UPF, Barcelona, Spanien

Af Peter Ullum, Kommunikation på DMJX

Afrejse & fag
Den 6. januar 2020 havde ingen af os idé om hvilket besynderligt år, der ventede os. Jeg startede året med afrejse mod Barcelona den 6. januar. Et halvt års udveksling i Cataloniens hovedstad ventede, hvor bøgerne skulle åbnes på Universitat Pompeu Fabra.

Optakten til afgangen var besynderlig. Det var ualmindelig svært at få styr på det praktiske omkring opholdet. Først og fremmest skulle ens fag forhåndsgodkendes af DMJX. Udvalget af engelske fag var ikke enormt på deres fakultet for Kommunikation, men på dette tidspunkt er det bare at sende dem ind, som der er. Hvilke fag der rent faktisk vil være tilgængelige ved hverken skole eller elever, fordi de første udmeldinger fra Pompeu Fabra først kom en uge eller to inden semesterstart.

Strukturen er således, at et år på universitetet er inddelt i trimestre. Når man skal være der i foråret, som jeg, skal man kun deltage i 2.- og 3. trimester. Det skal man være opmærksom på, når man søger fag.

Et par dage efter semesterstart kommer det som kaldes Add&Drop-dage. De er vigtige. Det er her, man skal få styr på fagene. Her skal man ansøge om at få de fag, man ønsker. Det foregår på universitetets sløje hjemmeside, hver gang et nyt trimester startes.   

I dagene vil man opdage, at man også kan søge fag på de andre fakulteter, og det skal man gøre. Der er et pænt udvalg af engelske fag, som var rigtig gode. I de to Add&Drop-dage skal man skyde med sprede hagl. Ansøg alle de gode fag du kan, så kan du altid vælge dem fra igen ved at snakke eller skrive til underviseren.

Derudover skal det nævnes, at mange fag bliver optaget hurtigt på hjemmesiden under Add&Drop-dagene. Så kan man udfylde en blanket, og ansøge om plads på faget alligevel. I sidste ende lykkes man som regel med at komme med på faget, men det kan dog sagtens ske en uge eller to efter faget er startet. Så må man charmere sig ind.  

Indlogering
Et andet hovedbrud var lejlighed. Jeg startede med at bo på et af de Student Hotels, som skolen anbefaler på hjemmesiden. Det var udemærket. Det var med udelukkende spanske elever og så var det dyrt. Derfor gik tiden også med at prøve at finde en lejlighed andetsteds. Det lykkedes efter en måned eller to, hvor jeg flyttede sammen med nogle andre danskere.

Alternativet til skolens Student Hotels er at finde en lejlighed. Der findes et hav af App’s, som kan hjælpe dig, og det kan være fantastisk, men jeg vil klart anbefale, at man kender dem, som man flytter ind med. Mange sjove eksistenser ønsker at tilbyde dig byens billigste værelse uden vinduer, og det går som regel galt. Hvis en lejlighed med andre udvekslingsstuderende kan aftales på forhånd, med nogle man kender, så er det genialt. Men man skal jo også først lære folk at kende dernede. Derfor ville jeg stadig have ønsket, at jeg boede i den lejlighed, som vi flyttede over i fra første dag.

Jeg startede med at bo i området Raval. Her sker der ting og sager, og det er ikke alle gader, man skal spankulere ned af alene om aftenen. Men området er også rigtig fedt, fordi der er liv, det er helt nede ved vandet og der er rigtig meget at se. Det samme gælder for det gotiske kvarter. En lejlighed i de områder er placeringsmæssigt perfekt. Vi flyttede selv til området Gracia lidt længere væk fra vandet. Det var et fantastisk kvarter med kanon meget charme, hvor vi fandt en flot lejlighed til rimelige penge. Det tog stadig kun 10-15 minutter at komme i skole eller helt centralt ind i byen.   

Socialt og Erasmus
Socialt kan det være at vide, hvilket ben man skal stå på, når man kommer derned. Erasmus arrangerer et hav af aktiviteter, hvor man kan hamre sig ned hver aften, hvis man ønsker. Der er mange gode bekendtskaber at hente ved andre at møde alle de andre udvekslingsstuderende til Erasmus-ting. Specielt deres ture udenfor byen er fede, hvor man kan komme ud på vinmarker, til flotte hiking-spots og endda til Sevilla. Det skal man gøre.

Dermed ikke sagt, at Erasmus skal forme dit udvekslingsophold. Langt fra. Mange af de andre Eramus-studerende er en del yngre, og altid klar på at vælte enhver snusket bar efter et par af de helt stride karton-sangriaer er blevet tømt.  Selvom jeg fik set min del af bylivet, så kunne jeg som 25-årig slet ikke følge med på det niveau og med fare for at lyde utrolig gammel, så synes jeg måske egentlig også, at Barcelona er en by, som skal opleves lidt på en anden måde. Byen har så mange gode oplevelser i sig både indenfor gastronomi, kultur og natur. Det er bare at give sig i kast med det. Jeg selv nåede slet ikke, hvad jeg skulle inden Corona sendte mig hjem til Danmark efter kun 2,5 måned under sydlige himmelstrøg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *