Vilnius

Af: Andreas Brøndum, JOUR

Da jeg kiggede på listen over steder, man kunne tage på udveksling, faldt jeg over et land. Litauen. Hvorfor søren skulle man tage et halvt år der? Derfor valgte jeg at tage til Litauen, og studere på universitetet i Vilnius.

Da jeg fortalte mine venner, at jeg skulle på udveksling i Litauen, var spørgsmålet det samme hos alle; hvorfor lige der? Jeg kunne ikke svare dem på hvorfor det præcis skulle være der, for jeg kendte intet til landet, historien, kulturen, sproget eller maden. Det var måske netop derfor, jeg tog afsted. For at blive overrasket. Og det blev jeg.

I en skov en halv times bustur uden for Vilnius, lå en bygning fra 1984. Den blev bygget da Litauen var under Sovjetisk styre. Den bygning var mit kollegie og det kostede 600 kroner om måneden at bo der. Det var fedt. Jeg boede på et tomandsværelse med Javier fra Spanien. God fyr. Omkring os boede tyrkere, aserbajdsjanere, italienere, taiwanere, indere og japanere. Vi mødtes ofte i fælleskøkkenet til mad, eller inde på et værelse til øl eller litauisk vodka.

Vilnius er smuk. I midten af det hele er gaderne gamle og fine med brosten og charmerende bygninger. I udkanten af, og udenfor byen, lugter det meget af en sovjetisk fortid. Gråt og råt. Superfedt. I udkanten kan man også finde steder, hvor man kan betale en gammel russisk mand for at få lov at skyde med AK-47 og andre russiske våben fra anden verdenskrig.

I Vilnius havde jeg seks fag. Det lyder af meget, men det var nemt. I hvert fag havde man halvanden times lektion om ugen, og der var næsten ingen opgaver i løbet af semestret. Jeg havde godt på fornemmelsen, at det ikke var skolen i Vilnius, der ville lære mig mest – det var det heller ikke. Men jeg lærte en hel masse alligevel. All worth it.

Landet er smukt. Skovene er enorme, byerne er brutale i sit udtryk, men bløde i sin atmosfære. En velsmagende flat white koster 15 kroner. En kold fadøl koster 12. Du kan nemt rejse til spændende lande som Estland, Letland, Ukraine og Polen.

Prøv noget anderledes. Tag til det undervurderede land i østen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *