Et semester i Holland på Hogeschool Utrecht

Af Miriam Kuhlmann, kommunikationsstuderende

Åh Utrecht – hvor starter man? Utrecht er den hollandske by du aldrig har hørt om, men som man bliver forelsket i med det samme. Selvom de fleste kun kender Amsterdam, så er Utrecht en perle kun 20 minutter syd for Amsterdam, der byder på alt det charmerende som kendetegner Holland – uden turister – og med et kæmpe studienetværk.

Byen:

Utrecht er en charmerende, klassisk hollandsk by med kanaler og små, skæve huse, men har alt du har brug for. Byen er cirka på størrelse med Aarhus, er nem at lære at kende, og har alt du har brug for på et semester. Utrecht ligger smask i midten af Holland, og har landets største tog station, hvilket også gør det nemt at rejse rundt i resten af landet og Europa. Campus ligger små 5 km uden for byen, hvor der er kæmpe naturområde, caféer, bar, studieboliger, og rigtig mange studerende.

Fagligt:

Jeg har gået på Hogeschool Utrecht (HU) og har været meget tilfreds med det faglige udbytte. Semesteret er opdelt i to blokke á 10 uger inklusiv en uges ferie, og selvom undervisningen minder meget om DMJX, hvor teori og praksis kobles sammen, så gik jeg kun i skole 8-10 timer om ugen, men havde så en del selvstudie ved siden af.

Jeg har gået på linjen International Advertising, som var grunden til at jeg valgte lige præcis Utrecht og HU. Linjen har givet mig mulighed for at udforske nogle faglige områder, jeg ikke har mødt på DMJX, indenfor markedsføring, internationale kulturer og reklamebranchen. Linjen består af fagene:

 • Creative Research
 • Brand Strategy
 • Copywriting
 • Cultural Differences
 • Psychology of Marketing Communication
 • Final Creative Task

Særligt var jeg vild med fagene Cultural Differences og Copywriting, som virkelig har givet mig meget faglig og praktisk læring med hjem til både praktik, og når jeg bliver færdig på DMJX. Lærerne er utrolig kompetente, men også til tider utrolig dårlige til at kommunikere de vigtigste ting. Dog har linjen en meget passioneret koordinator, som vil flytte bjerge (og eksaminer) for dig.

Normalt, når en kommunikationsstuderende søger ind på HU, går man på linjen Creative Business, som mine to klassekammerater fra DMJX gik på. Dette havde jeg misforstået, da jeg søgte – men fik gennem en lille mail til koordinatoren lov til at starte på International Advertising alligevel (da det også var blevet godkendt af DMJX). HU er altså tilbøjelige til at gøre undtagelser, hvis man (ligesom mig) finder sig drømmelinje på skolen. Dog skal det siges, at jeg havde en del flere eksaminer og selvstudie end mine klassekammerater fra DMJX. Jeg skulle læse op på nogle business-teorier, som de andre studerende kendte i forvejen, og der var et forholdsvis højt niveau fra undervisernes side. Modsat, har jeg til gengæld haft en fast klasse gennem hele semesteret, hvor man på Creative Business skifter hold i hvert fag. Da man på Creative Business selv vælger alle sine fag, fik jeg indtrykket af, at man skal være mere obs på, hvorvidt eksaminer, fag, osv. ligger samtidig, hvilket undgås ved at gå i samme klasse.

Forbered dig på, at hollænderne er meget unge, og sjældent gider at forberede noget i skolen lang tid før deadline. Så team up med nogle andre udvekslingsstuderende til gruppearbejde, det får man mere ud af, og jeg tør vædde med, at det bliver lidt mere afslappende end den hollandske stil.

Bolig:

Det kan være drønsvært at finde bolig i Utrecht, hvis det ikke er igennem skolens partner SSH (Short Stay Housing), men får du plads der, så er det en drøm. Jeg kan anbefale at bo på kollegiet Johanna, hvor man bor lige over for skolen, har eget stort værelse og deler køkken, toilet og bad med 4-5 andre udvekslingsstuderende.

Ønsker du et værelse gennem SSH, skal du sidde klar på tasterne når de gør værelserne tilgængelige. Alle værelser bliver taget på under 5 minutter (ren festival-billet stemning), og hvis du ikke får et værelse derigennem, kan det være svært at finde noget. 

Gode råd og must do’s:

 • Få en Swapfiets – det er det nemmeste og bedste
 • Køb et OV kort (hollandsk rejsekort) enten i lufthavnen når du ankommer eller gennem deres hjemmeside. Hvis du har lyst til at rejse rundt i Holland, kan jeg anbefale at købe et ”Weekend-Vrij” kort til 35€ om måneden. Så rejser du gratis med tog i hele landet fra fredag eftermiddag til søndag nat.
 • Tag på ture med ESN (Erasmus Student Network). Planlægningen er ikke altid spot on, men de er gode til at lave ture, arrangementer og fester, som du nok ikke var kommet på ellers. Cantus er fx et must 😉
 • Gå ikke glip af King’s Day i foråret – hvis du kan, så få plads på en båd.
 • Der er billige flix-busser direkte fra Utrecht, så tag til Belgien, Frankrig eller Tyskland, og oplev resten af Europa, nu hvor du er liiidt mere sydpå.

Jeg har fået nye venner fra hele verden, lært afsindig meget, fået fyldt kufferten med oplevelser og minder for livet, og jeg fortryder ikke ét sekund at være taget på udveksling. Hvis du overvejer at tage afsted til Utrecht, eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til mig på 27452@dmjx.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *