“The G-Spot of Europe”

Skrevet af: Anja Ruder Christensen

”Hvorfor har du valgt Vilnius?” er et spørgsmål, jeg er blevet spurgt om rigtig mange gange. Både af dem derhjemme, de andre udvekslingsstuderende og måske især fra de lokale litauere. Jeg valgte Litauen, fordi jeg mere eller mindre ikke kendte noget til landet. Det er tæt på Danmark geografisk, men meget anderledes kulturelt. Det er billigt at leve og bo, Vilnius Universitet er godt, og så er det en god historie at fortælle videre. Det er ikke så mange, der kan fortælle, de har boet et halvt år i et Baltisk land. Jeg har lært rigtig meget af mit ophold i Vilnius, fået en masse fantastiske oplevelser og har på intet tidspunkt fortrudt, at jeg tog afsted.

Først og fremmest skulle jeg vælge fagene, jeg ville have. Vilnius Universitet har, efter min mening, mange fag, der udbydes på engelsk. Mine første valg havnede på fem fag ved fem forskellige fakulteter. Det er dog ens eget ansvar at timerne ikke overlapper, og da jeg kom derned fik jeg tidsplanerne fra de forskellige fakulteter og valgte derefter ét nyt fag. Det gik rigtig nemt, og jeg føler, at jeg er blevet godt informeret om, hvordan den proces skulle foregå. Det eneste, der var problemer med i forhold til de praktiske forhold, var et lokalt studiekort. Det tog lang tid og var en bøvlet proces med at få kortet, LSP, men det lykkedes efter halvanden måned med primært ventetid. Udover det, har adgang til deres systemer, valg af fag, spørgsmål til koordinatorer fungeret rigtig fint. I forhold til selve studierne har jeg helt sikkert fået noget ud af det – dog har niveauet været meget svingende. Nogle fag har der været tungere lektier for, mens andre er det nok bare at møde op. Egentlig en rigtig fin blanding til et udvekslingsforløb, hvor der også er meget fokus på det sociale og kulturelle aspekt, og der er tid til også at nyde landet.

Holdet, der står for introforløb og hjælp til Erasmus-studerende, er rigtig dedikerede og dygtige. Introforløbet fungerede rigtig godt, og der var mange aktiviteter, der hjalp en til at møde andre Erasmus-studerende. Jeg har fået nogle rigtig gode venner, som jeg stærkt regner med at holde kontakten til. Der har løbende været arrangementer eller ture, som man selv kunne vælge om man ville deltage i eller ej, så som gokart, trampolinpark eller vandreture. Jeg mener, at Litauen har meget at byde på, og der er mange muligheder for at bruge den gamle by i Vilnius, hvor flere af fakulteterne er, men også gode restaurant muligheder, barer og hyggelige parker. Hvis man skal shoppe har de nogle store indkøbscentre, der ligger klods op af hinanden i den nye bydel. Derudover er der gode muligheder for at rejse rundt. Jeg har været i Letland, Estland, Finland og Polen. Flere jeg kender tog også til Rusland, Hviderusland og Lapland.

Det sidste, jeg vil fremhæve ved mit ophold, er kulturen og historien, der har gjort et indtryk på mig. Før jeg tog afsted vidste jeg ikke rigtig noget om landet. Jeg vidste, det har været en del af Sovjetunionen og ligger ved de andre Baltiske lande, men stort set ikke andet. Det har helt sikkert overrasket mig, hvor lidt jeg vidste om Sovjetunionens rolle i 2. verdenskrig, og hvordan de senere hen besatte landene mod deres vilje. Massedeporteringer til Sibirien, uretfærdig fængsling, indskrænkede rettigheder og meget andet, der har været en del af litauernes dagligdag indtil for snart 30 år siden, synes jeg er værd at vide mere om. Alle de Baltiske lande er meget tæt på geografisk, men så anderledes kulturelle og historiske, og jeg er rigtig taknemlig for, at jeg nu har fået et tæt kendskab til den del af Europa, og jeg føler også, jeg vil kunne bruge det videre i mit liv. For resten, hvis du undrer dig over overskriften, så kan du google det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *