Ryerson University, Toronto, Canada

Et udvekslingsophold er i den grad alt det umiddelbare besvær værd, så kom af sted!
Jeg er meget taknemmelig for min tid i Toronto som studerende på Ryerson University.

Canadas bedste

Universitetet ligger i midten af byen og er en integreret del af Downtown-området, hvor man kan få god kaffe, billig eller dyr, alsidig mad og shoppe, hvad end man synes at mangle.

Canadier starter tidligt på universitetet, og de studerende var derfor en del år yngre og et helt andet YOLO-sted i livet end jeg, som fyldte 25 undervejs og kom fra praktik og arbejde, hvor man vænner sig til at sniksnakke om lån, barns første sygedag og loftrumsregler.

Lærerne på School of Journalism er imødekommende og skarpe. Størstedelen underviser samtidig med, at de stadig arbejder som journalister, dokumentarproducerende, NFL-analytiker, CBC News producer osv. Det kan mærkes i undervisningen.

Ryerson har en ambitiøs profil og bliver omtalt som den bedste journalistuddannelse i Canada, blandt andet fordi de lægger vægt på praktisk undervisning, som vi kender det fra DMJX.

Prøv noget nyt

Ligesom ens medstuderende er et par år yngre, så er niveau’et generelt nogle år lettere. Det er ikke ensbetydende med, at undervisningen ikke er god og lærerig. Tværtimod betød den overskuelige arbejdsbyrde for mig, at det var nemmere at være fuldt engageret i alle timerne. Jeg var af sted på ottende semester og kunne nøjes med tre fag:

Journalism’s Best. Det fag krævede mindst. Timerne var todelt. I første del læser man eksempler på god journalistisk fra gang til gang og diskuterer, hvorfor det er godt. Anden del snakkede vi om brede, generelle issues i branchen.

Sports Journalism. Det var mit indtryk, at de praktiske journalistfag generelt er på et lavere niveau, end hvor vi er på 7.-8. semester (selvom jeg dog nu vil sige, at det er en udfordring i sig selv at opsøge kilder i et nyt land og producere på engelsk). Derfor tog jeg et sportsspecifik fag, som jeg ikke har nogen forudsætninger for. Det var super fedt! Læren er sjov og dygtig, og undervisningen er relevant for alle genrer af journalistik. Sport er en stor del af den canadiske kultur, så det blev også en slags kulturstudie at lave små historier fra universitetets basket ball elller hockey kampe.

Literature/Film: Middle East & North Africa. Faget krævede et par mails til engelskafdelingen, fordi det hører under et andet fakultet og egentlig kræver, at man har haft nogle andre bestemte fag inden. Det var mit favoritfag, og selvom det var “advanced”, var det overhovedet ikke svært, som jeg havde frygtet. Vi læste romaner og så film fra Mellemøsten og Nordafrika og snakkede om, hvordan Vesten historisk har formidlet regionen. Det var fedt at have et akademisk fag og beskæftige sig med et bestemt emne, der ikke direkte drejer sig om journalistik.

Location is still everything

De fleste udvekslingsstuderende (der generelt er i start tyverne) boede på Niell-Wycik, et kollegie lige ved universitetet, og de fik et stærkt fællesskab med hinanden. Jeg betalte det dobbelte for at leje et værelse, og det fortrød jeg på intet tidspunkt. Jeg boede med en international studerende og en anden exchange student fra Ryerson, og jeg fik de fleste af mine venner gennem dem. Lejligheden lå tæt på universitetet, og det er en kæmpe luksus i forhold til at bruge den alligevel korte tid, man har, på at opleve byen, frem for at sidde i et tog og pendle frem og tilbage til skolen.

The 6ix

Toronto har charme, men det er ved første øjekast ikke en pæn, idyllisk by. I downtown-området, hvor Ryerson ligger, er der grimme, store højhuse, ingen grønne områder, ingen gågader, store veje. Toronto ligger ved great lake of Ontario, men vandet er meget skærmet af en stor motorvej. Alligevel er det en helt fantastisk by at bo i. Det er nemt at komme rundt, der er mange hyggelige nabolag (også flere med parker), og Kensington Market skal man komme tilbage til mange gange, for for alvor at opdage de gode barer og hyggelige caféer. Når vejret er til det, tager det kun 10 minutter at sejle til Toronto Islands, der har gode badestrande!

Over halvdelen af indbyggerne er født uden for Canada. Når størstedelen har baggrund i hele verden, så det er meget nemt at blive optaget som Totonto’aner. Folk er vant til (og er i høj grad ligeglad med), at alle har forskellige dialekter, hudfarver, religioner osv. Det er i virkeligheden noget af det bedste ved byen.

P.S.-liste

  • Prioritér økonomisk en hockey eller basket ball-kamp med Torontos lokale hold – det er en fantastisk oplevelse.
  • Dollorama er en billig ALT-mulig-butik, jeg opdagede alt for sent.
  • Sørg for at komme hurtigt af sted til naturparker, Niagara Falls, Montreal osv., mens vejret er til det!
  • Toronto er en dyr by, også når man køber ind i supermarkederne.
  • Absolute Comedy på Yonge/Eglington er absolut en aften værd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *