Lebanese American University

Skrevet af: August Olsen, JOUR 4. semester

”Don’t mention Israel in public” fik jeg ret hurtigt at vide i Beirut. Alligevel var det alt der blev snakket om i de sidste 10 dage af mit ophold.

Jeg blev sendt hjem efter 2 måneder, og måtte færdiggøre semestret online, hvilket vælger jeg at se bort fra for nu.

Jeg gik på Lebanese American University, der ligger i Hamra. Første gang på campus er mindblowing. Umådelig frodigt og smukke gamle bygninger, tennisbaner i midten og en svømmehal. Så ekstra. Især når man bliver spurgt om penge af tiggere 3 gange på de 400 meter til skolen. Det skulle jeg vænne mig til.

Som lyshåret er man ét stort dollartegn, og tiggerne er mange. Jeg snakkede over google oversæt med en sikkerhedsvagt på en lystbådehavn. Han måtte bo væk fra sin familie for at få en ordentlig busrute til sit arbejde som sikkerhedsvagt, hvor han tjente for lidt til at få enderne til at mødes. Han boede stadig i bjergene, fordi Beirut er for dyr til han kunne bo der. Derfor gjorde han rent ved siden af sit fuldtidsarbejde. I baggrunden i den havn han passede på, lå den største Yacht, jeg har set i mit liv, og han tjente 3 dollar i timen. Det er tragisk, men desværre et vilkår. Det har været hårdt siden eksplosionen i 2020. Alligevel var han utrolig imødekommende, og tog sig en god halv time til at snakke med mig.

Hvis man har sin SU med, så kan man det meste. Jeg havde hævet en del hjemmefra, og ellers overførte jeg til folk, der besøgte. Maden er ekstraordinær lækker, og restauranterne er bestemt inden for økonomisk rækkevidde. Jeg lavede mad tre gange på to måneder, ellers købte jeg take away, eller spiste ude. Morgen, middag og aften.

Når man skal rundt i byen er taxa klart at anbefale. Jeg kørte mest Bolt, men Uber er mere sikkert, da prisen er fastlagt i Uber. I Bolt skal man forhandle, og det skal ske inden, du kører nogen steder. Det er dog meget typisk, at man kører med en nice chauffør på et tidspunkt, og så foretrækker at køre med ham fremover. Det gjorde jeg i hvert fald. Det kan også anbefales at leje en bil og køre afsted i en weekend. På én dag kan man både vandre i bjergene, køre til Baalbeck og se ruiner, tage på stranden og stadig nå i byen i Beirut om aftenen. Man skal lige være opmærksom på prisen, men vi gav 60 dollar for fredag til mandag. Busserne er også en oplevelse i sig selv. Man skal lige forhandle, men jeg kom fra Beirut til Tripoli i nord for 2 dollar. Der er garanti for at falde i snak med nogle lokale, om end det ofte bliver gennem en mellemmand eller iphone, så er det tophyggeligt. De kører som sindssyge, men jeg fandt ro i, at buschaufførerne formentlig heller ikke har lyst til at dø.

Der skal også lyde en kæmpe anbefaling af hestevæddeløb på ”Beirut Hippodrome”. Det er en kamp at få lov til at bette på hestene, og det odds man får når man endelig har, er ikke lige det man får udbetalt. Der er ikke nogen der snakker engelsk, så embrace it.

Beirut er også den fedeste by at gå i byen i. De er imødekommende uden alkohol, så med alkohol får den kun et nøk op. Der er god musik og fede locations. Det er vildere end noget andet sted, men prisen afspejler sig også af det. Ikke ift. Danske priser, men for libaneserne er det dyrt. I snit 8-10 dollar for en drink.

Arbejdsbyrden på det ekstraordinært lækre universitet var hårdere, end jeg havde regnet med. Man skal have 5 fag for at få 30 ects, og underviserne er dybt forskellige. Nogle undervisere forventer at man læser 80-100 sider om ugen, og andre at man afleverer én opgave under hele semestret. Det kan man spørge sig frem til, og kæmpe anbefaling af Gretchen King herfra.

Skolen har et væld af sportshold, og jeg spillede for skolens volleyballhold. Det er en glimrende måde at få venner udenom de andre internationale og lære mere om de lokale. De går meget op i det, men niveauet er til at følge med på, i hvert fald i fodbold, volleyball og tennis. Det tager en del tid, men det er det værd.

Jeg arbejdede som frivillig på en skole hovedsageligt for syriske flygtninge. En varm anbefaling for det skal også lyde. De er dybt afhængige af udvekslingsstuderende, der kan lære børnene engelsk, så man møder både en masse andre udvekslingsstuderende, en masse lokale og lærer en smule arabisk undervejs. De har også kurser i arabisk, som er meget populære, hvilket giver mening, da DMJX er i øst og vest med at godkende. Den jeg arbejdede på, hedder 26 letters, og de er vildt søde.

Angrebet 7. oktober ændrede fuldstændig ved stemningen overalt. Libanon har officielt været i krig med Israel siden 1948, og kampene ved den sydlige grænse startede om aftenen d. 7. oktober. Det var umådelig spændende og en følelsesmæssig rutsjebane. Der var ikke den store tvivl om, at det før eller senere betød hjemsendelse. Hverdagen fortsatte dog nogenlunde som vanligt. Et par aflyste undervisningsdage pga. demonstrationer og celebratory gunfire (når de skyder op i luften for at vise glæde eller sorg. Det sker ved alle særlige lejligheder fra bryllup til begravelse).

Efter angrebet mærkede man også libanesernes evne til at tilpasse sig. De har prøvet det før, og det kan man mærke. Det var en ambivalent stemning, da alle snakkede om Israel, hvor end man gik, men hverdagen fortsatte. Det var ikke længere off-limits at snakke om. Alligevel var der intet konkret i Beirut, der havde ændret sig. Jeg havde flere fag, der handlede om Palæstina, og det var læring, der kunne bruges i nutid. Det er også læring, jeg vil tage med mig resten af livet, og det kan man hverken få i København eller Aarhus.

Som du nok har forstået nu, så er Libanon the shit, og det er et land der har det hele! – Bortset fra et fungerende politisk og økonomisk system. Du skal derfor, som så mange andre allerede har skrevet, sørge for at have dollars i kontanter med.

Kæmpe anbefaling om at tage af sted herfra. Jeg fortrød det ikke, selv efter en kold november alene i København med undervisning over Zoom.

Hvis du har yderligere spørgsmål, eller er interesseret i flere røverhistorier, kan jeg fanges på 29200@dmjx.dk eller 21354043.

Billedtekst: Denne smukke solnedgang er fra Libanons Tisvilde. Byen hedder Byblos og ligger ikke særlig langt fra Beirut.

UDVEKSLING I GENT, BELGIEN

Af Mathilde Haugstrup From Andersen, Kommunikation

Er du i tvivl om, om du skal rejse væk fra hverdagens trygge rammer, familie, venner, Kurt Strandbar, you name it i 6 måneder? Forstår. Det var jeg også. Orker du ikke helt projektet? Velkommen i klubben. Skal du tage af sted alligevel? JA.

Før jeg gik i gang med at undersøge, hvor jeg kunne komme på udveksling, havde jeg ingen idé om, at Gent eksisterede. Alligevel endte byen lidt tilfældigt øverst på min prioriteringsliste. Og at jeg landede lige præcis der på mit 5. semester, er jeg virkelig taknemmelig for.

At komme til Gent er som at træde ind i en tidskapsel. Det historiske centrum er malerisk med brostensbelagte gader og historiske bygninger, og så går der de fineste kanaler gennem hele byen. Gent er en smule mindre end Aarhus (hvor jeg kommer fra), og jeg lærte lynhurtigt byen at kende. Jeg satte enormt meget pris på, hvor hurtigt jeg følte mig tryg, og da jeg er en hund for et godt stamsted, gik der ikke lang tid før mine studievenner og jeg havde lokaliseret de billigste øl og den bedste kaffebar.

Til en start tre hurtige anbefalinger:

  1. Meld dig ind i ESN-netværket. Det er 15 euro, du ikke kommer til at mangle. Til gengæld kan du komme med til en masse events, som især er fede i starten, hvor du skal lære alle at kende. Uanset hvad – selv hvis du bliver træt af temafesterne – kan du bruge medlemskortet til at få gode rabatter på f.eks. RyanAir, Flibco m.m.
  • Tag ud at spise. Det går ikke så godt hånd i hånd med høj husleje og SU, men Gents madscene er ret berømt og med god grund. Der er enormt mange gode restauranter, især i det vegetariske hjørne, så brug nogle af dine dyrebare SU-kroner her.
  • Ikke rejs væk i alle weekender. Selvom det er fristende, så er Gent faktisk ret hyggelig i weekenden. Brug lørdagen på stadion til fodboldkamp, i biografen eller til koncert. Der afholdes også ofte forskellige events på caféer og barer i byen. Og plej så dine søndagsblues med en tur på loppemarked.

Og nu til det lidt mere praktiske…

Universitetet

På Artevelde University of Applied Sciences kan du læse på enten International Graphic and Digital Media (IGM) eller International Communication Management (ICM). Jeg valgte den sidste mulighed. I introugen blev vi dog blandet på kryds og tværs af de to linjer samt med udvekslingselever fra Artevelde Business School. Derfor fik jeg venner og bekendte fra alle tre uddannelser, hvilket jeg var ret glad for.

Jeg valgte at følge disse syv fag på mit semester:

  • Innovation Management
  • Ethical & Responsible Entrepreneurship
  • Cultural Encounters
  • International Corporate Communication: Project
  • International Corporate Communication: Strategy
  • Applied Neuromarketing (valgfag)
  • Data Visualisation (valgfag)

På ICM arbejdede vi meget med såkaldt cross-cultural communication og innovation. Begge ting er spændende, men noget af indholdet havde jeg allerede beskæftiget mig med på 4. semester på DMJX. For mig var dette okay, da jeg gerne ville fokusere på mine valgfag samt rejse og nyde byen, men vær klar på nogle gentagelser.

Data Visualisation var mit yndlingsfag, da vores underviser var virkelig kompetent. Jeg blev især udfordret på mine kreative evner. Faget gik ud på at visualisere komplekse datasæt, og jeg lavede blandt andet en visual over forskellige madvarers CO2-aftryk.

Uni-livet på Artevelde UAS er en kontrast til DMJX på den måde, at du har hele syv fag på en gang. Dog er der i de fleste fag ikke mødepligt, samtidig med at meget af arbejdet er gruppearbejde, hvor man internt i gruppen selv kan strukturere arbejdet. Du skal derfor regne med en halvtravl eksamensperiode, mens du til gengæld har meget fritid i løbet af en almindelig uge.

Bolig

Det kan være en smule svært at finde et sted at bo i Gent. Flere af mine studiekammerater måtte bo på hostel eller i Airbnb det første stykke tid, men de fleste fandt i sidste ende fine steder at bo. Jeg skrev mig op til universitets ”dorms”, og endte med at bo på kollegiet ’Bagattenhouse’. Det var ikke noget at råbe hurra for, og mildest talt meget anderledes end min to-værelses hjemme i Aarhus. I Bagattenhouse havde jeg 9 dejlige kvadratmeter, fællesbad, et halvsnusket tekøkken og et industri-lignende køkken i kælderen. Til gengæld boede jeg i centrum og på 6. sal med udsigt over byen.

Hvis du prioriterer eget bad og toilet over afstand til centrum, kan du overveje et andet af universitetets kollegier ’Bro Upkot’. Her boede flere af mine gode venner, og de var enormt glade for det. Generelt boede de fleste på enten små kollegieværelser eller i delte lejligheder. Jeg endte med at blive glad nok for Bagattenhouse, men hvis jeg skulle gøre det igen, ville jeg nok forsøge at finde en delt lejlighed med andre internationale studerende eller lignende. Her vil jeg tro, at Facebook er det bedste bud – der er fx en Facebookgruppe ved navn ”Te huur: Kot in Gent” (”Til leje: boliger i Gent”), som jeg ved andre har brugt til det formål.

Transport

I forhold til transport, kan jeg kun anbefale at leje en cykel. Du kan også komme rundt med både bus og sporvogn, men jeg satte personligt enormt meget pris på friheden i at kunne cykle til universitetet, til IKEA eller til nogle af naturområderne omkring byen. Jeg og mange andre lejede cykel hos De Fietsambassade, som har et abonnement for studerende, hvor du kan leje en cykel i 6 måneder for ca. 70 euro. PS. Vælg. Den. Med. Gear.

Hvis du tager på udveksling til Gent, kommer du til at bo lige i hjertet af Europa. Den offentlige transport er ret velfungerende, og på 35 minutter er du i hovedstaden Bruxelles. Det tager lidt over fire timer at komme til Paris med Flixbus, men hvis du tager lyntoget, kan du være der på mindre end halvdelen. Under mit ophold rejste jeg bl.a. til Amsterdam, Paris og Antwerpen, men også til mindre belgiske byer som Brugge og Leuven. Du har mulighed for at se og opleve meget på kort tid, så hvis du er rejselysten og gerne vil tjekke mange byer og oplevelser af, så er Gent et godt udgangspunkt.

Jeg kan virkelig kun anbefale Gent som destination for dit udvekslingsophold – jeg er i hvert fald meget taknemmelig for min egen beslutning om at tage afsted. Og har du spørgsmål til universitetet, bolig eller opholdet generelt, er du altid velkommen til at kontakte mig på 28185@dmjx.dk eller på sociale medier.