Fjerde semester på LAU, Beirut – F23

Af Signe Lægsgaard, fotojournalistik

Udveksling som fotojournalist på 4. semester
Før jeg fortæller om min udvekslingsoplevelse i Libanon, vil jeg komme ind på udveksling som fotojournaliststuderende i det hele taget. Hvis du spørger mig, om jeg vil anbefale at tage på udveksling som fotojournalist, så er svaret helt sikkert ja. Men for mig var det ikke en nem beslutning at tage afsted, fordi studieordningen ser ud, som den gør lige nu. Udvekslingen foregår på 4. semester, som pt. også er semestret, hvor der bliver lavet emnereportage og praktiksøgning hjemme på DMJX. Personligt var jeg den eneste i min klasse, der ikke fik en praktikplads, og mens det selvfølgelig kan have mange forskellige årsager, hørte jeg fra samtlige praktiksteder bagefter, at det havde haft en negativ indflydelse at mine samtaler var online, mens alle mine studiekammerater var til samtale fysisk. Jeg blev overrasket over, at det fik en betydning for min praktiksøgning at jeg sad i Beirut, og vil derfor bringe videre, at det kan have en indflydelse – selvom det selvfølgelig ikke vil være tilfældet for alle. Når det så er sagt, så fortryder jeg på ingen måde at jeg tog afsted.

Udveksling i Libanon
For hvis du har besluttet dig for at tage på udveksling, er Libanon et af de mest særlige, lærerige og smukke steder, du kan tage hen. Som flere andre skriver, er Libanon særligt fordi du bliver mødt af så mange kontraster i så småt et land. Mellemøsten møder Vesten, ekstrem overflod møder ekstrem fattigdom, og politisk set er landet så kaotisk, at det fra et dansk synspunkt grænser til det absurde. Beirut er, når man har vænnet sig til luftforureningen og den støjende trafik, en virkelig smuk by, som man aldrig bliver færdig med at udforske. Jeg forelskede mig i de farverige grønthandlerbutikker, i restauranterne med libanesisk på menuen og alt for høj live-musik i højtalerne, i det livlige Gemmayze og autentiske Bourj Hammoud. Nattelivet havde virkelig meget at byde på, og jeg havde mulighed for (og råd til) at tage meget mere på klub og til koncerter, end jeg gjorde hjemme i Danmark. I det hele taget havde jeg råd til meget mere end de fleste libanesere, og min udvekslingsoplevelse har i høj grad gjort mig bevidst om mit eget privilegie. Der mange, der tigger på gaden pga. den økonomiske krise i Libanon og pga. krigen i Syrien, og personligt synes jeg det var hårdt, men også vigtigt, at blive konfronteret med hver dag. I det hele taget kan det være overvældende at gå på gaderne i Beirut som turist, fordi man får meget opmærksomhed. I de fleste tilfælde fører det dog kun til gode oplevelser: Libaneserne er det mest åbne og gæstfri folk, jeg nogensinde har mødt, og jeg er ofte blevet inviteret på te eller et måltid mad af fremmede. Der er virkelig god mulighed for at lære lokalbefolkningen at kende.

Lebanese American University
Når jeg ser tilbage på mit semester på LAU, er det ikke mine fag, der gjorde et stort indtryk, men det netværk, jeg fik foræret der: mine relationer til andre udvekslingsstuderende og libanesiske klassekammerater. Der er en virkelig god tutor-ordning på LAU, så man føler sig velkommen fra starten. Måske havde det faglige gjort et større indtryk, hvis jeg havde fået de fag, jeg oprindeligt havde valgt – men der er mangel på undervisere på LAU, så ingen af dem blev oprettet. Det betød, at jeg faktisk ikke havde nogen fag, der relaterede sig direkte til fotojournalistik, så mit faglige udbytte har ikke været stort. Jeg havde alligevel to fag, som jeg var glad for: ’Life Writing’ og ’Lebanese Dialect’. Derudover havde jeg ’Studio Photography’, ’Landscape Photography’ og ’Cultural Studies III’.

Tag på roadtrips!
At der ikke er fotojournalistiske fag på LAU behøver overhovedet ikke at stoppe dig i at lave historier/projekter i Libanon. Der er mange spændende personer at møde og steder at se både i Beirut og udenfor. Prioritér at tage på ture ud af Beirut weekenderne! Libanon er småt, så du kan næsten nå at opleve det hele på et halvt år. Og hvis du har lyst og overskud, så lav nogle historier i din fritid – universitetet og lektier kan virke overvældende i starten, men så længe du møder op til undervisningen, er det er generelt ikke vildt svært at få gode karakterer på LAU, så lad være med at bekymre dig for meget om det. Få så meget ud af Libanon, som du kan! Hvis du vil vide, hvor du får den sjoveste aften i byen, oplever de smukkeste naturområder eller finder de små, hyggelige kroge i Beirut, så er min linje åben på facebook, insta og 28422@dmjx.dk. Jeg vil også meget gerne hjælpe med en mere detaljeret beskrivelse af mit ophold og mine fag, hvis du er i tvivl om du vil afsted. De praktiske spørgsmål vedr. ansøgningsproceduren må du hellere spørge International afdeling om – jeg aner ikke, hvordan jeg kom igennem papirarbejdet, men de er gode til at hjælpe derinde, så det skal nok gå for dig også.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *