Udveksling på Concordia University i Montreal, Canada, efteråret 2022

Hermed en kæmpe anbefaling til at tage på udveksling hos Concordia University i billedskønne Montreal!

Af Anne Mouritsen, kommunikationsstuderende

Jeg er netop hjemvendt efter fire fantastiske måneder i Montreal. Programmet har stået på (en smule) skole, hygge med fantastiske mennesker, (en del) øl, kaffedates, spændende restauranter, cool barer, guddommelige genbrugsbutikker, og naturoplevelser uden sammenligning. Canadierne, og især Québécois – hvis de selv skulle sige det – lever i den grad op til deres ry som et af verdens venligste folkefærd. Jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig uvelkommen eller utryg i Montreal. Og selvom mange i Montreal har fransk som modersmål, er det altså ikke noget problem kun at kunne sige ’Bonjour’ – her taler jeg af erfaring. 

Montreal er en fantastisk by. Downtown giver dig New York-vibes, mens andre dele af byen har den hyggelige stemning, som vi kender fra europæiske storbyer med gågader, specialbutikker og caféer. I Plateau-Mont Royal finder du de hyggeligste gader med byhuse med vindeltrapper og masser af restauranter, barer, caféer og butikker. Gå en tur ned af Avenue Du Mont-Royal, Saint Laurent Boulevard og Rue Duluth. Klart mit favoritområde i byen! 

Her kommer nogle tips og tricks, som kan være nyttige for kommende studerende på Concordia University. 

 1. Fagvalg: Det kan godt være lidt en jungle, når du skal vælge dine fag. Det fede ved Concordia University er, at du kan vælge stort set lige de fag, du har lyst til. Du er ikke begrænset til specifikke fakulteter, selvom der selvfølgelig kan være adgangskrav til nogle fag. Du gør det bedst ved først at researche i deres Course Catalog og finde de fag, som du kunne tænke dig. Det er dog ikke alle fag, der bliver udbudt hvert semester, vær OBS på det. Derefter kan du bruge deres Class Schedule Builder til at bygge dit skema op. Du kan først vælge fag efter, at de nuværende elever på Concordia har valgt. Det kan betyde, at mange fag er fyldt op. Don’t panic! Skriv til det fakultet, som faget tilhører, forklar din situation, og spørg om du kan få adgang til faget. Det var sådan, at jeg fik adgang til stort set alle mine fag, selvom de så ud til at være fyldte. De fleste fag giver 3 credits = 6 ETCS-point. Derfor skal du som udgangspunkt have 5 fag for at få 30 ETCS = 15 credits. Niveauet er ikke helt lige så højt som herhjemme, men du skal dog være forberedt på at gå i skole og faktisk lære noget.
   
 2. Gratis sundhedsforsikring hos RAMQ: Som dansker kan du få gratis sundhedsforsikring gennem RAMQ (Quebecs regering). Du kan først søge om det online efter, at du er ankommet i Canada, og det kan tage op til 60 dage for dem at behandle din ansøgning. Det kan være en langsommelig proces. Hvis du ikke har modtaget dit sundhedskort med posten inden 1. oktober, bliver du nødt til at betale for skolens obligatoriske sundhedsforsikring, for derefter at få en refundering af de penge, når du har modtaget dit RAMQ sundhedskort. 
 3. Bolig: Jeg vil anbefale dig at finde bolig, inden du ankommer til Montreal. Det er ikke umuligt at finde noget, men det kan tage lidt tid. Mange af dem, jeg kendte, inklusiv mig selv, fandt en lejlighed eller et værelse gennem Air BnB. Det virkede upåklageligt og er en ret sikker måde at gøre det på hjemmefra. 
 4. Transport: Du kan købe et OPUS-kort, som svarer til et Rejsekort. Du får rabat, når du er studerende. Du betaler 56 CAD (325 kr.) for en måneds fri bus og metro. Hvis du ankommer om efteråret, er vejret stadig godt til at cykle rundt, og Montreal har helt okay forhold for cyklister. Du kan leje cykler gennem en app kaldet BIXI. Det virkede superfint. Et månedsabonnement koster 18 CAD, og cyklerne er placeret over hele byen. 
 5. Telefon: Jeg købte et canadisk abonnement hos Fido, og det virkede fint. Somme tider var det en fordel at have et canadisk telefonnummer. Men det havde været end del billigere at ’opgradere’ mit danske abonnement til et World Free-abonnement, eller hvad end det nu hedder. Altså et abonnement, hvor du har data og tale i hele verden. 
 6. Bank: Jeg oprettede ikke en canadisk bankkonto, og det vil jeg heller ikke sige er nødvendigt. Det største problem var de gebyrer, som kom oveni køb og overførsler, når jeg brugte mine danske konti/kort. Derfor oprettede jeg en Revolut-konto, hvilket var virkelig nemt. Du henter bare app’en, så guider den dig. Du behøver ikke engang et fysisk kort, du kan bare have det elektroniske Revolut-kort i din wallet på telefonen. 
 7. Venner: Hvis du ønsker at få en omgangskreds i Montreal, kræver det lidt effort fra start. Concordia har nogle få arrangementer for udvekslingsstuderende, men det er ikke mange. Derfor skal du være god til at søge venskaberne de første par uger – enten online, i klassen, eller andet. Det bliver helt sikkert ikke et problem at møde fede mennesker, og når den første kontakt er taget, så kommer resten heldigvis helt af sig selv. 

Anbefalinger:

 • Tag til Quebec City – mega cute by med flotte nationalparker i nærheden. 
 • Nationalparker i nærheden: Parc Omega (lidt Ree Park-safari over det), Parc national du Mont-Tremblant. Tag på hike i efteråret – farverne er mind-blowing! 
 • Lej biler gennem Turo – genial app. 
 • Tag til en ishockeykamp – virkelig fed oplevelse! 
 • Udforsk så meget af byen, som du kan – der er SÅ mange fede områder! 
 • Tag til Banff, som er helt utroligt smuk – jeg tog ikke selv afsted, men fortryder det nu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *