Communication University of China

Af Daniel Vestergaard Kolstrup (journaliststuderende)

 

Fagligt indhold

I Kina er undervisningsformen meget anderledes sammenlignet med hjemme i Danmark. Det meste af undervisningen foregår med en underviser oppe foran tavlen, som mere eller mindre har ordet fra timens start til timens slut. CUC er selvfølgelig også et klassisk universitet, så undervisningen er helt naturligt teoretisk orienteret.

Gennem en udveksling fra DMJX til CUC bliver der fra CUC’s vedkommende officielt udbudt journalistiske fag, som tidligere udvekslingsstuderende også har kunnet følge, men af udvise årsager var dette ikke tilfældet for mit vedkommende. Derfor endte jeg med at følge næsten alle de udbudte fag, som CUC endte med at udbyde, hvilke alle mere eller mindre var kommunikationsfag. Fagene var:

Theories of Communication.

  • Fint fag med relevant indhold.

Chinese Language & Culture

  • Rigtig godt fag hvor man faktisk lærte at tale det mest basale kinesisk. Skilte jeg ud fra de resterende fag ved næsten udelukkende at være praktisk orienteret.

New Media Studies

  • Mit faglige udbytte var relativt begrænset ved dette fag.

International Communication

  • Det faglige indhold var udmærket, men underviseren var meget monoton, og så var hans udtale dårlig, hvilket gjorde det svært at forstå.

Media Literacy

  • Fint fag med relevant indhold.

 

Socialt udbytte

Selvom jeg har brugt ét semester på udveksling i Beijing, er det faktisk meget begrænset, hvor mange kinesiske relationer, jeg har fået. Der er to årsager til dette. For det første er det meget få kinesere, som taler eller er villige til at tale et nogenlunde engelsk. Dernæst er mit generelle indtryk, at kineserne godt kan være en anelse reserverede, når det kommer til udlændinge. Vil man som udlænding i kontakt med de kinesiske studerende, kræver det i de fleste tilfælde, at man selv tager initiativ.

Campus inkluderer hele universitetet lige fra studieboliger til universitet med bibliotek og undervisningslokaler. I campus er der et supermarked, flere kantiner, restauranter, en bar, et sportsstadium og studiecaféer. På mange måder er campus en lille by i Beijing. Næsten alle studerende bor i Campus, hvorfor det er utroligt svært ikke at møde nogle, som man kender på den ene eller anden måde. Hvis man ikke allerede kender hinanden, så kommer man i hvert fald til det.

Der er to bygninger, som huser bolig til udenlandske studerende. De to bygninger ligger relativt tæt på hinanden i campus, og det var mennesker herfra, som endte med at være dem, som jeg primært havde med at gøre. De studerende bor på tomandsværelser, og enten bor man i bygningen med fællesbad og fællestoilet, eller også bor man i bygningen med eget bad og toilet. Jeg boede i Bygning 21, som var bygningen med eget bad og eget toilet. Måske fordi jeg var heldig, men måske også fordi jeg specifikt spurgte efter dette ved ankomst.

 

Praktiske tips

Kathrine og Nicoline, fra tidligere udvekslingsophold på CUC, har begge lavet gode lister med praktiske oplysninger, som er gode at have in mente ved et udvekslingsophold i Beijing. Hvad, de skriver i deres klummer, er mere eller mindre, hvad jeg ville skrive her. Så tag et kig på, hvad de skriver her:

https://udlandsredaktionen.mediajungle.dk/2016/01/11/communication-university-of-china-3/

https://udlandsredaktionen.mediajungle.dk/2015/01/14/communication-university-of-china/

Som afslutning på denne klumme vil jeg nævne to ting: For det første endte jeg med at bruge 34.000 kr. inkl. alt. Alt. Flybilletter, kost, logi, rejser, shopping, øvrige fornøjelser, osv. Alt. For det andet vil jeg blot opfordre til at være ude i god tid med bestilling af visum og generelt alting i Kina. Kulturen er anderledes, og tingene tager typisk længere tid, end hvad de ville gøre hjemme i Danmark. Nogle gange bliver tingene gjort på en måde, som ikke altid giver logisk mening, men så må man bare erkende den anderledes og spændende fremmedkultur og knytte sig til det brugte udtryk ”This Is China”.

Hvis du efter at have læst denne klumme skulle sidde med spørgsmål eller andet vedr. CUC eller Beijing generelt, skal du være mere end velkommen til at kontakte mig på: daveko@mail.dmjx.dk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *