Udveksling i Paris: Præsidentvalg, arabisk forår og frankofili
Render du rundt med en frankofil journalist i maven, har godt styr på de franske gloser og ønsker at blive klogere på fransk og europæisk politik, er Centre de Formation des Journalistes det helt rette sted at søge om udveksling. Men det er langt fra et ”almindeligt” (læs: tilbagelænet) Erasmus-ophold, der venter dig på denne parisiske journalisthøjskole. Tværtimod.
Marie Louise Albers
Ti minutters gåtur (i parisertempo) fra Louvre og Seinen, samt Centre Pompidou og det hippe Marais-kvarter, ligger en af Frankrigs mest anerkendte journalistskoler: Centre de Formation des Journalistes (CFJ). Her tilbragte jeg forårssemesteret 2012 – midt under et spydigt fransk præsidentvalg, opblussende eurokrise og efterveer oven på Den Arabiske Revolution.
DMJX – på fransk
Først og fremmest skal man vide, at 90 procent af undervisningen foregår på fransk, så det nytter ikke noget at komme herned med begynderfransk fra gymnasiet på cv’et. Dine sprogkundskaber skal være i top, ellers får du ikke noget ud af opholdet.
Skolen fungerer på mange måder lige som Journalisthøjskolen. Det vil sige, at mange af fagene forgår i moduler, hvor man følger ét fag intensivt en uge eller to. Det er ikke muligt at vælge fag, sådan som det almindeligvis er på universiteter.
Til tider vælger du mellem forskellige seminarer: politisk journalistik, kulturjournalistik, sportsjournalist etc., men det er det eneste. Du skal derfor være yderst opmærksom på, hvilke fag du kan få merit for – og hvilke du ikke kan og dermed ikke behøver at følge.
Franske journalister som undervisere
Jeg fulgte blandt andet fag om dokumentarfilm, webdokumentarer, fransk kultur- og erhvervspolitik. Stort set al undervisning foregår med udefrakommende journalister.
Jeg har haft undervisere, som til dagligt er journalister på store franske medier som le Monde, La Libération, le Figaro og France2, samt mange udenlandske journalister og meningsdannere. Det er yderst inspirerende, og godt for kildelisten, at få så mange input fra ”den virkelige journalistiske verden” i Frankrig. Det skaffede mig endda et studiejob hos et fransk bogmagasin, der havde brug for en journalist til at skrive om skandinavisk litteratur.
Desuden har jeg i forbindelse med undervisningen blandt andet været på rundtur i Europas største fængsel, Fleury-Mérogis, besøgt det franske parlament og været med til at organisere og udfører tv-interviews med de franske præsidentkandidater til skolens egen youtube-kanal.
Hver uge bliver man endvidere inviteret til et hav af arrangementer og foredrag efter skole, så der er nok at give sig til (det er der jo i det hele taget i Paris).
Reportagetur til Tunesien
Sidst, men ikke mindst, blev jeg inviteret med på en to ugers reportagetur til Tunesien for at skrive artikler om situationen efter revolutionen og blive klog på Frankrigs forhold til dette nordafrikanske land. Til formålet blev oprettet en hjemmeside, hvor vi, 46 elever, hver dag oploadede artikler, billeder, video- og lydklip. Aldrig har jeg lært så meget om et andet land på to uger, og det har uden tvivl været en af mine allerstørste journalistiske oplevelser.
Ene udlænding blandt franskmænd
Socialt har mit ophold på CFJ været helt i top. Jeg blev tilknyttet en klasse, som jeg fulgte hele semesteret, og det gav mig stor mulighed at lære dem rigtig godt at kende. Endda så godt, at jeg fik to af mine medstuderende overtalt til at søge en Erasmus-plads på DMJX, hvor de nu begge er blevet optaget som studerende til efterårssemesteret 2012.
Mine medstuderende var alle unge franskmænd mellem 21-25 år. De har alle læst en bachelor (nogle af dem også en kandidat), da det er et krav for at blive optaget på skolen. Det var det dog ikke for mig som Erasmus-studerende.
Jeg var samtidig den eneste studerende på skolen, som ikke var fransk eller havde fransk som modersmål (der var to andre Erasmus-studerende fra den fransktalende del af Belgien). Man skal derfor gøre sig klart, at det ikke er et sted, hvor man møder en masse andre udenlandske studerende. Man kommer til gengæld til at lære franskmændene rigtig godt at kende.
Der er utrolig meget skoleundervisning (skoledagen strækker sig fra 9-18 stort set hver dag, også fredag), hvilket naturligvis medvirker, at man tilbringer meget tid sammen.
Stambaren, ”la Presse”, ligger 100 meter fra skolen, og her er der altid nogen, der tager forbi til et glas vin eller en øl efter skole; lige så ofte på mandage som på fredage. Skolen har desuden også et fodboldhold, man kan deltage på, det er dog mest henvendt til drengene.
Hårdt arbejde
Der er ingen tvivl om, at mit ophold på CFJ har været ekstrem givtigt både fagligt og socialt. Men det har samtidig også været hårdt og til tider frustrerende at kaste sig ud i at være journalist på fransk.
Som den eneste ikke-fransktalende studerende på skolen har det ikke altid været let at skulle bruge to timer ekstra på at læse en tekst, formidle et radiooplæg eller skrive en netnyhed. Især når skoledagen i forvejen er så lang! Nogle gange har man bare lyst til at formidle sig på dansk og ikke altid føle sig som en gæstestuderende med særlige vilkår.
Til gengæld har jeg uden tvivl fået en stor viden om franskmændene og deres samfund samt fået banket de franske gloser godt og grundigt fast. Hvis man som jeg drømmer om at kombinere journalistikken med sine franskkundskaber og sin viden om et af Europas mest kulturrige og magtfulde lande, er CFJ – og Paris – et oplagt sted at sætte sine journalistiske fodspor.
På reportagetur til Tunesien med mine medstuderende fra CFJ, marts 2012. Hvert år (normalvis i foråret) tager eleverne på en to ugers udlandsrejse, hvor du som udviklingsstuderende kan være heldig at komme med (uden at betale en eneste euro for det!)
I forbindelse med vores tur til Tunesien besøgte vi Den Franske Ambassade i Tunis. Her fik vi os en snak med Frankrigs ambassadør i Tunesien, Boris Boillon, som kunne fortælle om tiden før og efter revolutionen, Frankrigs rolle til Tunesien, igangværende projekter mellem de to lande etc.
De fleste af de praktiske øvelser på CFJ er skriftlige, men som udvekslingsstuderende har du også mulighed for at deltage på tv- og radioworkshops. Her er jeg i gang med at læse et nyhedsoplæg op – på fransk – til skolens tv-avis.