Universität Hamburg

Af Niels Anton Heilskov (journalist)

Universitetet i Hamburg tilbyder akademiske udfordringer på Master-niveau

Hvis du ønsker at forbedre din viden indenfor de humanistiske akademiske fag, så er Hamburg Universitet et godt tilbud til dig. Også selvom dit tyske er lidt gebrokkent.

Universitetet godtager elever fra journalisthøjskolen på det socialvidenskabelige fakultet på Master-niveau. Det åbner op for en verden af seriøse studier inden for en lang række emner. Ofte af en meget specifik karakter så som: Konfliktmægling, International Organiseret Kriminalitet og Resilience-studier af nye socialstrukturer eller Moderne Politiarbejde.
Et godt tilbud om seriøs undervisning, men til gengæld skal der også arbejdes for ECTS-pointene, og indretningen af det tyske semester betyder, at du ikke kan komme hurtigt videre med din uddannelse. Du skal forvente at blive forsinket med et semester.

Journalistisk byder Hamburg også på en række fag, men da den journalistiske uddannelse først begynder som en 2-årig master, er mange af fagene forholdsvis basale. Med titler så som: research 1 og 2, Interviewteknik, Web-journalistik osv.

Et liv som halvandenrangsstuderende: Universitetet byder egentlig på en række interessante journalistiske fag, og der er f.eks. et godt udbud af fag til Erasmus Mundus-linjen i journalistik, der netop arbejder med globale emner og med et internationalt udsyn i forhold til diskurser og mediedækning. Personligt havde jeg håbet på at kunne snige med på denne vogn.

Men som udvekslingsstuderende vælger du første dine fag efter en 2 ugers prøveperiode, hvor man kan se fagene og underviserne an. På mange måder et genialt koncept. Men samtidig betyder det også, at de mest populære fag allerede er fyldt op.
Men med de mange fag, er det altid muligt at finde noget.

Moderne undervisningsform: Når det første kaos, som fagvalgene medbringer, har lagt sig og undervisningen for alvor går i gang, ser man hurtigt at universitetet i Hamburg har nogle klare dogmer for undervisningen. Begrebet forelæsning er stort set ikke eksisterende, og i stedet foregår undervisningen på seminar basis.
Holdene består aldrig af mere end 30 deltagere, og ofte er der helt ned til 15. Det giver efter min mening en mere seriøs og intens undervisning med tid til diskussion og spændende perspektiver.

Gode muligheder for at lære tysk både på den hårde og bløde måde: Noget af det, som nok får mange danske studerende til at holde igen med at tage til Hamburg, er, at der ikke er en overflod af fag, der bliver tilbudt på Engelsk. Hvis du går hårdnakket og koncentreret efter det, kan det lykkes at skrabe 24 ECTS-point sammen via engelske fag. Men også kun lige.
Til gengæld er de fleste undervisere dejligt fleksible og forstående. En lang række af teksterne er ligesom på andre universiteter i forvejen på engelsk. Og i de fleste fag vil det også være muligt at lave fremlæggelser på engelsk. Men undervisningssproget er på tysk, så hvis du ikke som minimum kan bestille en Astra og pommes på Reperbahn og sige Schön’ Abend!, når du går fra etablissementet igen, så bliver det nok for stor en mundfuld.
Erasmus-miljøet på skolen er veletableret, og generelt er sprogniveauet blandt de erasmus-studerende ikke skræmmende, så man bliver ikke tromlet, hvis man ikke lige forstår, hvorfor dørvagten ikke vil lukke en ind på den hemmelige natklub.

Hamburg er en fed by tæt på Danmark med billig transport frem og tilbage. Undervisningen er kvalificeret, men hård. Sprogbarrieren er ikke så voldsom, som man kunne frygte, men det er de akademiske systemer. Og det betyder bureaukratiske knuder og “ineffektiv” studiegang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.