University of Canterbury, Christchurch

Af Markus Földvary, journalist

Jeg var exchange student på UC i foråret 16 (new zealandsk efterår) som en del af Inclusive Journalism Initiative-programmet.

Christchurch, New Zealand: Det er en by, der stadig er kraftigt medtaget af det ødelæggende jordskælv i februar 2011. Det har påvirket oplevelsen som udvekslingsstuderende i byen på både godt og ondt. Det har været fascinerende at følge processen og se de kreative initiativer, der popper op rundt omkring og lære om, hvordan en hel by rejser sig efter sådan en katastrofe. Omvendt så betyder det også, at der reelt set ikke er noget centrum i byen og alle cafeer, barer, restauranter osv. er spredt rundt omkring i forstæder, hvilket gør, at man ikke går så meget i byen og hænger ud forskellige steder. Hele genopbygningen besværliggør også mulighederne for at cykle og bruge offentlig transport i byen, men det er dog klart til at overkomme. Det er let og ikke alt for dyrt at rejse rundt og opleve resten af New Zealand eller tage på en tur til en stillehavsø i den tre-ugers ferie, der var midt i semesteret. Samoa kan hvert fald klart anbefales.

Bolig: Jeg boede i Ilam Apartments, som er der, hvor de fleste (alle) udvekslingsstuderende bliver placeret sammen med lokale studerende. Det virker dog ikke til, at der er megen mening med, hvordan den proces foregår, for jeg boede sammen med 17-18-årige, hvilket var en udfordring, da det var første gang de boede ude, og dermed ikke helt vidste, hvordan man opfører sig, når man bor seks mennesker sammen. Værelset var småt og gråt, men det var super tæt på universitet og i køkkenet var alt det nødvendige udstyr, ligesom at internet og varme heller ikke var noget, man skulle sørge for. Det er dog ganske pebret at bo der faciliteterne taget i betragtning, men lejemulighederne i Christchurch er ikke særligt gunstige grundet genopbygningen og mangel på boliger i centrum. Ilam Apartments ligger en håndfuld kilometer fra centrum, men 5-10 minutters gang derfra ligger et center og yderligere 15-20 minutter ligger et stort indkøbs- og shoppingcenter.

Undervisning: Jeg læste to fag som en del af IJI-programmet – ”Independent Media” og ”From Proposal To Publication: A Media Research Project.” Specielt sidstnævnte fag var spændende, da vi fra starten gik i gang med at arbejde på at lave et stort research projekt og arbejdede med det gennem hele semesteret. I det første fag var der muligheder for at være kreativ og mere journalistisk end akademisk, da man i den sidste opgave kunne vælge at skrive et essay eller lave sit eget medie. Det ene fag var vi ni i klassen og det andet 11. Undervisningen var god og på et højt fagligt niveau. Det var tydeligt, at det var postgraduate fag og ikke undergraduate fag i forhold til arbejdsmængden, kravene fra lærerne og de andre elevers ambitionsniveau. Det var udfordrende at læse på så højt et niveau, men jeg føler også, at jeg har lært rigtig meget fagligt. Det var interessant at anskue journalistik og medier fra et akademisk perspektiv.

Alt i alt har det været et interessant og spændende forløb. Socialt har det ikke været det store højdepunkt, men rent fagligt har det virkelig være godt og udbytterigt. Det er ikke noget billigt sted at være, men med stipendiet fra IJI-programmet hænger økonomien godt sammen. Når man bor i Christchurch, skal man være opmærksom på, at der stadig jævnligt er jordskælv. Inden min anden uge var overstået, var vi allerede blevet evakueret fra campus, da et kraftigt jordskælv ramte byen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.