UDVEKSLING I GENT, BELGIEN

Af Mathilde Haugstrup From Andersen, Kommunikation

Er du i tvivl om, om du skal rejse væk fra hverdagens trygge rammer, familie, venner, Kurt Strandbar, you name it i 6 måneder? Forstår. Det var jeg også. Orker du ikke helt projektet? Velkommen i klubben. Skal du tage af sted alligevel? JA.

Før jeg gik i gang med at undersøge, hvor jeg kunne komme på udveksling, havde jeg ingen idé om, at Gent eksisterede. Alligevel endte byen lidt tilfældigt øverst på min prioriteringsliste. Og at jeg landede lige præcis der på mit 5. semester, er jeg virkelig taknemmelig for.

At komme til Gent er som at træde ind i en tidskapsel. Det historiske centrum er malerisk med brostensbelagte gader og historiske bygninger, og så går der de fineste kanaler gennem hele byen. Gent er en smule mindre end Aarhus (hvor jeg kommer fra), og jeg lærte lynhurtigt byen at kende. Jeg satte enormt meget pris på, hvor hurtigt jeg følte mig tryg, og da jeg er en hund for et godt stamsted, gik der ikke lang tid før mine studievenner og jeg havde lokaliseret de billigste øl og den bedste kaffebar.

Til en start tre hurtige anbefalinger:

  1. Meld dig ind i ESN-netværket. Det er 15 euro, du ikke kommer til at mangle. Til gengæld kan du komme med til en masse events, som især er fede i starten, hvor du skal lære alle at kende. Uanset hvad – selv hvis du bliver træt af temafesterne – kan du bruge medlemskortet til at få gode rabatter på f.eks. RyanAir, Flibco m.m.
  • Tag ud at spise. Det går ikke så godt hånd i hånd med høj husleje og SU, men Gents madscene er ret berømt og med god grund. Der er enormt mange gode restauranter, især i det vegetariske hjørne, så brug nogle af dine dyrebare SU-kroner her.
  • Ikke rejs væk i alle weekender. Selvom det er fristende, så er Gent faktisk ret hyggelig i weekenden. Brug lørdagen på stadion til fodboldkamp, i biografen eller til koncert. Der afholdes også ofte forskellige events på caféer og barer i byen. Og plej så dine søndagsblues med en tur på loppemarked.

Og nu til det lidt mere praktiske…

Universitetet

På Artevelde University of Applied Sciences kan du læse på enten International Graphic and Digital Media (IGM) eller International Communication Management (ICM). Jeg valgte den sidste mulighed. I introugen blev vi dog blandet på kryds og tværs af de to linjer samt med udvekslingselever fra Artevelde Business School. Derfor fik jeg venner og bekendte fra alle tre uddannelser, hvilket jeg var ret glad for.

Jeg valgte at følge disse syv fag på mit semester:

  • Innovation Management
  • Ethical & Responsible Entrepreneurship
  • Cultural Encounters
  • International Corporate Communication: Project
  • International Corporate Communication: Strategy
  • Applied Neuromarketing (valgfag)
  • Data Visualisation (valgfag)

På ICM arbejdede vi meget med såkaldt cross-cultural communication og innovation. Begge ting er spændende, men noget af indholdet havde jeg allerede beskæftiget mig med på 4. semester på DMJX. For mig var dette okay, da jeg gerne ville fokusere på mine valgfag samt rejse og nyde byen, men vær klar på nogle gentagelser.

Data Visualisation var mit yndlingsfag, da vores underviser var virkelig kompetent. Jeg blev især udfordret på mine kreative evner. Faget gik ud på at visualisere komplekse datasæt, og jeg lavede blandt andet en visual over forskellige madvarers CO2-aftryk.

Uni-livet på Artevelde UAS er en kontrast til DMJX på den måde, at du har hele syv fag på en gang. Dog er der i de fleste fag ikke mødepligt, samtidig med at meget af arbejdet er gruppearbejde, hvor man internt i gruppen selv kan strukturere arbejdet. Du skal derfor regne med en halvtravl eksamensperiode, mens du til gengæld har meget fritid i løbet af en almindelig uge.

Bolig

Det kan være en smule svært at finde et sted at bo i Gent. Flere af mine studiekammerater måtte bo på hostel eller i Airbnb det første stykke tid, men de fleste fandt i sidste ende fine steder at bo. Jeg skrev mig op til universitets ”dorms”, og endte med at bo på kollegiet ’Bagattenhouse’. Det var ikke noget at råbe hurra for, og mildest talt meget anderledes end min to-værelses hjemme i Aarhus. I Bagattenhouse havde jeg 9 dejlige kvadratmeter, fællesbad, et halvsnusket tekøkken og et industri-lignende køkken i kælderen. Til gengæld boede jeg i centrum og på 6. sal med udsigt over byen.

Hvis du prioriterer eget bad og toilet over afstand til centrum, kan du overveje et andet af universitetets kollegier ’Bro Upkot’. Her boede flere af mine gode venner, og de var enormt glade for det. Generelt boede de fleste på enten små kollegieværelser eller i delte lejligheder. Jeg endte med at blive glad nok for Bagattenhouse, men hvis jeg skulle gøre det igen, ville jeg nok forsøge at finde en delt lejlighed med andre internationale studerende eller lignende. Her vil jeg tro, at Facebook er det bedste bud – der er fx en Facebookgruppe ved navn ”Te huur: Kot in Gent” (”Til leje: boliger i Gent”), som jeg ved andre har brugt til det formål.

Transport

I forhold til transport, kan jeg kun anbefale at leje en cykel. Du kan også komme rundt med både bus og sporvogn, men jeg satte personligt enormt meget pris på friheden i at kunne cykle til universitetet, til IKEA eller til nogle af naturområderne omkring byen. Jeg og mange andre lejede cykel hos De Fietsambassade, som har et abonnement for studerende, hvor du kan leje en cykel i 6 måneder for ca. 70 euro. PS. Vælg. Den. Med. Gear.

Hvis du tager på udveksling til Gent, kommer du til at bo lige i hjertet af Europa. Den offentlige transport er ret velfungerende, og på 35 minutter er du i hovedstaden Bruxelles. Det tager lidt over fire timer at komme til Paris med Flixbus, men hvis du tager lyntoget, kan du være der på mindre end halvdelen. Under mit ophold rejste jeg bl.a. til Amsterdam, Paris og Antwerpen, men også til mindre belgiske byer som Brugge og Leuven. Du har mulighed for at se og opleve meget på kort tid, så hvis du er rejselysten og gerne vil tjekke mange byer og oplevelser af, så er Gent et godt udgangspunkt.

Jeg kan virkelig kun anbefale Gent som destination for dit udvekslingsophold – jeg er i hvert fald meget taknemmelig for min egen beslutning om at tage afsted. Og har du spørgsmål til universitetet, bolig eller opholdet generelt, er du altid velkommen til at kontakte mig på 28185@dmjx.dk eller på sociale medier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *