejerskab over værelset, og jeg havde derfor svært ved at føle, at jeg havde ret til min del af værelset, og ikke forstyrrede bare fordi jeg var hjemme. Jeg havde derfor ikke rigtig noget sted at søge tilflugt og slappe af under mit ophold. Jeg forsøgte at tale med en repræsentant om at ændre min boligsituation, men jeg fik direkte at vide, at det på ingen måde ville blive en mulighed, med den korte tid jeg havde i byen. Jeg fortryder af den grund, at jeg ikke bare betalte de ekstra penge for at have mit eget værelse, da jeg på sigt endte med at blive meget afkræftet og tyndslidt i løbet af mit ophold.

Min udveksling endte med at være udfordrende på mange parametre, men når jeg ser tilbage, ser jeg primært forløbet som en helt ufattelig smuk tid. Hong Kong har en særlig storbyscharme, og uanset hvor du befinder dig i byen, kan du finde Chan Chan Tengs, ældgamle ‘Prawn Shop’-lysskilte, uidentificerbare madlugte, udendørs rulletrapper og skyskrabere man får ondt i nakken af at se op på.

Så mærk suset fra dobbeltdækkerbusser, taxaer og sportsvogne i millionklassen når de drøner forbi dig. Tag ud i natten og find mennesker fra hele verden, der står og drikker Soju i det blege lys fra en 7-Eleven. Tag på Filippinsk karaoke bar, spis hos Mr. Wong, spil på heste i Happy Valley, kør ud i natten på en Tram og sejl til Lamma Island på en party båd.

Mærk byens mangfoldighed og lad den blive en iboende del af dig. 

Hvis du stadig mangler afklaring, eller brænder inde med nogle spørgsmål, så skal du være mere end velkommen til at kontakte mig på mail: 28406@dmjx.dk eller finde mig på Facebook; Sarah Buhl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *