Udveksling på ’International Journalism’, HvA

Af: Isabella Balanchi, JOUR 4 semester

Amsterdam er ikke specielt eksotisk. Faktisk minder et udvekslingsophold på HvA meget om at være hjemme i Danmark. Man cykler i skole, har et uformelt forhold til underviserne og drikker øl på campusbaren Fest. Ved at vælge udveksling i Amsterdam, får du altså ikke det store kulturchok. Tværtimod er det nemt at komme ind i en hverdag hernede for tingene fungerer meget som derhjemme, alle taler engelsk og så er det altså en virkelig stemningsfuld og smuk by.

Studiet:

Først vil jeg lige sige, at HvA ligger hele sin struktur om, så ’International Journalism’ bliver nedlagt, og der i stedet kommer noget andet med journalistik, man kan vælge. Men HvA minder lidt om DMJX, det er learning by doing og ret kreativt –  vi lavede både podcast, video og alle genrer på skrift. Der var supertravlt med tre deadlines om ugen, og halvdelen af holdet kom ikke fra journalistuddannelser, hvilket kan gøre gruppearbejde til en anderledes oplevelse end derhjemme. Der kan godt være mere fokus på at producere i store mængder end på at lave gennemarbejdet journalistik med grundig research og kilder, hvilket kunne være frustrerende. Alligevel har jeg lært en masse af at producere i så højt tempo og i et fremmed land, og der er mulighed for at lave nogle fede produkter, hvis man selv holder ambitionsniveauet højt og kan håndtere at have så travlt. Jeg ved ikke, hvordan det bliver fremadrettet, men forvent at du skal bruge meget tid på studiet og måske er ved at gå ned med stress, hvis din udveksling ligger oveni praktiksøgning derhjemme.

Det sociale

Til forskel for dem, der går på det mere akademiske UvA med kæmpe-forelæsninger med nye folk i hvert fag, havde jeg al min undervisning med de samme cirka 30 studerende. Underviseren lagde op til, at vi skulle drikke øl sammen, og vi var på to studieture til Bruxelles og Istanbul, hvor vi også blev rystet sammen, så jeg fik min primære vennegruppe på studiet. Det var især fedt også at komme til at tale med nogle hollændere, for de kan godt være lidt svære at komme ind på og mange ender hurtigt i en international boble.

Jeg vil virkelig anbefale alle, der skal til Amsterdam at melde sig til ESN (Erasmus Student Network)s introforløb. Det er en god måde at komme i kontakt med andre på, og de fortsætter med at arrangere hyggeaftener, udflugter og fester hele semesteret igennem. Det blev lidt turistet til min smag med Coco’s som stamstedet (Amsterdams svar på A-bar), så jeg stoppede med at tage til det i takt med at jeg fik etableret et socialt liv selv, men i starten er det guld værd at dukke op.

Jeg meldte mig også ind i Facebookgruppen Danskere i Amsterdam, hvor nogle andre unge danskere tog intiativ til et meetup. Det var rart at have nogen at tale lidt dansk med, og der blev også dannet en tæt vennegruppe af danskere, der sås ofte og fx tog ind og så landskamp, da Danmark spillede i Amsterdam.

Bolig og andet praktisk

Ift. til bolig har du to muligheder. Man kan finde bolig gennem studiet (De Key, hedder tjenesten) eller forsøge sig på det private boligmarked gennem Facebook. Det er rigtigt svært og dyrt at finde bolig i Amsterdam, så jeg ville anbefale at forsøge gennem studiet og så vurdere, om du vil takke ja til det, du bliver tilbudt.

De bedste steder er Prinsengracht og Plantage, som kun koster 450 euro og ligger midt i byen, så du får ikke en bedre deal. Ellers er der kæmpekollegierne som Frailjemaborg, Meer en Vart og Rode Kruislaan, der ligger cirka 30 minutter fra byen på cykel. Jeg var selv lidt uheldig og ende på sidstnævnte – en stor betonklods i forstaden Diemen, hvor jeg havde et stort og helt fint værelse med eget bad, men til gengæld et meget sparsomt fælleskøkken og ikke et særligt socialt fællesskab. Jeg var nu alligevel glad for at bo for billige 450 euro og fandt altid nogen at følges med på cykelturen.

Jeg kender flere, der havde succes på det private boligmarked på trods af at mange opslag starter med NO INTERNATIONALS, men går du den vej, skal du forvente at betale 700-900 euro for et værelse og måske skulle flytte halvvejs igennem, da fremlejeperioderne tit er korte. Til gengæld er det markant federe at bo midt i byen.

Når linket fra ’De Key’ kommer ud, skal du være hurtig – så gør dig gerne nogle overvejelser om hvad du vil være klar til at sige ja til før du sidder og skal acceptere tilbuddet eller lade være, for man kan ikke opsige før perioden er slut. Og tag noget basis-service med, for køkkenerne er dårligt udstyrede. Der er heller ikke fryser og ovn de fleste steder, heller ikke selvom du lejer dig ind i en privat lejlighed.

Ellers er det godt og nemt at leje cykel gennem Swapfiets, og tro mig, du skal have en cykel. Jeg åbnede ikke en hollandsk bankkonto – jeg vurderede, at det ikke var besværet værd, selvom mange supermarkeder ikke tager danske kort, og man heller ikke altid kan købe billetter til events på nettet uden. Her er et hack at downloade mobilbanken Revolut, så kan du handle online alligevel. Man skal desuden altid have billet på forhånd for at tage i byen, til gengæld kan du godt glæde dig til at danse til techno i Noord natten lang.

Ellers vil jeg sige, at du skal huske at spise kibbeling og bitterballen, at kunstbiografen Kriterion tæt på skolen er et godt sted både at studere om dagen og drikke øl om aftenen, at der er meget genbrugsguld i kæmpebunkerne til 1 euro på markedet på Waterlooplein, og at man kan komme til Paris på under tre timer, men book togbiletterne i god tid, for ellers bliver de dyre.

Hvis der er noget, du gerne vil have svar på, må du gerne skrive til mig på 26679@dmjx.dk

God udveksling!

– Isabella Balanchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *