Udveksling på Amsterdam University of Applied Sciences

Af Anna Kristine Dalsgaard og Emma Frigaard Finsen, kommunikationsuddannelsen

Amsterdam er den perfekte destination for dig, som gerne vil opleve noget nyt, få en masse sjove og skæve (wink wink) oplevelser, men uden at komme alt for langt væk fra Danmark. Byen har virkelig meget at byde på, men ligger også helt perfekt placeret til at rejse rundt i Europa. Vi har begge boet i Amsterdam i foråret 2023, og vi kan varmt anbefale det!  

Nice to know

Bolig: Inden vi kom til Amsterdam læste vi flere steder, at boligsituationen i Amsterdam var ret kritisk. Men frygt ej! Vi (og alle de andre udvekslingsstuderende vi har talt med) fik tilbudt bolig gennem universitetet, til hhv. 3500 kr. og 4200 kr. om måneden. En helt okay pris, når man ellers er vant til københavnske boligpriser. Vi boede begge to ca. 20/30 minutters cykeltur fra centrum i nogle lidt uinspirerende områder, mens flere fra vores klasse boede med kanaludsigt midt inde i byen til ca. samme husleje. Hvis du vil have mulighed for at bo inde i byen (uden at blive ruineret), skal du dog være klar på at dele køkken og evt. bad med andre. Apropos bolig, er et tip (hvis det er muligt for dig) at sikre dig, at du ikke ender med at bo i stueplan. For som vores hollandske studiekammerat sagde: “Hvis du bor i stueplan i Amsterdam, og siger du ikke har mus, er det bare fordi du ikke har opdaget dem endnu”. Bygningerne er gamle og charmerende i det meste af byen, men det betyder desværre også at musene har lidt for nemt ved at komme ind i bygningerne. Vi har heldigvis undgået dem udover et par sightings på gaden.

Apropos bolig og økonomi: Nej, du har ikke brug for en hollandsk bankkonto, og ja det er klart nemmere ift. forsikringer, banken, osv. at beholde din adresse hjemme i Danmark, hvis du har mulighed for det. Vi læste i øvrigt også inden vi kom herned, at Amsterdam var en meget dyr by – men hvis du er vant til københavnske priser, er det faktisk en smule billigere. I hvert fald hvis du vil købe øl, café-kaffe og vintage-shoppe.

Europas største cykelby: Få fingrene i en Swapfiets! Alle cykler i Amsterdam, og alle er lidt modigere på deres cykel end den typiske dansker. Men når man har vænnet sig til det, bliver det uden tvivl den nemmeste og bedste måde at komme rundt i byen. Er du så heldig at få venner på besøg, kan du også nemt (og forholdsvis billigt) leje en cykel til dem hos Donkey Bike.

Registrering og afregistrering hos kommunen: Inden for de første par uger skal du ned på kommunen og registrere dig – det påvirker ikke din adresse derhjemme, bare rolig. På HvA´s hjemmeside kan du se, hvor du kan tage hen, og på hvilke dage du kan møde op uden aftale. Der kan godt være lidt lang ventetid, fordi alle internationale studerende møder op samtidig. Men det er overordnet en rimelig smertefri oplevelse. Inden du rejser hjem igen skal du også forbi kommunen og afregistrere dig, så ikke de opkræver dig for skatter og andet. Her møder man også bare op uden aftale, med sit pas i hånden og oplyser dem om, hvornår man rejser hjem igen.

Byen

Amsterdam (eller Nordens Venedig) har mere end 1500 små brostensbroer, der løber hen over byens i alt over 100 kilometer lange kanaler. Husene er skæve og super charmerende, og ingen kan vist modsige os, når vi siger, at Amsterdam er en af de hyggeligste byer i Europa!

Hollændere er generelt meget dygtige til engelsk, meget åbne og måske også lige i overkanten af direkte. Og i forhold til direktheden, er det bare noget man skal vide og ikke tage personligt. For selvom vores lærere fx har været rimelig grove, når de har talt om andre studiegrupper eller de andre lærere, er vores indtryk, at det ikke stikker så dybt alligevel.

En anden god ting, hvis du er lidt nervøs over at efterlade alle du kender hjemme i Danmark, er at det er meget nemt at få besøg hjemmefra. Vi har begge to haft familier, veninder og kærester på besøg, og Amsterdam er “nem” at vise frem for sin bedste side! Det er nemlig som sagt en virkelig, virkelig skøn by.

Det faglige

HvA (a.k.a. AUAS) er det hollandske svar på en professionshøjskole og minder derfor på mange måder også om den struktur vi kender hjemmefra. Vi var omkring 30 mennesker i en klasse, der alle fulgte den samme minor (Global Trendwatching). HvA laver deres udvekslingsprogram om efter vores semester, og derfor er beskrivelser af vores enkelte fag nok ikke så hjælpsomme. Men måske vores generelle oplevelse alligevel kan forberede dig lidt.

Næsten alle vores eksaminer har været gruppeeksaminer, hvor vi har præsenteret enten research eller ideer til løsninger/kampagner. Man skal altså ikke være bange for at komme til at sidde og skrive flere tusinde sider i eksamensperioderne – som dem på University of Amsterdam (UvA) gør. Selvom undervisningsformen minder meget om DMJX, er niveauet lidt et andet. Så hvis du, ligesom vi gjorde, tænker at det faglige kommer til at være super krævende, så behøver du ikke bekymre dig. Vi går i skole 2-3 dage om ugen med undervisning i ca. 2 timer pr. dag. Læsebyrden har været nærmest ikke-eksisterende og man skal heller ikke forvente de helt store gruppediskussioner. Til gengæld skal man ruste sig med lidt tålmodighed, for hollænderne er ikke så glade for at gå i gang med arbejdet før de virkelig skal, og studiegrupperne er tilfældige.

En af de første dage på studiet fik vi en intro fra det internationale kontor på skolen, der fortalte, hvordan det er tæt på umuligt at få gode karakterer i Holland. De kører med en skala fra 1-10, hvor 10 er det bedste – eller som de siger: “Kun for guder”. Når de giver karakterer får man x antal point ud af 100, der så bliver konverteret til den endelige karakter. Man skal typisk have 5,5 for at bestå (hvilket svarer til 55 point). Vores oplevelse har dog været, at man klarer sig fint, hvis man bare løser opgaverne og gør sig en smule umage. Der er altså ingen grund til at stresse over at bestå.

I de officielle papirer fra skolen stod der, at vi først var færdige d. 7/7 med studiet, men i virkeligheden er det “allerede” den 21/6. Så hvis du skal booke bolig og ikke ved om du skal binde dig for hele juli – som vi begge var nødt til – så skriv til HvA og spørg hvordan kalenderen for semestret egentlig ser ud. For så er der måske nogle penge at spare der. Men generelt så strækker semestret sig længere end hvis du tager til Australien eller Vietnam. Til gengæld er de også vilde med ferier og helligdage, så man har flere pauser undervejs.

Hvis du overvejer at tage afsted til Amsterdam, er du velkommen til at skrive med spørgsmål til os på enten 27469@dmjx.dk (Emma) eller 27473@dmjx.dk (Anna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *