CFJ Paris

Af Ida Solveig Richardt (journalist)

Tag på udveksling til Paris – især for sproget og kulturen

Generelt er det faglige niveau på CFJ ikke så højt – det er en kandidatuddannelse, men størstedelen af de studerende har læst historie, statskundskab eller noget lignende før de startede på CFJ, så selvom det er deres andet år, er niveauet en del lavere, end det vi er klar til på 8. semester. På den positive side komme alle underviserne fra den virkelige verden, og det er super fedt at nogle af dem virkelig har fingeren på pulsen.

Før du starter er det værd at overveje, om du har brug for at få det franske støvet af – al undervisningen er på fransk, og når du er den eneste udvekslingsstuderende, bliver der ikke taget hensyn. Det fungerede rigtig godt for mig, og ellers er jeg ret sikker på, at de fleste er villige til at hjælpe. Hvis du vil tage franskundervisning, kan jeg varmt anbefale Sorbonne Universitetets Intensive franskkurser – de er dyre, men gode!

Undervisningen er inddelt i moduler à én eller flere dage, så du har kun gang i én ting af gangen. Man har ikke mulighed for selv at vælge fag på skolen, og jeg fik først af vide, hvad jeg skulle have en uge før start (generelt er det en god idé, at væbne sig med tålmodighed, når det gælder CFJ). Mine fag var:

Mineure télévision: hvis man ikke har lavet tv før, er det et fedt forløb med nogle gode undervisere – f.eks. en intensiv uge med en web-tv-journalist fra Le Monde. Der er dog også nogle mere generelle journalistiske fag, som er lidt en gentagelse af, hvad man allerede har lært på DMJX.

Projet de web documentaire: Et ret cool projekt som går ud på at udtænke, forberede og pitche en webdokumentar for en jury bestående otte journalister fra den franske medieverden.

Efter de to fag (som svarer til 15 points), skulle 2. året begynde på deres majeur, og jeg blev i stedet flyttet til 1. året. Men niveauet her svarede til 1. semester på DMJX, så sammen med rektoren besluttede jeg efter to uger med 1. året at afslutte mit forløb på CFJ, så jeg i stedet kunne få tid til at opleve lidt mere af Paris. Det er der nemlig ikke så meget tid til, imens man er på skolen – der er undervisning fra 9.30 til 18-20 stykker om aftenen.

Jeg var den eneste udvekslingsstuderende på skolen, så der var ingen særlige arrangementer eller velkomst, som på mange store universiteter. Rent faktisk virkede det nærmest som om, de fuldstændig havde glemt at jeg kom. Ingen af underviserne var klar over, at jeg var en del af deres hold og jeg fik sjældent de mails, der blev sendt ud til de studerende (på trods af flere forsøg på at rette fejlen).

De andre studerende er både flinke og imødekommende, men de er også meget unge – og eftersom jeg startede på 2. året, var der ikke så mange sociale arrangementer. Til gengæld boede jeg sammen med en franskmand (som intet havde med journalistik at gøre), hvilket var en super mulighed for både sociale og kulturelle oplevelser. Det kan varmt anbefales.

Det var super besværligt at få udvekslingen i hus, fordi CFJ er så sløve. Når jeg ser tilbage på, hvad jeg fagligt fik ud af forløbet, ville jeg måske ønske, at jeg i stedet havde valgt et universitet. Men Paris er aldrig en dårlig idé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *