Robert Gordon University (RGU), Aberdeen, Scotland

Af Mille Baun Frederiksen, Kommunikatør

 

 

“Hvorfor Aberdeen?” har de fleste spurgt, når jeg har fortalt dem om mine udvekslingsplaner – og det er et fint spørgsmål. Den relativt ukendte by i Skotland er hverken berømt for sin størrelse, skønhed eller solskinsrige dage, så hvorfor vælge at tage et udvekslingsophold netop dér? For mig var det vigtigt at komme til et engelsktalende land, og Storbritannien har jeg altid fundet spændende. Storbyer siger mig ikke så meget, så Aberdeen med sine godt 200.000 indbyggere virkede tillokkende frem for Londons travle stræder. For mig har opholdet i Aberdeen været meget givende og jeg er super glad for at have lært den charmerende havneby at kende.

Universitetet

Robert Gordon University er et moderne universitet, der har et erhvervsrettet fokus, som jeg i hvert fald kender det fra DMJX. Undervisningen er delt op i lectures, tutorials og workshops og jeg oplevede en hel del praktisk arbejde. Jeg gik på journalistlinjen og havde følgende fag:

 

  • Principles and Practice of Reporting
  • Features Writing
  • Media Semiotics and Discourse

 

Jeg synes, der var mange spændende dage, og jeg kan sagtens anbefale disse fag, hvis man er interesseret i journalistik – for mig var det i hvert fald fint at snuse lidt til journalistikken. Niveauet er ikke voldsomt højt, hvilket passede mig fint, da jeg også gerne ville have tid og energi til andre slags oplevelser end undervisning.

RGU har en velfungerende Student Union, hvor der er en masse klubber, man kan melde sig til. Jeg var i grupperne Creative Writing and Poetry, RGU:Radio og Erasmus Society. Jeg kan klart anbefale at melde sig til noget, da der er mange fede tilbud. Der er også alverdens sportsklubber med blandt andet fodbold, løb og roning, hvis man er til den slags.

Landet

Skotland er smuk med sine bløde bakker, grønne græs og seværdige slotte. Selvom himlen er lige så ofte grå som den er blå er naturen virkelig skøn, så hvis du er til skovudflugter og vandreture, kan jeg klart anbefale Skotland. Jeg var selv på en del ture, blandt andet til den berygtede sø Loch Ness, der ligger utrolig smukt.

Også de skotske byer er anbefalelsesværdige, udover Aberdeen besøgte jeg blandt andet Glasgow og Edinburgh som begge er charmerende og rummer en masse spændende aktiviteter.

Skotterne er svære ikke at holde af med deres jordnære udstråling og landlige accent. Kulturen er en smule mere åben end I Danmark, og folk vil indimellem gerne sludre. Man kan godt forvente at møde en masse venlighed i Skotland.

Byen

Aberdeen by er i mine øjne smuk. Den er bygget i grå granit, som glitrer i solen. Det er en lille overskuelig by, som minder størrelsesmæssigt om Ålborg, så man kan godt nå at lære byen at kende i løbet af det korte semester. Kulturelt er byen efter min mening en anelse provinsiel, og jeg havde blandt andet regnet med mere livemusik og mindre club – men det er jo smag og behag. Energien i byen er ung og bærer præg af at Aberdeen er en studieby med to Universiteter.

Sammenholdet

Jeg var lidt spændt på, hvordan opholdet ville blive socialt – det er nervepirrende at efterlade alle sine venner derhjemme. Det gik heldigvis godt især med at få relationer til de andre udvekslingsstuderende. Der var “freshers week”, der minder en smule om vores rusforløb, den første uge, jeg var der, i den tid var der en masse arrangementer og ture, som jeg var rigtig glad for at deltage i. Senere på året blev der også arrangeret forskellige udflugter, som man kunne melde sig på, og det var fedt at være rundt og opleve en masse sammen med de andre studerende.

I modsætning til de “voksne” skotters venlighed, så er de skotske studerende lidt svære at komme ind på. Jeg droppede lidt den udfordring det var at lære dem at kende, hvilket muligvis er ærgerligt, men samtidig ikke noget stort problem fordi sammenholdet blandt de udvekslingsstuderende var godt.

Boligsituationen og økonomien

Jeg valgte den nemme løsning og ansøgte om en bolig gennem universitetet, som har forskellige studieboliger tilknyttet. Jeg valgte den afdeling, der hedder Woolmanhill, fordi den var billigst og mest central. Jeg betalte omkring 3300 kr. i husleje om måneden, så det var til at overkomme. Jeg delte køkken og bad med fem andre piger – én fra Tyrkiet, én fra Zambia, én fra Nigeria og to fra Tyskland, hvilket var hyggeligt.

Det var fedt at bo tæt ved byen, så den blev en del af min hverdag, men til gengæld er der en smule rejsetid ud til RGU fra Woolmanhill. Det tog mig ca. 30 minutter at komme til universitetet med bussen – jeg kan i øvrigt anbefale at sætte lidt penge af i budgettet til et buskort, der koster omkring 400 kr. om måneden med studierabat.

De andre studieboliger i byen var noget dyrere, men også lidt mere lækre end Woolmanhill, så det handler om, hvad man prioriterer. Generelt set er prisniveauet på alting nogenlunde tilsvarende Danmark bare en smule billigere.

Jeg håber, denne lille klumme har gjort dig klogere på Skotland, Aberdeen og RGU. Uanset hvad vil jeg varmt anbefale at tage på udveksling. Jeg synes det var skønt at få et afbræk i hverdagen og få udvidet min horisont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *