Af Lea Guldbrandsen, journaliststuderende
I centrum af Europas politiske hovedstad Bruxelles ligger IHECS – Institute for Higher Social Communication, hvor dit kommende udvekslingsophold på DMJX forhåbentligt skal gå til. Trods lockdown og corona restriktioner har jeg haft nogle rigtig gode måneder i Bruxelles.
I Bruxelles er der mennesker fra hele verden, det kommer du både til at mærke rundt omkring i byen og på universitetet. Du finder hyggelige markeder, masser af ting at se, gadekunst på rigtig mange gavlender, rigeligt med steder der sælger pomfritter eller vafler, og barer hvor du kan få hundredvis af belgiske øl.
Det faglige
Som udvekslingsstuderende på IHECS kan du vælge imellem et engelsksproget fagprogram og fransksproget fagprogram. Jeg tog det engelske, og synes udbuddet var tilpas. Selvom skolen er fransktalende, taler alle, både på det internationale kontor og blandt underviserne fint engelsk, så kommunikation fejler ikke noget, selv hvis du ikke taler et ord fransk. Hvert af de fag, som udbydes i det engelsksprogede program er 5 ECTS point værd, og de fag jeg tog var:
EU Public Communication Strategies
Globalization
Civic Engagement
Diving into Investigative Journalism
Practice Course: Photography
Practice Course: Video
Hvis du som mig er journaliststuderende, er undervisningen anderledes end du er vant til. Undervisningen er en blanding af holdundervisning, forelæsning og enkelte praktiske øvelser. Jeg havde undervisning fire dage om ugen, og de fleste fag bliver man undervist i tre timer en enkelt gang om ugen. Semesteret er også relativt kort, og jeg kunne gå på sommerferie den 20 maj.
Jeg var glad for alle mine fag, men et par højdepunkter ville for eksempel være Globalization, da begge undervisere her er virkeligt dygtige til at forelæse, og gøre teoretisk tungere stof utroligt spændende. Diving into Investigative Journalism gentager nogle ting, som du som journaliststuderende højst sandsynligt kender, men et stort plus er, at det kan give dig nogle rigtige gode værktøjer, hvis du er interesseret i undersøgende journalistik, da underviser selv er graverjournalist, og derfor nævner konkrete ting som han selv bruger i sin research.
Det sociale
Som sagt er IHECS en skole med mennesker fra hele verden. Det kommer du allerede til at mærke fra dag 1, hvis du tager med til skolens intro uge, som jeg helt klart kan anbefale. Det er en rigtig god måde at blive rystet sammen på, og lære dem du kommer til at gå i klasse med lidt bedre at kende. Det internationale kontor arrangerer også aktiviteter i løbet af semesteret. Derudover er der også Erasmus foreninger på de andre universiteter i byen, som for eksempel ULB, som også jævnligt arrangerer ting, som du kan komme med til, også selvom du ikke læser der.
Der er rigtig gode muligheder for at hygge på en bar med dine klassekammerater, hvor du for eksempel kan prøve den belgiske kirsebær øl. Du kan shoppe, for eksempel i Ixelles eller i centrum. Eller du kan bare nyde en vaffel med sukker, hvis solen skinner på Grand Place. Der er masser at lave i Bruxelles, men byen ligger også perfekt, hvis du vil rejse og se mere af Belgien eller resten af Europa. Det er for eksempel nemt at komme til Antwerpen og Ghent, men de fleste andre steder i Europa kan også nås inden for et par timer, om det er Paris, Amsterdam eller noget helt tredje der frister.
Et par praktiske tips
IHECS sender dig en mail med steder hvor man kan søge bolig, og hvilke af Bruxelles’ mange kommuner de anbefaler at bo i. Selv boede jeg i centrum, hvilket jeg var rigtig godt tilfreds med. Bruxelles er ikke et meget dyrt sted at bo, efter min oplevelse, min bolig var i samme prisleje, som den er her hjemme i Aarhus.
Hvis du regner med at skulle bruge offentlig transport, kan du med hjælp fra IHECS købe et studiekort til 60 euro, hvor du kan køre ubegrænset imens du er i Bruxelles. Alle Erasmusforeningerne i Bruxelles har deres egen Facebook side, hvor de slår begivenheder op.