JMK Stockholm

Af Andreas Rasmussen (journalist)

Jeg valgte at tage mit udlandsophold på JMK i Stockholm af flere årsager: først og fremmest fordi jeg havde en masse venner i forvejen, men også for at få et bedre indblik i svensk kultur, i livet i Stockholm, i medieverdenen på den anden side af sundet og fordi jeg kun havde hørt godt om JMK fra venner og bekendte.

Da jeg tilmeldte mig søgte jeg ind på svensksprogede fag for at blive bedre til at tale svensk. Rent sprogligt var det en succes, men rent fagligt betød dét desværre, at der kun var mulighed for at komme ind på 1. semester-fag. Konsekvensen af det var at jeg sad som 8. semester-studerende og gik i skole med en masse kids, der kun lige var gået ud af gymnasiet. Skidesøde og dygtige, men det giver selvfølgelig en lidt ujævn situation.

Jeg var tilmeldt fire fag – de fire introfag på journalistuddannelsen på JMK – og var absolut ikke skuffet. Underviserne var dygtige og især i klasseundervisningen var de rigtigt engagerede og gode til at sætte diskussioner i gang. De store forelæsninger med 200+ elever i biografsalen blev en anelse tørre og præget af envejskommunikation.

Stockholms Universitet har en række studieboliger, som man skal søge i god tid. Jeg fik en fed etværelses 20 minutter på cykel fra JMK til 4000 danske kroner om måneden og generelt var universitetet rigtigt lette at have at gøre med, lige fra valg af fag før afrejse til indskrivning ved ankomst og den løbende kontakt med underviserne.

Tips og tricks:

  • Tag af sted i god tid før semesterstart (jeg rejste i juni med semesterstart i september), så du kan lære byen at kende.
  • Skaf en cykel, de kan købes brugt på blocket.se billigt. Selvom tunnelbanesystemet er fedt og velfungerende kan man godt have brug for at få rørt sig.
  • Tunnelbanen: Det er ret dyrt for pendlerkort (600 SEK månedligt), så mange lokale er tilmeldt bødekassen Planka.nu, der kun koster 100,- SEK om måneden, og så til gengæld dækker de afgifter du måtte få. Helt lovligt. Til gengæld er tunnelbanesystemet virkelig velfungerende, så lær ruterne at kende.
  • Mad er generelt dyrt, både restauranter/fastfood og indkøb. Jo længere væk fra centrum, desto billigere.
  • JMK ligger på Östermalm, overklasseområde nummer et i Stockholm. Priserne her er markant højere end hvis man fx tager til Södermalm eller Söderort.
  • Gå til fodbold! Stockholm har tre store klubber; AIK, Djurgården og Hammarby. AIK er et forstadshold som Brøndby, Djurgården er overklassens klub og Hammarby, ja, well, Hammarby er byens hold. Alle fra Södermalm og de tilgrænsende bydele syd for holder med Hammarby, der i folkemunde kaldes Bajen. Snyd ikke dig selv for en hjemmekamp på det oftest helt proppede stadion (der har plads til over 30.000), også selvom holdet de seneste fem år har ligget i den næstbedste række. Fra 2015 spiller holdet igen i Allsvenskan.
  • Snyd heller ikke dig selv fra den fantastiske udsigt udover Stockholm fra bakken på Katarinavägen, der især om aftenen er virkelig flot.

Det var vist det. Tag et smut til Stockholm , du vil ikke fortryde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *