Udveksling på American University of Beirut

Af Mathilde Lindberg Faurby, journaliststuderende

“Åh nej,” udbrød min mor, da jeg fortalte hende, at jeg havde besluttet mig for at tage på udveksling i Libanons hovedstad, Beirut. Og jeg bebrejder hende ikke. Nyhedsdækningen af Mellemøsten kan hurtigt give indtryk af, at Mellemøsten kun består af krig og konflikt. Et udvekslingsophold i Libanon giver dig heldigvis et indblik i, at det også er meget mere end det. Midt i en uoverskuelig og håbløs økonomisk krise er Libanon landet med den sødeste befolkning og den flotteste natur, jeg nogensinde har oplevet.

Med en størrelse svarende til en tredjedel af Jylland har du rig mulighed for at få udforsket hele landet i løbet af semestret – og husk at gøre det. Man går glip af mange kopper te hos gæstfrie familier og indsigter i landets interne og eksterne konflikter, hvis man bliver i hovedstaden. Med skiløjper i bjergene, oceaner af vandreture og solrige sandstrande er der nok at give sig til i weekenden. Allermest holdt jeg af at leje en bil og køre op i bjergene til små landsbyer, som man aldrig før havde hørt om, men som bød på landets mest gæstfrie mennesker og bedste mad.

Selvom ansøgningsprocessen blev overskygget af et ophold, der gjorde den det værd, så synes jeg alligevel ikke, at DMJX får understreget nok, hvor krævende processen er og hvor alene man er med den. Selvom DMJX udbyder partneruniversiteter, så er man udelukkende selv ansvarlig for at finde hoved og hale i udfyldningsskema, medical records, deadlines og kommunikation med modtager-universitetet. Desuden var det enormt svært at få de fag, som jeg havde fået forhåndsgodkendt hjemmefra, da de enten var fyldt op eller slet ikke var blevet oprettet. Her viste American University of Beirut sig fra sin bureaukratiske side, da jeg i to uger blev sendt frem og tilbage mellem skolens kontorer for at tigge og bede om at få nok relevante fag. Jeg håber virkelig, at dette system kan gøres smartere i fremtiden.

En storslået campus der rummer tennisbane, museum, restauranter og et fitnesscenter danner ramme om American University of Beirut. Universitetets grønne arealer og primært meget privilegerede studerende står i stor kontrast til den hektiske trafik og slående fattigdom på den anden side af murene. Det var en enorm stor oplevelse at studere på et så anerkendt og storslået universitet. Man skal dog vide, at campus og dets studerende ikke danner et repræsentativt billede af Libanon og dets indbyggere.

Det var en stor omvæltning at gå fra DMJX’s praktiske tilgang til AUB’s akademiske. Det tog mig en måneds tid at vænne mig til den tunge arbejdsbyrde og store læsemængde, men jeg oplevede også, at jeg med tiden blev bedre og bedre til at navigere i engelske akademiske tekster. Man skal være indstillet på, at AUB ikke er universitetet, hvor man dygtiggøre sig inden for journalistikken. Jeg tog et journalistisk fag kaldet “Advanced Reporting and

Writing,” og det kan jeg ikke anbefale. Mit råd er at holde sig til politiske og historiske fag om Mellemøsten, som giver en god forståelse for det land og den region, man befinder sig i. Jeg kan særligt anbefale Jamil Mouawads fag “Politics in Lebanon,” som får mere og mere af landet til at give mening efter hver undervisningstime. Selvom mit udvekslingsophold i Libanon blev et semester uden undervisning i journalistik, så har jeg aldrig snakket med så mange forskellige mennesker på et halvt år, som jeg gjorde i Libanon. Landet rummer så mange forskellige etniciteter, sociale klasser samt religiøse og politiske overbevisninger, at man bliver god til at stille spørgsmål og snakke med alle slags mennesker.

Hvis du har spørgsmål til fag, bolig, by eller noget helt fjerde er du mere end velkommen til at kontakte mig på 29208@dmjx.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *