Monash University, Melbourne

Af Benjamin I. Kastberg (journalist)

G’day, mate! Først og fremmest: Tag til Melbourne, det er en helt igennem fænomenal by at leve og studere i!

Jeg tillader mig at gøre det nogenlunde langt, da jeg går ud fra – siden du læser dette – at du er interesseret i at høre en masse om Australien og Melbourne, men også gerne vil underholdes. Så det vil jeg prøve på.

Om Melbourne – Australiens kulturelle hovedstad

Mange kender Sydney på grund af store attraktioner som Operahuset, broen og Bondi, men trods Melbournes størrelse og indflydelse på det Australske samfund tilbringer byen et liv i mere eller mindre komplet uvished hos det globale samfund. Og det er uforståeligt, når man selv har boet her. For byen har alt, hvad man kan forlange af en storby på godt fire millioner indbyggere. Melbourne kan betragtes som Australiens hovedstad for mode, sport, kulturelle oplevelser og kaffe. Ja, det er rigtigt. Melbournianere elsker deres kaffe, og de har kun hovedrysten til overs for Sydney, hvor livets fortræffeligheder handler mere om en god sejltur eller lange dage på stranden end ordentlig kaffe. Melbournes restaurant- og caféliv er meget rigt, og madoplevelser er der nok af. Byen er en blanding af mange nationaliteter – især asiatiske – hvilket giver bylivet et særligt præg. Men selvom byen er fuld af mennesker, er den tryg at opholde sig i. Og den offentlige transport fungerer godt (og er ret billig).

Personligt vil jeg beskrive Melbourne som en krydsning mellem New York og København. Den har NYC’s skyskrabere, travlhed samt utallige centre med verdens største modebutikker, og så har den Københavns afslappede café- og restaurantstemning med gode madoplevelser og afslapning ved vand og parker.

Du har måske hørt, at det er koldt i Melbourne, og jeg ville gerne kunne afkræfte den historie, men det kan jeg ikke. De første tre-fire måneder var ret kolde, men vinteren og foråret i byen, var også en af de koldere omgange sammenlignet med det generelle niveau, lod jeg mig fortælle. Så vær forberedt på, at vejret måske ikke er helt så ’australsk’, som du forventer. Sommeren – altså december og frem – kan dog være modbydelig varm, men Melbournes temperaturer svinger meget.

Generelt er australierne et meget venligt og udadvendt folkefærd, hvilket man hurtigt lægger mærke til som indadvendt random-samtale-hadende dansker. Personligt har jeg dog lært meget af deres åbenhed og ville ikke have været den foruden.

Om Monash University – Et universitet med mange muligheder

Hvis det er muligt, vil jeg anbefale dig at tage herned en til to uger før, du starter med orientering. For det er mentalt hårdt at forholde sig til så mange nye mennesker og studieforhold på samme tid.

Universitetet har to primære campusser. Det ene er Clayton, hvilket er hovedcampus, og det andet er Caulfield, hvor alle journalistiske fag hører til.

Mine fag var:

  • ATS1701: Terrorism and political violence: An introduction
  • ATS1259: Exploring Contemporary Australia
  • ATS3062: Digital Production
  • ATS2255: Smartphone Journalism

Jeg skiftede to fag ud i forhold til min første sammensætning. Det ene var European Security, som jeg var ked af at droppe, men faget var simpelthen for svært, da det var et tredjeårsfag, hvilket oprindeligt krævede to foregående fag i ’International Relations’.

ATS1701 kom i stedet for European Security, hvilket jeg blev meget glad for. Den ene underviser Peter Lentini ved rigtig meget om terrorisme og er nogenlunde interessant at høre på. Den anden var Luke Howie som i stedet for at tale en masse gav ordet til de studerende, hvilket gav en ret interessant struktur i forelæsningen. Generelt lærte faget mig meget om at beskrive fænomener som terrorisme på en mere neutral måde som journalist.

ATS1259 var helt klart mit yndlingsfag. Ikke kun fordi, det er fedt at lære om Australiens specielle historie, men mest af alt, fordi vores underviser Susan Carland (som også var min tutor) er helt fænomenal at høre på. Hun underviser med en gejst og en struktur som gør forelæsningerne og tutorials super spændende. Faget er et introduktionsfag til alt fra Australiens sportskultur, politiske landskab til multikulturelle samfund. Dette fag kan klart anbefales!

ATS3062 så på papiret meget interessant ud, men endte med at være en dårlig oplevelse. De første par uger var gode. Her lærte vi f.eks. om forskellige programmer til grafisk at behandle data og dermed skabe en journalistisk historie. Jeg havde håbet på at blive en skarp digital journalist, men faget gav ikke nok tid til at lære de forskellige programmer dybt nok at kende. For godt en måned inde i faget blev vi tilkoblet et projekt om at skabe multimediefortællinger til SBS News, men projektet var utroligt ringe planlagt. Ingen vidste rigtigt, hvad der blev forventet af os før meget langt inde i processen. Underviser Julie Tullberg var sød og god at snakke med, men hun underviste på en meget distræt og forvirrende måde. Hvis der bliver kørt et lignende projekt, kan faget ikke anbefales.

ATS2255 var overvejende en succes, selvom der var flere elementer, som blev for meget en gentagelse af de første tre semestre på DMJX. Meget af pensum svarede til det, vi har været igennem før praktikken, og det blev lidt for basalt nogle gange. Men faget blev for alvor nyttigt, da underviser Nick Parkin lærte os om forskellige apps til mobilen, der kunne bruges til at researche eller producere nyheder. Nick var både spændende at høre på, kompetent og satte krav til sine studerende. Så hvis du vil blive lidt bedre til apps og ’mobile journalism’ (fx optage et nyhedsindslag kun med smartphone) kan faget godt anbefales. Men vær opmærksom på, at faget er et andetårsfag og pensum samt medstuderende, derfor kan være af lavere kvalitet, end du forventer.

Hvad angår campusser ligger Clayton længst væk fra centrum og kan sagtens tage en time at komme ud til, hvis du bor omkring CBD (central business district). Caulfield ligger tættere på og tager måske kun 20-30 minutter. Personligt var det ikke noget problem at skulle helt ud til Clayton. Tager du til Caulfield kører der nemlig en intern shuttle-bus mellem de to campusser, som er gratis for studerende, hvilket sparer tid og penge.

Generelt var oplevelsen på Monash University god, om end det måske var et hårdere forløb end forventet. Det skyldes især, at jeg ikke var specielt motiveret for at blive journalist, hvilket gjorde de journalistiske fag til en større udfordring end nødvendigt. De andre to fag havde et væsentligt pensum, men var for det meste spændende og nemme at læse op på.

Om det sociale – vær aktiv de første par måneder!

Generelt minder Monash University om et amerikansk universitet med stort fokus på sport, stolthed over identitet og masser af sociale muligheder. I den første uge har du orientering, hvor du får kastet diverse sociale arrangementer og klubber i hovedet. En god klub for udvekslingstuderende kan være MOVE, der arrangerer ture og sociale baraftner. Personligt synes jeg ikke, MOVE arrangerede nok ture, men de havde dog baraftner hver anden uge. Det passede ofte dårligt med mine egne planer, så nåede faktisk ikke at være med til andre end baraftnerne i orienteringsugen. Jeg vil anbefale at komme til flest mulige sociale arrangementer, da det er den bedste mulighed for at knytte bånd med de andre udvekslingsstuderende.

Der er også andre muligheder for at knytte sociale bånd, f.eks. det utal af sportsklubber, som Monash tilbyder.

Intro-forløbet var dog ikke det bedste. Generelt virkede tutorerne til at have det sjovere med sig selv end med de nye studerende. Personligt var jeg også dårlig til at tale med nye mennesker, men vil du gerne have nye venner, skal du nok få det. Folk er generelt søde og rare at snakke med. Da universitet er opdelt i enkelte fagklasser, har man ikke meget socialt at gøre med sine klassekammerater. Båndet er klart stærkere til de andre udvekslingsstuderende, men man bliver nødt til at gøre en indsats i starten for at være social og få sig nogle venner.

Personligt fik jeg flest venner gennem Hillsong Melbourne – en kirke, jeg var tilknyttet under mit ophold. Derfor har min oplevelse af det sociale liv på Monash også været anderledes end de fleste andres.

Om boligforhold – en dyr, men positiv oplevelse!

Jeg havde ingen bolig, før jeg tog afsted til Australien. Få uger forinden fandt jeg hjemmesiden flatmate.com.au, hvor jeg søgte nogle steder, men det var svært at rykke på noget, når jeg ikke befandt mig i Melbourne. Siden kan godt anbefales, da der jævnligt poppede interessante tilbud op.

Jeg endte med at få bolig igennem noget kaldet UrbanStay, som universitetet henviste mig til, efter et værelse på Flatmate glippede. Igennem UrbanStay kom jeg ind i et hus i Prahran, en velhavende bydel i det sydøstlige Melbourne. Huslejen var ret dyr, omkring 5600kr, men det ligger ikke engang i den høje ende i Melbourne, men nærmere lige over midten. For Australien er et dyrt land at leve og bo i. Nogle af de andre udvekslingsstuderende slap noget billigere, fx 3000-4000kr, så du kan være heldig. Men forbered dig på, at husleje i Melbourne kan blive en dyr fornøjelse. UrbanStay som udlejer kan varmt anbefales. De var meget søde og hjælpsomme.

Om hvorfor du skal vælge Monash og Melbourne!

Uanset, hvor du tager hen, er udveksling en virkelig, virkelig god idé! Du vokser så eksplosivt, fordi du er alene i et nyt land med nye omgivelser, et hårdere studiemiljø og mange praktiske udfordringer, du selv skal løse. Det giver masser af personlig erfaring og selvtillid og bygger din karakter.

Jeg er uden tvivl blevet forelsket i Melbourne og Australien. Det er et vidunderligt land med mange spændende dyr, en speciel natur og en unik historie. Og Melbournes vejr har måske konstant PMS, men byen indeholder så meget charme, sportsoplevelser, god kaffe og utallige muligheder, at du aldrig vil kede dig downunder. Og nå ja, så er Melbourne endnu engang blevet udnævnt som verdens bedste by at bo i.

See you downunder, mate!

Se billeder fra mit ophold på Instagram på hashtagget: #melbournemigmonash

Har du yderligere spørgsmål, så skriv endelig på bikastberg@mail.dmjx.dk

Bedste hilsner, Benjamin.

Gode råd:

  • Medmindre du køber en cykel, så få ’concession card’ som noget af det første, så du har billig transport fra begyndelsen. En normal tur med sporvogn i centrum koster godt 20 kroner, med concession card er det kun halvdelen.
  • Frygt ikke for bolig. Når først du er hernede, går boligsøgningen meget lettere. Tag ventetiden og uvisheden som en karakteropbyggende oplevelse.
  • Book billet til MOVE’s ture så tidligt som muligt – de bliver hurtigt udsolgt.
  • Husk vinterjakken, Melbournes vinter kan være overraskende kold.

Leave a Reply

Your email address will not be published.