Af Freja Toftegaard Christiansen (journalist)
Velkommen til asiens Europa
Forstil dig china-town i en hvilken som helst storby kombineret med Manhattans glinsende skyskrabere og tilsæt så lige en god mængde bjergtagende natur. I Hong kong får du både Kina og Europa i én og samme mundfuld.
Og netop derfor vil et ophold på Hong Kong Baptist University give dig en fantastisk mulighed for at opleve asiatisk kultur og natur, samtidigt med at du tilegner dig ny viden om alt fra kinesisk udenrigspolitik til tv- og film koncepter. Universitet tilbyder stort set fag for enhver smag, og det faglige niveau er på ingen måde skræmmende.
Studerende i en helt ny verden: Selvom Universitet har mange spændende journalistisk fag, såsom for eksempel værts- og kameratræning, erhvervsjournalistik og sågar deres egen avis, så valgte jeg kun at have ét journalistisk fag.
For mit vedkommende endte mit fagvalg dels sådan, fordi mange af de journalistiske fag slet ikke er tilgængelige for udvekslingsstuderende, fordi de foregår på kantonesisk eller mandarin og fordi, man ofte skal have speciel tilladelse fra underviseren for at deltage i faget.
Men det gjorde nu ikke så meget, for det gav mig muligheden for at dykke ned i en helt ny verden: en akademisk verden, hvor jeg skrev akademiske opgaver og fik mulighed for at nørde nye, specifikke emner såsom kinesisk udenrigspolitik, demokratiprocesser i sydøst-asien samt asiatiske økonomier.
Mit valg af så mange asiatiske fag har i sidste ende betydet, at min faglige viden nu er så stærk, at jeg på en fremtidig journalistisk arbejdsplads vil føle mig godt klædt på til at dække emner om alt fra asiatisk økonomi til demokrati og politik.
Men som sagt, det er muligt at få journalistiske fag på skemaet – og netop de journalistiske på HKBU skulle efter sigende være eftertragtede. Men det kræver, at du gør en ekstra indsats og får godkendelse fra underviserne. For som udgangspunkt er kun en lille håndfuld journalistiske fag tilgængelige for udvekslingsstuderende.
Campuslivet på godt og ondt: Jeg valgte at bo på universitet. Både fordi det var billigt – cirka 9000 danske kroner for et semester, og fordi det er en god måde at møde andre udvekslingsstuderende og lokale Hong Kong kinesere på. Hvis du vælger samme løsning, kommer du til at dele værelse med enten en lokal eller en udvekslingsstuderende – begge dele kan være godt. Vær dog forberedt på, at de lokale render rundt på gangen om natten, kører på skateboard i døgndrift og generelt bare har en anden døgnrytme end os.
Når det er sagt, så er værelserne helt fine, og der er, hvad du skal bruge. Jeg boede med en pige fra Tyskland, hvilket var en rigtig god oplevelse.
Hele verden er så tæt på: Hong Kong ligger midt i et væld af spændende lande, og hvis du har lyst til at udforske nye kulturer andre steder end lige Hong Kong, så er det bare med at komme af sted. For selvom fagene på universitet selvfølgelig skal passes, så er niveauet ikke så højt, at du ikke sagtens kan overkomme både at rejse og studere.
For mit vedkommende betød min rejselyst i løbet af semestret, at eksamenslæsningen blev lidt mere intens end normalt, men som sagt – det kan sagtens lade sige gøre.
Tag til Hong Kong…Hvis du vil have en indsprøjtning ny kultur samtidigt med, du specialiserer dig inden for helt nye områder.
Et ophold på HKBU vil give dig kulturelle oplevelser for livet, men i akademisk forstand skal du ikke forvente, at det når helt samme højder.
Hej Freja.
Tak for din anbefaling af HKBU. 🙂
Jeg er selv lige blevet optaget (Studere kommunikation på DMJX), men jeg har et par spørgsmål som du måske kan hjælpe med. Skolen kan i hvert fald ikke.
Ligeså snart vi er blevet godkendt af skolen i Danmark, så er det vel bare at ansøge om sted at bo på campus? Havde du overvejet bo alene fremfor med en anden?
Hvornår skal man regne med, at man skal derover? Der er jo ret kort tid til, men skolen kan ikke give os info endnu, hvilket gør det lidt uoverskueligt.