Communication University of China

Af Nicoline Kjelland (journalist)

Beslutningen om at tage et semester på Communication University of China i Beijing var meget spontan. Men jeg fortryder ikke et eneste sekund, at jeg tog af sted. Kina er på alle måder et vildt land både hvad angår kultur, samfund, mad og alt muligt andet.

Beijing er en meget kontrastfyldt storby, fordi den på én gang er pulserende og moderne i finanskvartererne, men også er traditionel, fredfyldt og rolig, hvis man går to skridt væk fra det pulserende og ind i de gamle såkaldte hutonger, som er små beboelseskvarterer. De mere end 20 millioner indbyggere sørger for, at byen aldrig sover, og at der altid er gang i den på gaderne hvad enten det er barer eller små madboder. Bilerne farer om ørerne på én og kører mildest talt dødskørsel.

Jeg ankom uden megen forberedelse, andet end det mest praktiske, og havde ingen forventning til hverken Beijing eller kineserne. I starten var det noget af et kulturchok, fordi alt er så anderledes fra Danmark. Alt lige fra styreform til, hvordan du køber mælk i supermarkedet er anderledes fra Danmark. Og selvom jeg skulle vænne mig til det, kan jeg nu sige, at det har været helt unikt og fuldstændigt fantastisk at opleve.

Der er selvfølgelig lidt praktisk også. Jeg havde desværre ikke sparet meget op, og der er altså nogle startomkostninger, som er gode at have i baghovedet:

  • Visum og flybilletter. Visum koster ca. 500 kr. og man skal søge ca. to måneder inden afrejse.
  • VPN-kode. Vestlige sociale medier såsom Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat og enkelte gange også Hotmail er blokerede i Kina. Så du kan ikke logge på med mindre du har en VPN-kode. Den kan f.eks. købes hos danske vpn-byen, hvor du betaler ca. 350 kr. for et halvt års abonnement.
  • Universitetet kræver, at du køber deres egen sundhedsforsikring. Det ordner man ved ankomst og det koster ca. 300 RMB pr. semester (1 kinesisk yuan eller renminbi, som deres valuta hedder, svarer ca. til 1 dansk krone).
  • Hvis du får et kollegieværelse på campus skal du forudbetale husleje for tre måneder. De skal betales kontant og helst hurtigst muligt ved ankomst. Huslejen ligger på ca. 1200 RMB pr. måned. Oveni kommer der så et depositum på 1000 RMB, som du får tilbage, når du flytter. Jeg skrev en mail til vores kontakt på CUC og pressede lidt på for at få et kollegieværelse. Det kan være en god ide at gøre, da der ikke er værelser nok til alle og man derfor kan risikere at stå uden tag over hovedet det første stykke tid.
  • Mange butikker i Beijing tager enten ikke vestlige kort eller slet ingen kort. Derfor skal du være forberedt på at bruge kontanter langt de fleste steder.
  • Der er ikke fri wifi på hele universitetet. På enkelte cafeer og restauranter på campus kan du få wifi. Men vil du have net på værelset, skal du købe et abonnement via skolen, hvor du betaler f.eks. 50 RMB for 30GB data.
  • Telefon/SIM-kort. Skolen tilbød os at købe et års abonnement hos China Mobile, hvor der var lidt fri data, lidt fri tale og lidt fri SMS. Det var ganske billigt og rigtig nemt. Alternativt kan man gå ind i en af de mange China Mobile eller China Unicom-butikker og købe et abonnement. Vi købte også separate telefoner til vores kinesiske SIM-kort. Det er dog ikke nødvendigt, det er mere afhængigt af, hvad man har det bedst med.

Selve campus er som et lille landsby med masser af smukke, grønne områder, et supermarked, folkeskole til lærernes børn og lærerboliger, hvor lærerne bor. Der er masser af restauranter og cafeer med et godt udvalg. Det er meget billigt at leve her. Køkkenfaciliteterne på skolen var nærmest ikke-eksisterende, så vi spiste ude tre gange dagligt til ca. 90 kr. om dagen – nogle dage til 30 kr. om dagen. Hovedreglen i Kina er, at du skal kunne spise dig mæt for 20 kr. i kinesisk mad.

Campus ligger ca. 40 minutters kørsel fra centrum af Beijing, men myldretiden er uoverskuelig, så hvis du skal i skole kl. 8 om morgenen er det klart bedst at bo på campus. Insisterer man på at bo i byen, kan man også det og en metrobillet koster 3 RMB.

Men bor man på campus får man det sociale med, som er ganske glimrende. Der er studerende fra hele verden og det er virkelig fedt at møde så mange nye mennesker. Skolen er ok til at tilbyde arrangementer til udvekslingsstuderende, men de studerende står i høj grad for det selv.

Fagligt har det også været ganske fint. Vi er de første fra DMJX på udveksling på CUC, hvilket skabte lidt udfordringer i starten. Vi endte til sidst med at følge to forskellige masterprogrammer og det var en blandet oplevelse. Men vi var gæsteelever ved to engelsksprogede tv-fag for kinesiske studerende, som var virkelig gode. Hvis DMJX næste gang kan få studerende sendt over på de fag, så giver CUC en fuldstændig unik uddannelse i TV-fag!

Hvis du/I har nogle spørgsmål om Communication University of China eller Beijing er I velkomne til at skrive på nkjelland@mail.dmjx.dk.

Nicoline Kjelland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *