San Francisco State University, USA

Af Jacob Grandt, Kommunikation

 

San Francisco: High tech og hippier

Langt væk fra H.C. Andersen, blondiner og leverpostej ligger San Francisco. En overkommelig storby med 17 mikroklimaer, flere hjemløse end du har set før og lige så mange nørder.

 

Af Jacob Grandt – jgrandt@mail.dmjx.dk

 

San Francisco er på mange måder en fortabt by. Den gamle Summer of Love charme har fået en vækstvirus, som sætter byen i et dilemma mellem bare tæer og fine lædersko.

Som studerende kan du dog være ligeglad. Forskelligheden efterlader dig nemlig kun med flere ting at opleve.

 

Du kan gå to veje. Dengsen eller Columbus. Er skolen din førsteprioritet, eller er det at undersøge om brune eller sorte bønner smager bedst i din burrito? Hvis du er blevet optaget på San Francisco State University er du selvfølgelig et geni nok til at ordne begge dele. Men helt firkantet set er det den første beslutning du skal tage.

 

Da jeg ikke ved, hvad der tænder dig, vil jeg invitere dig op på mit flyvende tæppe og vise dig, hvad du går ind til i et større perspektiv.

 

Tillykke, du er nu et klubmenneske

Du er landet. San Francisco er din religion og International Education Exchange Council (IEEC) er din kirke. Som udvekslingsstuderende er du forpligtet til at biddrage til at vedligeholde den organisation. For mig lød det dødsygt. En belastning og en barriere for det fede udvekslingsophold, jeg havde planlagt for mig selv. Men kun halvt inde i orienteringsugen gik det op for mig, at IEEC ville blive omdrejningspunktet for mit ophold.

12 komiteer, alle bestående af udvekslingsstuderende, planlagde ugentligt alt fra bøssebar med $1 cocktails til udflugter rundt omkring i San Francisco. Nu hvor min promille har lagt sig, kan jeg se, at alkohol var involveret i de fleste events. Men IEEC har bragt mig til Lake Tahoe, Yosemite og givet mig et kæmpe internationalt netværk med venner over hele verden. For slet ikke at tale om en indsigt i San Francisco, jeg ikke havde kunne få alene.

 

Jeg kan kun anbefale, at du involverer dig i IEEC.

 

20+30+50 giver 100

Uanset hvilke fag du vælger, er der nogle helt basale forskelle mellem DMJX og det amerikanske skolesystem. De er ikke til din fordel. I hvert fald ikke før du får din endelige karakter. Den bliver nemlig givet på et grundlag af dine præstationer over hele semestret. Det kunne hedde 20 pct. for deltagelse, 30 pct. for mid-term og 50 pct. for eksamen. Du kan med andre ord ikke tjekke op på de nyeste sneaks eller hvad Politiken siger om Kødbyens nyeste spisesteder i timen, indtil det er eksamenstid.

 

Det er både rart og virkelig irriterende på samme tid. Ulempen er, at du hele tiden får små skoleopgaver, som har betydning for din endelige karakter. Fordelen er, at du hele tiden ved, hvor du er karaktermæssigt. Og vil du bare bestå, kræver det ikke mere end matematik på C-niveau i gymnasiet for at regne ud, hvornår du kan tage til Vegas i stedet for at gå til klasse.

 

Desuden er håndskrevne eksaminer på højeste mode og A er væsentligt lettere at få end 12. Hvis du introducerer dig selv til alle dine lærere på førstedagen og ellers holder dig forrest i klassen er du gylden.

 

Chokolademønter i guldpapir

San Francisco er en fest, som du bare må opleve. Der ingen dresscode, men du skal huske din pung. Helst fyldt med dollars. Du vil få flere oplevelser på et semester her, end du kan få noget andet sted. Men et værelse uden vindue kan godt koste $900. Så medmindre dit Tinder-game er ualmindeligt stærkt, skal du overveje Las Vegas turen nøje…

 

Når du rejser hjem, så husk at tage dine chokoladeguldmønter op ad lommen inden de smelter. De er højst sandsynligt, alt du har tilbage. Men når du sidder der i flyveren på et sæde med alt for lidt benplads, lover jeg, at du kan spise en mønt og tænke, at det var det hele værd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *