Af Kristoffer Lottrup.
Fire en halv måned i Canadas største by var lige, hvad jeg havde brug for. Det mærkede jeg igen og igen, mens jeg var derovre, og det mærker jeg nu. Opholdet var et afbræk på den gode måde, en mulighed for at lave noget helt andet end journalistik et helt andet sted end på Journalisthøjskolen.
Det var sådan, jeg tænkte, det skulle være, og det var sådan, det blev.
Selvfølgelig giver det god mening at tage på udveksling for at følge journalistiske fag, og jeg havde da også valgt ét, der skulle handle om litterær journalistik – det blev bare aldrig oprettet. Jeg fulgte så et andet journalistisk fag, Journalism’s Best, men det viste sig hurtigt at være alt for introducerende og basalt, så det droppede jeg igen. For eksempel blev begrebet feature introduceret i en af de første lektioner til stor overraskelse for mine medstuderende, der aldrig havde hørt om den form før, ligesom det viste sig, at langt størstedelen heller ikke rigtig havde prøvet at lave et interview.
At man kun kan følge undergraduate fag betyder, i hvert fald på Ryerson, at indholdet i de journalistiske fag umiddelbart ikke er voldsomt udfordrende for en studerende med tre og et halvt års journalistuddannelse bag sig. Måske forholder det sig anderledes på andre semestre, så undersøg det lige selv, men min oplevelse var i hvert fald, at udvalget ikke var det bedste.
Det var det derimod på nogle af de andre fakulteter. Som nævnt havde jeg fra start tænkt mit udvekslingsophold som en mulighed for at snuse til andre fag end de journalistiske, og jeg skal love for, at der var nok at snuse til. Jeg har en stor interesse for politik – især når det handler om
udvikling og tredjeverdensforhold – og jeg valgte derfor at følge fagene Contemporary African Politics og Issues in Third World Politics, som begge var upper level, men stadig på undergraduate niveau. Derudover valgte jeg Politics of the Environment, som var et introfag om verdens miljøproblemer.
I alle fag oplevede jeg rigtig gode og ambitiøse undervisere, der formåede at involvere eleverne og gøre kompliceret stof spændende. Jeg oplevede ikke overraskende en stor forskel på undervisningsformen i forhold til det, jeg har været vant til på Journalisthøjskolen, men det kom jeg nu hurtigt efter. Om alle tre fag kan siges, at læsebyrden er noget større end på DMJX, ligesom man lige skal vænne sig til at skrive akademiske essays og ikke artikler. Mine undervisere var imidlertid meget imødekommende og hjælpsomme, hver gang jeg havde spørgsmål.
Det skal dog også siges, at det godt kan blive lidt ensformigt med tre halvtunge politik-fag, og skulle jeg gøre det om, ville jeg nok bytte et af dem ud med noget helt andet.
Jeg vil dog ikke tøve med at anbefale alle fagene – især Contemporaty African Politics, der har givet mig et helt nyt syn på og indsigt i kontinentet Afrika.
Med blot 10 undervisningstimer om ugen var der heldigvis også tid til at lave mange andre ting, og Toronto er heldigvis en meget spændende by. Helt inde centralt, hvor Ryerson ligger, er byen præget af at være Canadas forretningscentrum, men man skal ikke køre mange stop med sporvognen, før man befinder sig i et af byens mange, spraglede kvarterer, som giver den megen glas og stål masser af modstand. Toronto er ikke fyldt med en masse oplagte turistattraktioner, men er derimod rig på forskellighed. Byen er meget multikulturel og nyt og gammelt er blandet sammen i en herlig pærevælling. Der er mange gallerier, rigtig gode museer, og restauranterne er billigere end herhjemme. Og så er folk simpelthen så venlige og lever i den grad op til rygtet om en særlig canadisk imødekommenhed!
Jeg vil desuden helt klart anbefale, at man selv prøver at finde et sted at bo. Dels virker kollegieboligerne omkring campus både halvdyre og små, og dels virker gennemsnitsalderen på disse til at være noget lavere, end den er på Journalisthøjskolen.
Jeg var af sted med min kæreste, og for os var det ikke svært at finde et sted. Vi brugte airbnb.com og fandt hurtigt en delelejlighed med to jævnaldrende canadiere, der som en yderligere bonus nu er vores nære venner. Det kan helt sikkert godt betale sig at finde bolig selv!
Alt i alt var Toronto det helt rigtige for mig, og jeg kan kun anbefale både byen og universitetet.
Tag af sted!