Oslo Metropolitan University

I løbet af mit udvekslingsophold i Oslo formåede jeg at blive fuldstændig forelsket i alt, hvad jeg så, oplevede, mødte, lærte, drak og smagte. På trods af at have boet i efterhånden et par storbyer rundt omkring i verden, har jeg endnu ikke oplevet en lignede by. Det helt unikke ved Oslo er nemlig kombinationen af storby og natur, som for mig har vist sig at være det helt ultimative.

Oslo by
Selve Oslo føles en tand større end Århus, men ikke vanvittig stor. Groft sagt er øst-Oslo rigt og vest-delen fattigere, mens Majorstuen, St. Hanshaugen og Grünerløkka lige udenfor centrum er de hyggelige, hipster-kvarterer. Her er der specialforretninger, caféer, restauranter, parker, genbrugsbutikker og barer. Det er her, de fleste unge oslogutter og jenter bor og hænger ud. Og med god grund, for det er klart i disse kvarterer, der er hyggeligst og mest personlighed og særligt Grünerløkka er spækket med hidden gems.

Udvekslingsuniversitet og fag
Oslo Met ligger i centrum af byen. I stedet for at være med folk fra ens uddannelse, er RUS-ugen for udvekslingsstuderende alle internationale sammen. Det var en kæmpe fordel at deltage i arrangerementerne (som i øvrigt slet ikke var alkohol-relaterede), da det er her man kommer til at møde andre internationale.
Jeg havde valgt at tage fag på norsk og var lidt nervøs for både sproget og mine klassekammerater, som jo havde læst sammen to år inden. Jeg valgte Featurejournalistikk og Bildeteori for fotojournalister og begge fag var jeg virkelig glad for. Featurejournalistikk mindede meget om JM hjemme i Bunkeren, hvor vi havde få forelæsninger og ellers primært brugte tiden på at interviewe, skrive artikler og give feedback til hinanden i vores studiegrupper. Det fungerede rigtig godt og var en god måde at komme til at snakke med de norske studerende, som for det første var super nemme at kommunikere med, men også var helt vildt søde og velkomne. Featurejournalistikk var for mig klart det bedste, jeg har haft i løbet af hele uddannelsen. Bildeteori var også spændende og gav mange nye perspektiver på hele foto-delen af journalistikken.
Afleveringer var der en del af i løbet af begge fag (skrev dem alle på dansk), men i featurejournalistikk havde vi skrivedage, mens der i bildeteori kun var undervisning to dage hver anden uge. Det gik dermed fint med at nå det hele. Begge fag vil jeg klart anbefale, hvis man gerne vil udfordres og lære nyt, mens man er afsted. Samtidig er de på Oslo Met ekstremt gode til at lægge tekster og hele bøger online, så jeg måtte kun investere i én bog på hele semestret.

Bolig
Jeg boede i Sogn Studentby, som er et kæmpe kollegie cirka tre km fra skolen. Der bor rigtig mange (internationale) studerende i denne ende af byen, da det er billigt og stadig kun tager 20 min at komme ind til skolen. Jeg delte køkken og bad med fem andre piger og havde et stort værelse med virkelig god udsigt over Oslo og var rigtig glad for at bo der. Det var samtidig kun 15 min gågang fra Sognsvann og Nordmarka, som er der, hvor Oslo slutter og skoven starter. Og skoven er ikke blot sindssyg smuk – den slutter heller aldrig, så man kan vandre timevis op til søer og hytter og udsigtspunkter. Nordmarka er også meget populær for nordmændene, som bader i søerne om sommeren og tager skiene med i t-banen og står på langrend i skoven om vinteren.
Vil man bo i centrum af byen er man naturligvis tættere på alting, men kommer også snildt til at betale det dobbelte i husleje. For mig var det slet ikke det værd, da den offentlige transport også fungerer langt, langt bedre end i Århus, og det derfor ikke føltes så langt væk.

Penge
Jeg troede, jeg skulle bruge halvdelen af min opsparing under mit udvekslingsophold, men endte med at kunne klare mig fint på min SU og mit Erasmus stipendium (ca. 5500 + 2150 dkr. pr. måned). Min husleje var lav (2800 dkr. pr. måned), men det gjorde også, at jeg for det første ikke skulle spare i hverdagene, men også havde råd til at tur til Tromsø og en tur til Stockholm. Lever man nogenlunde fornuftigt, er det altså fint muligt at klare sig på SU og stipendium.

Vil man på udveksling et sted, hvor man hurtigt falder til og rent faktisk kan se sig selv flytte hen senere, er Oslo et virkelig godt bud. Jeg kunne virkelig ikke havde ønsket mig et bedre udvekslingsophold, og Oslo er i mine øjne et af de mest undervurderede steder, og derfor vil jeg klart anbefale at tage af sted!

Tips og tricks
Grønland (lidt Bazar Vest-agtigt område med alt frugt og grønt og krydderier billigt)
30-dages Ruter billet (til busser, t-baner og trikken. Koster ca. 400 dkr.)
Medbring vandrestøvler (seriøst. Gå ture)
Tag til Tromsø og se nordlys (ALLE pengene værd. Husk Norwegian kode til billige billetter ’under26’)
Check loftet og find guld (i hvert fald hvis du bor i Sogn, kan man finde så mange nyttige ting på loftet)

Must go to steder
Kulturhuset (perfekt sted at chille eller studere i løbet af dagen og drikke drinks og boogie lidt om aftenen)
Godt Brød (her er der … godt brød)
Erlik Kaffe (cute café, som hænger sammen med Erlik Oslo (Oslos svar på Hus Forbi) og har udsatte folk ansat)
Peloton (cykelsmed eller pizzarestaurant? Ingen ved det. Men pizzaerne er herre gode)
Kverneriet (BurgerBoom, BurgerShack, Gasoline Grill – ses. Kverneriet har next level burgere. Absurd gode)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *