University of Canterbury, Christchurch, New Zealand

Asger Nørkær Nielsen, journalist

Jeg har været på udveksling på University of Canterbury i Christchurch, New Zealand. Semesteret startede 20. februar, og jeg havde sidste eksamen 23. juni.

Uanset hvor man tager til, er jeg overbevist om, at man får rigtig meget ud af et semester i udlandet, hvis ikke fagligt, så socialt, og ofte også begge dele. Derfor kan jeg kun opfordre til at tage afsted. Selv har jeg været glad for Christchurch, men der er både fordele og ulemper ved stedet, hvilke jeg vil forsøge at ridse op her.

Der har ikke været de store muligheder for rent faktisk at lave journalistik i Christchurch. Journalistik på universitetet er en et-årig opgradering af en bachelor i et andet fag, så man kan ikke vælge decideret journalistiske fag. Man har derimod adgang til medie- og kommunikationsfag, såsom Media and Social Change – et 300-fag, som var okay, men meget bredt – det favnede blandt andet big data, sociale medier og mediers fremstilling af kønsroller og minoriteter. Man kan også få adgang til 400-level medie-fag, hvilket hjælper lidt på udvalget.

Jeg havde to andre fag: Introduction to New Zealand Politics and Policy og Kiwi Culture. Sidstnævnte var jeg rigtig glad for, det gav et godt indtryk af folket, historien og kulturen, samtidig med, at jeg kunne opleve det samme i mødet med newzealænderne.

Man kan vælge at bo lige ved siden af universitetet, i Ilam Apartments. Det er ret dyrt, men meget bekvemt, og man møder mange andre internationale studerende, så man hurtigt får et godt netværk. Det kan godt lade sig gøre at finde andet, der er billigere, men der er ingen garantier for nærhed til universitetet eller god kvalitet.

Selv valgte jeg New Zealand, fordi jeg tænkte, det var et fedt land at rejse i og det ville være nogenlunde let at falde til, når man taler sproget. Begge dele er jeg blevet særdeles bekræftet i. Hvis man er til natur, er landet super fedt at opleve. Desuden er det let at tilpasse sig kulturen og mentaliteten i New Zealand, der på nogle punkter minder en del om den danske.

Christchurch er en kedelig og ucharmerende by. Det kommer man ikke rigtig uden om. Den ligger på Sydøen, mens både Wellington og Auckland ligger på Nordøen, og det kommer til at betyde en del for, hvor man får rejst mest. Jeg var slet ikke på Nordøen, før semesteret var slut, for det er meget lettere og billigere at tage mindre ture på øen, hvor man bor. Uanset hvad bør man overveje at tage afsted i god tid, inden semesteret starter (hvis det er februar-juni), så man kan udnytte sommermånederne til at rejse i. Der er dog også tre ugers ferie i april.

Alt i alt har jeg været rigtig glad for at tage til New Zealand og tilfreds med at tage til Christchurch. Jeg har ikke lært noget, der direkte gør mig til en bedre journalist, men erfaringerne, man gør sig ved at bo i udlandet, tale et andet sprog og møde mennesker fra andre kulturer er uvurderlige, og jeg mener, man bliver en bedre journalist af at have den ballast.

Jeg svarer gerne på spørgsmål på asgernn@hotmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.