AUB – Beirut

Af Nanna Chilli P. Guldborg

 

Jeg vil på det allervarmeste anbefale alle at tage på udveksling på AUB , og med frygt for at det her kommer til at lyde som en cheesy reklame fra et rejsebureau, så vil jeg forsøge at forklare hvorfor.

Jeg valgte selv at søge universiteterne i Beirut, fordi jeg gerne ville have en form for kulturchok, men jeg ville samtidig gerne kunne have det lidt lækkert; mødes med mine venner og drikke øl, ligge på stranden, gå i byen (indsæt selv sjove ting). Og mine kollegaer snakkede i den forbindelse varmt om Beirut, og jeg tror ikke helt, at jeg forstod, hvad de havde sagt, før jeg selv landede i +35 graders varme i Beirut i august 2018. Ikke lang tid efter en tur gennem den vanvittige trafik fra lufthavnen sad jeg og drak Almazza (Den libanesiske pendant til Tuborg) og spiste hummus på den restaurant, der skulle vise sig at blive en af mine yndlings i Beirut.

Beirut og Libanon er SÅ mange ting, men mest af alt er det fyldt med kontraster. Små hul-i-væggen-kiosker og street food side om side med hippe gallerier og kaffebarer. Store, dyre hoteller med havudsigt side om side med bygninger, der ikke er blevet rørt, siden de blev ødelagt under borgerkrigen. Og ikke mindst muslimer, kristne –  og altså i alt 18 forskellige religiøse minoriteter side om side.

Libanon er også fed at bo i, fordi det er så lille et land, at du på endagsture kan nå rundt i alle afkroge. Det tager højest 3 timer og koster 20-30 kroner med bussen at komme mod nord, syd eller øst. Jeg følte mig på intet tidspunkt utryg i hverken Beirut eller Libanon, og selvom man ikke skal være naiv eller dumdristig, så skal man slet, slet ikke være bange for at bo eller rejse i Libanon. (Heller ikke selvom hele din familie er bekymret, de har sikkert aldrig været der!)

Og så har du de fineste landskaber med både bjerge og Middelhavet rundt om dig hele tiden. Så Beirut og Libanon kan altså tilbyde dig en god blanding af smukke solnedgange, lækker mad, til tider uoverskuelig trafikkaos, blandingen af Mellemøsten og vesten og de allersødeste mennesker, jeg nogensinde har mødt.

Og ved siden af at leve i det her helt fantastiske mix, så skal du jo også gå i skole, og jeg vil virkelig understrege, at jeg fik enormt meget ud af at gå på AUB. Både fagligt og socialt.

De fleste undervisere har et enormt højt niveau, og de fag, der bliver udbudt, er vildt spændende, hvis du har bare den mindste interesse for Mellemøsten – jeg fik i hvert fald vækket min i en grad, jeg slet ikke havde regnet med. Og så er AUB et af de fineste (og grønneste) områder i hele Beirut, og når man hver dag bevæger sig rundt på universitets område, føler man sig meget, meget privilegeret.

Jeg havde selv følgende fag:

War, violence and media

Faget handlede i korte træk om mediernes dækning af krigen mod terror, og altså tiden efter 9/11. Man læste meget forskellige tekster, både forskningsmateriale, et teaterstykke, en tegneserie og artikler, og så så vi dokumentarfilm.

Underviseren Zeina Tarraf var virkelig fantastisk. Hun elskede at undervise i det her fag, og hun krævede at man diskuterede og analyserede en helt masse.

Gender and society in the Middle East

Nadya Sbaiti – virkelig, virkelig også en anbefalelsesværdig underviser, som du skal vælge fag med, nærmest lige meget hvad det handler om. Hun er så meget inde i sit materiale, og hun vender virkelig mange af dine automatantagelser helt på hovedet. Faget var meget historisk, og der var enormt meget læsning, men det er nok også det fag, hvor jeg lærte mest.

Politics in Lebanon

Simon Haddad, som var min underviser, var ikke den mest entusiastiske underviser, og timerne var ikke så velorganiseret, men selve emnet var spændende, og det gav en god grundforståelse for Libanons historie og politiske system, som virkelig er interessant! Men jeg vil ikke anbefale faget med den underviser, jeg havde.

Arab Spring, Arab Media

Et virkelig fedt fag, som virkede meget relevant, fordi det arabiske forår er noget, jeg huskede, men som jeg ikke på den måde var sat ind i, inden jeg havde det her fag. Det kan jeg også anbefale.

MEN: Vigtigst af alt, prøv timerne af i drop and add-ugen, det kan virke uoverskueligt, men planlæg din tid godt, og gå til så mange fag som muligt for at sikre dig, at underviseren og emnerne er spændende, så du udnytter muligheden på AUB så godt som muligt. Både den internationale afdeling og den studievejleder, du får tildelt på universitetet er til stor hjælp både før og under opholdet!

Andet praktisk:

Du får et visum i lifthavnen, som gælder 1 måned, men som i virkeligheden gælder 3 måneder, og så kan du ’forlænge’ det ved at rejse ud af landet, og så får du et nyt.

Lejlighed fandt jeg på Facebook, der er mange grupper derinde, og ellers må du gerne skrive til mig, så kan jeg måske sætte dig i kontakt med min gamle udlejer. Jeg boede i Hamra, som er det område AUB og LAU ligger i, og da Beiruts stærke side ikke er offentlig transport, så ville jeg til en hver tid foretrække at bo der, selvom Mar Mikael måske er mere hipt og cool end Hamra.

KÆMPE, KÆMPE, KÆMPE anbefaling fra mig til AUB og Beirut.

Min mail er nannachilli@gmail.com, hvis du vil høre mere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *