Udvekslingsophold i Brisbane, efteråret 2022

Af Emilie Steenberg Thomsen, kommunikationsstuderende

Har du lyst til at opleve Australiens østkyst, have muligheden for at tage på weekendture til Melbourne og Sydney og nyde solen imens det er koldt hjemme i Danmark? Så skal du overveje at tage på udveksling i Brisbane. Jeg var afsted i efteråret 2022, og det er den bedste beslutning, jeg hidtil har taget. 

INDEN AFREJSE

Inden du tager afsted, så er der ret mange praktiske ting at holde styr på. Her er et par tips, jeg gerne ville have vidst på forhånd:

 • Visum skal søges om så tidligt som muligt (En fra min årgang fik det ikke i tide og måtte ombooke en ny billet)
 • Obligatorisk OSCH (sundhedsforsikring). Køb den gennem QUT, det er ikke særlig meget billigere at gøre det selv, og du slipper for meget besvær
 • Køb flybilletter i god tid (de bliver kun dyrere og dyrere)
 • Orientér dig en smule om boligmarkedet, inden du tager afsted, men vent til at skrive under på noget til du har set det i levende live
 • Meld dig ind i Facebook grupper som ”Dansk i Australien” og ”Dansk i Brisbane/Queensland”

NÅR DU LANDER

Let the fun time begin! Eller.. hvis det er vigtigt for dig at have en god base, så let the apartment hunt begin! Jeg rejste afsted med min kæreste, som var på work/holiday-visum og min studieveninde, og vi vidste fra start, at vi gerne ville bo sammen. Vi landede ca 14 dage inden studiestart, og tænkte, at vi var i god tid til at finde en bolig. Vi havde lejet en Airbnb til de første 14 dage, og tog det stille og roligt, men efterhånden som vi mødte flere og flere andre (danske) udvekslingsstuderende, som var drønstressede over boligsituationen i Brisbane, så fik vi fart på. Vi brugte hjemmesider som realestate.com.au og flatmate, men uden held. Vi var ude og se en del lejligheder, men vi fandt ud af (ret sent) at hvis man ikke var godkendt på forhånd, så kunne man godt glemme alt om at få lejligheden tilbudt. Tricket er altså at ansøge om lejligheden på forhånd (vær forberedt på at skulle skrive kontaktoplysninger på din gamle chef, familiemedlemmer, venner etc. – hello Australia), og derefter tage ud og se lejligheden for at skrive under på kontrakten, hvis man bliver valgt. Efter at have været i det game i +/- 10 dage gav vi op, og skrev tilfældigvis til udlejeren til vores Airbnb. Her var vi heldige at kunne forlænge til, at vi var færdige med at læse, men det var så også en ret dyr omgang. Vi endte med at betale ca. 18k om måneden for en toværelses lejlighed i midten af Brisbane CBD og tæt på QUT.

Efter vi havde styr på lejlighedssituationen, kunne vi endelig puste ud og for alvor begynde at udforske studielivet og byen som helhed. Vi deltog i så mange QUT-arrangementer som muligt, hvilket var 5-6 aktiviteter i løbet af den første uge + fest hver aften, hvis man har lyst til det. Det er godt givet ud at køre lidt på pumperne ift. Dit normale sociale barometer, men det er jo selvfølgelig op til dig, hvor meget du vil prioritere at møde nye mennesker og finde din nye udvekslingskerne. Jeg oplevede, at det var det værd og fik nogle virkelig fantastiske venner og bekendtskaber.

SKOLEN OG LÆSNING

Jeg havde fagene Newsroom (dobbeltfag), Managing Projects for Performance og Marketing Communication. Jeg valgte dem fordi jeg gerne ville have et mere journalistisk fag, erfaring indenfor projektledelse og ærlig snak: så passede de også godt ind i mit skema. Jeg gik i skole tirsdag, onsdag og torsdag, så jeg havde en laaang weekend, hvor der var mulighed for at tage på længere ture. Ift. Fagligt udbytte har jeg skrevet lidt til hvert fag:

Newsroom: Jeg havde en fantastisk underviser, Jason Sternberg, som var meget engageret i at lære fra sig og var meget “fri” af traditionelle undervisningsformer. Jeg fik en del praktisk erfaring i at lave radio-, og tv-spot, samt nyhedsoplæsning foran en green screen med autocue.

Managing projects for performance: Også kaldt projektplanlægning eller projektledelse. Et meget praktisk fag, hvor vi fik kendskab til programmet Project Libre. Selve undervisningen var ikke skelsættende og nytænkende, men jeg synes jeg fik en del ud af det faglige, og føler mig mere klædt på til at lede projekter i fremtiden. 

Marketing communication: Endnu et praktisk fag, hvor der var gruppearbejde inkluderet som det eneste. Jeg havde en meget kompetent underviser, Jaleesa Simpsons, men det generelle niveau var meget lavt og ikke som vi kender det fra DMJX. Jeg fik et par enkle nye læringer og teorier med på vejen, som jeg ikke kendte fra Danmark, men ellers var der mange gentagelser og hovsa-løsninger uden særlig meget research. Men det var fint at have med som en form for supplement-fag, når de andre to fag fyldte en del mere.Fælles for dem alle er: Ja, der er lektier, men min erfaring siger mig, som egentlig altid gælder – jo mere energi du ligger i det, jo mere får du ud af det. Der er løbende afleveringer (ca. 2-3 styk i løbet af semestret pr. fag), som tager en del tid, men til gengæld er der ingen eksamener.

REJSE

Når du overvejer (eller har valgt) at tage på udveksling i Australien, så forestiller jeg mig, at du også vil ud og rejse undervejs. Der er i hvert fald virkelig mange muligheder for at gøre det. Jeg har listet de destinationer op, som jeg/vi nåede:

 • Weekendture
  • Byron Bay
  • Mount Barney
  • Melbourne
  • Ayers Rock
  • Noosa
  • Fraser Island (nåede vi godt nok ikke pga oversvømmelse, men kan nås på en weekend fra Brisbane)
  • Sydney
 • Spring Break
  • Vi havde 12 dages ferie, hvor vi startede i Cairns og kørte i campervan med nogle andre udvekslingsstuderende ned til Airlie Beach/Whitsundays med stop ved Port Douglas, Daintree Rainforest, Magnetic Island, Cape Hillsboroug og Hamilton Island.
 • Efter udveksling

En anden fordel ved at tage på udveksling i Australien er, at semesteret starter i juli og slutter i slutningen af november. Fordi jeg ikke havde nogle eksamener i mine fag, havde jeg allerede fri fra slut oktober, og kunne derfor rejse helt indtil slut januar, hvis jeg havde lyst (og penge…) Vi nåede 16 dage i New Zealand i campervan, 14 dage på Bali og 14 dage på Fillipinerne, inden vi tog hjem til jul d. 22 december.

ØKONOMI

Ærlig snak, så er det drøndyrt at være på udveksling. Heldigvis (!) får vi SU med fra Danmark, men uanset hvordan man vender og drejer det, så er det dyrt, hvis man gerne vil opleve en masse, imens man er afsted. Jeg tror, at jeg har brugt ca. 120k på fem måneders rejse, hvilket inkluderer flybilletter, kost, logi osv. Men jeg har heller ikke sparet på oplevelserne. 

For at få det hele til at køre rundt, så havde jeg sparet en del op med studiejob(s) og så brugte jeg rigtig meget tid på at søge legater både før og under mit udvekslingsophold. Det er meget forskelligt, om nogle får og ikke får, men jeg fik selv to legater (et på 14k og et på 25k), hvilket gjorde en kæmpe forskel. Mit råd her er, søg mange, søg bredt og brug tid på at gøre ansøgningerne unikke til den enkelte fond. Jeg brugte legatbogen.dk og søgte ellers indenfor de felter, som jeg forestillede mig, at jeg ville ”passe ind” i. Jeg tror, at der er mange, der slet ikke har fået nogle, da de fleste fonde kun giver til kandidatstuderende, men det er i mine øjne altid et forsøg værd.

Ellers kan man også prioritere at få et studiejob, imens man er på udveksling, enten remote eller fysisk på en cafe, butik eller andet. Set i bakspejlet tror jeg også, at det kunne have været fedt, men jeg havde bare ikke overskuddet til det.

Jeg håber, at du kunne bruge mine erfaringer til noget, og ellers tror jeg bare, der er tilbage at sige: Afsted med dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *