Hogeschool Utrecht, Holland

Af Stine Østergaard

EFTERÅR 2020

Mit udvekslingsophold i Utrecht var utrolig præget af corona-pandemien, men alligevel lykkes det mig at blive pladask forelsket i byen. Jeg synes, det siger noget om, hvilken gennemgribende charme og stemning byen rummer – på trods af nedlukning og restriktioner. Så hvis du drømmer om at komme til en storby med masser af charme, studieliv og mangfoldighed – og samtidig være fri for turisterne – så er Utrecht studiebyen for dig.

Hav in mente, når du læser denne klumme, at de oplevelser, jeg beskriver her, er meget betinget af corona-pandemien og dette efterårs særlige betingelser. Hvis du vil have et mere generelt indblik i skolen og byen anbefaler jeg, at du læser de tidligere klummer om Utrecht. 

DET FAGLIGE

Jeg studerede på HU University of Applied Sciences (Hogeschool Utrecht). Al min undervisning og alle mine eksaminer har foregået online, og det har mildt sagt været noget hø. Det er ikke sådan, man ønsker at lære nyt, især ikke på et udvekslingsophold. Derfor har motivationen og kvaliteten selvfølgelig været præget af dette. Når det så er sagt, vil jeg også sige, at, jeg synes at skole og undervisere, har været utroligt dedikerede til at få nye undervisningsmetoder til at lykkes, og har alle gjort deres bedste for også at være forstående for den nye måde, at være studerende på. Derudover er de utrolig dygtige til engelsk, så kommunikationen har foregået let.

Semesteret er opdelt i to blokke á 10 uger hver, hvori den 10’ende uge er ferie. Man har tre fag pr. blok, altså 6 fag i alt. Hver fag gælder 5 ECTS point– og man opnår derfor en total på 30 ECTS point. Jeg havde online undervisning ca. 12 timer om ugen, men jeg vil sige, at work load’en svarer til ca. 37-40 timer om ugen, alt efter, hvilke fag du vælger, da selvstudie, gruppearbejde og opgaveskrivning fylder en hel del udenfor undervisningen. Du kan vælge fag fra Creative Business og Media Psychology, og du kan kombinere fag fra dem begge. Det gjorde jeg, og det kan jeg klart anbefale. Udbuddet af fag for internationale studerende er stort, så der er mange muligheder.

Jeg havde følgende fag

  • Digital Media Design (CB)
  • Crossmedia Fundamentals (CB)
  • Humanities (CB)
  • Data Storytelling (CB)
  • Mass Media and Mass Persuasion (MP)
  • Cyberpsychology (MP)

DET SOCIALE

Utrecht har et rigt og mangfoldigt socialt liv. Det har jeg godt kunne fornemme på trods af pandemien. ESN (Erasmus Student Network) har efter bedste evne fra allerførste dag forsøgt at skabe online arrangementer, som kunne stimulere vores manglende sociale interaktion. Også BuddyGoDutch, der skaber relationer mellem internationale og lokale, har forsøgt sig med online tiltag. Under normale omstændigheder, ved jeg, at de to skaber rig mulighed for sociale sammenkomster, nye oplevelser i Holland og nye venskaber – events, dagsture og diverse arrangementer.

Desværre var det svært at blive ved med at bevare motivationen for onlinearrangementerne, trods dedikerede og kreative arrangører. Til gengæld har jeg fået set dele af HU campus og af Holland, som jeg ikke ville have oplevet ellers. Når der bliver opsat mange og brede restriktioner, er det med at være kreativ og gå på opdagelse, hvor man kan. Jeg lejede bl.a. en bil med en anden udvekslingsstuderende og kørte ud på road trip i det hollandske. Jeg har gået nogle utroligt lange, smukke ture rundt omkring campus, hvor der gemmer sig meget idyl og flot natur, jeg har været en del i Amsterdam, som ikke ligger længere væk end 30 min i tog, og andre hollandske byer. Der er meget mere at opleve, end man lige tror.  

DET PRAKTISKE
Jeg fandt et kollegieværelse gennem SSH (Short Stay Housing), som er tilknyttet universitet. Det kan jeg klart anbefale – dog skal du være hurtig på tasterne, da der er stor rift om pladserne i en studieby, som Utrecht. Jeg boede i Johanna Building, som er en af de nyere kollegie-bygninger. Her boede jeg med 4 andre udvekslingsstuderende i en enhed. Det praktiske fungerer og bygningen ligger på campus, så du er tæt på skolen, hvis du skal til undervisning eller vil sidde i skolens bygninger og studere. Hvis du vil ind til centrum, er der ca. 5 km, og ca. 20 min på cykel eller med offentlig transport. Det var en perfekt beliggenhed for mig. Jeg vil klart anbefale at bo på campus, fremfor i byen eller i en forstad længere ude. Det er tæt på skolen, ikke langt fra byen, og langt de fleste studerende på HU bor i det område.

Hvis du vil have et tip til offentlig transport (bus eller tram), så anskaf dig et ISIC Mobility Card – det er et særligt slags rejsekort for udvekslingsstuderende, hvori der også er fede rabatter til byens kultur, spisesteder og shopping-muligheder. Derudover skal du anskaffe dig en cykel – det er et must i Holland, og især i en studieby som Utrecht. Næsten alle cykler og de cykler til næsten alt – om det er til bryllup eller til arbejde. Jeg abonnerede på en cykel gennem SwapFiets – det fungerede helt perfekt og problemfrit.

Jeg så ingen grund til at oprette en hollandsk bankkonto, og jeg har klaret mig så fint uden. Langt de fleste steder tager imod VISA eller Mastercard, men gør det alligevel til en vane altid at have lidt kontanter på dig. Det skal siges at Albert Heijn, en af de største hollandske dagligvare-kæder, hverken tager VISA eller Mastercard, men de skal altså også bare lige se, at komme ind i kampen. Og der er mange andre mindst lige så gode, og egentlig billigere, indkøbsmuligheder. Som sagt, så har mit udvekslingsophold været meget anderledes end dit højst sandsynligt kommer til at være, men Utrecht er (med eller uden pandemi) en helt igennem fantastisk studieby. Det mener jeg fra hjertet. Den har alt, hvad en god studieby skal have, og det hollandske folk er utroligt åbentsindede og vil helt sikkert byde dig velkommen med åbne arme og en ”stroopwafel”.

Hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere om det at tage på udveksling i Utrecht, så er du meget velkommen til at kontakte mig på stost@dmjx.dk

Held og lykke med det! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *