Af Olivia Rørne, journalistik 4. semester
For mig har Sydney været helt genial, fordi jeg både har følt mig så langt væk og samtidig så tæt på det vante. Australiere har langt hen ad vejen en rimelig europæisk kultur, og man føler sig hurtigt tilpas i byen. Du kan stadig checke ind med deres svar på rejsekort i undergrunden, få dig en flat white på hvert eneste gadehjørne og koble fra i en af byens mange parker. Dog er byen stor og uoverskuelig, og selv da jeg tog afsted efter et helt semester, følte jeg ikke, jeg havde et overblik over den. Dens størrelse og diversitet giver samtidig mulighed for at finde sig sine yndlingsområder – om man er til bubble tea og autentisk gademad i Chinatown, chikke barer og genbrugsbutikker i Surry Hills eller foretrækker surfer- og kystby-stemningen i Manly. Der er frit valg på alle hylder. Du kan både komme lidt væk fra den danske sky tilgang til fremmede, men samtidig være så tæt på noget hjemligt, at du kan tale og forstå sproget.
Selvom jeg nu fik sagt, at jeg intet overblik har over Sydney, har jeg alligevel fået skrabet nogle yndlingssteder sammen. Jeg synes egentlig, de beskriver meget fint, hvad Sydney kan:
Natur:
- Sydneygensere er glade for deres gåture og i kombination med at være en havneby, er der et væld af coastal walks, man kan begive sig ud på. Mine yndlings er Manly-Spit Walk og Rose Bay-Watson Bay Walk.
- Det er også fedt at se byen fra vandet af – enten ved at hoppe på en af de mange færger, tage på en kajaktur eller fra en partyboat.
Kultur:
- En af mine yndlingsting ved Sydney og Australien generelt er alle deres markeder. Dem kan man finde overalt, men nogle af de bedste er Gleep Markets og Kirribilli Markets.
- Der foregår ofte en masse ting i og omkring Operahuset; både koncerter, foredrag, dansekonkurrencer. Arkitekturrundvisningen er mega fed!
- Ritz Cinemas holder nogle sjove film-marathon og festivaler, og er også et besøg værd. Og så er biografen bare flot og viser altid en blanding af både nye og gamle film.
- Om sommeren har Sydney også en del Open Air Cinemas forskellige steder.
- Vil man have et skud kulturhistorie, laver Botanisk Have nogle rundvisninger, og så hædrer filmfestivalen Winda og dansekonkurrencen DanceRites de indfødtes kultur.
Studieliv:
- Man skal selvfølgelig også gå lidt i skole, imens man er afsted. Jeg gik på UTS, som er moderne og praktisk anlagt, og der er mere fokus på samarbejde og selvstændige, kreative projekter end min opfattelse har været af de ældre universiteter.
- Der er en del mere læsestof, end jeg var vant til fra Journalisthøjskolen, og dér bliver gode læsespots din bedste ven. Jeg var selv stor fan af UTS’ læsesal, som er en stor, flot glassal. State Library har også en gammel, smuk læsesal, som er kanon.
- Sydney er megadyr, så man skal spare, hvor man kan. Hver tirsdag er der gratis kaffe i Conversation Café på UTS, og misser man den er der kaffe for 2$ hver dag mellem 14-15 på The Cornerstone Café. Skolen kører også gratis morgenmad og aftensmad to gange om ugen.
- UTS har også en helt masse forskellige foreninger og klubber, og det virker ret overvældende i starten, men jeg vil virkelig anbefale det. Nogle af mine tætteste venskaber, fik jeg igennem foreninger.
Jeg skulle søge praktik som journalist, imens jeg var afsted. Det skal man helt klart have med i sine overvejelser, for det ændrer lidt på processen på godt og ondt. Man skal i højere grad selv sætte sig ind i, hvad der er op og ned og hvilke medier, man gerne vil søge. Det er dog også en fordel, da man kan få noget 1:1 tid med dem ved at ringe dem op med undskyldningen om, at man ikke kan være der til messen. Man skal passe et pensum sideløbende med, og har jo ikke fri for undervisningen i den tid, man søger, som dem derhjemme har. Dog oplevede jeg det klart som et punkt, der skilte mig ud fra mængden, og at mange af medierne så det som positivt, at man var taget afsted. Jeg ville klart sige: tag afsted! Men forbered dig i god tid og spørg, spørg, spørg – alle som kan hjælpe dig.
Forbered dig på mullets alle vegne, du kigger, fugle i konstant skrigekonkurrence og et utroligt venligt folkefærd. Pak alt dit tøj, for vejret er slet ikke til at regne med – og husk solcremen! Når solen først er fremme, er den ikke for sjov.
Det var alt fra mig! Hvis du har nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til mig på oliviarorne@gmail.com 🙂