Jeg var klar til at vende næsen hjemad mod Danmark igen på andendagen i Libanon, da jeg fik mit livs chok. Jeg havde været ude at handle i en dagligvarebutik og købt æg, løg, rengøringsmiddel og toiletpapir. Da jeg kom hjem, regnede jeg mig frem til, at prisen svarede til svimlende 3.300 danske kroner!!
Efterfølgende fandt jeg ud af, at Libanons økonomi er ude i en massiv inflation, hvor priserne er løbet løbsk. En bakke æg koster omkring 250 danske kroner! Efter et mindre kriseanfald over, hvordan jeg dog skulle få det hele til at løbe rundt, fik jeg sat mig ind i Libanons meget komplicerede økonomiske situation.
Meget forsimpelt handler det om, at man skal have en masse dollars med ind i landet og veksle dem på ”det sorte marked”. Her får man så mange flere libanesiske lira per dollar, så man kan leve utrolig billigt i landet og undgå den skyhøje inflation. Meget privilegeret, for bankerne i Libanon er løbet tør for dollars, så det er kun folk, der kommer udefra, der kan bringe dollars til landet og leve et nogenlunde normalt, billigt liv.
Libanon er et land i massiv krise, og man skal uden tvivl tage sine forholdsregler, så man ikke pludselig ender med at blive økonomisk rundtosset som mig. Når det så er sagt, så har jeg slet ikke ord for, hvor fantastisk min tid i Libanon har været. Libaneserne er det mest gæstfrie og givende folkefærd, jeg nogensinde har mødt. Maden utrolig lækker. Det er let (og billigt) at rejse rundt, og de fleste steder kan man være tilbage i Beirut igen samme aften. Jeg har altid følt mig sikker og tryg. Men frem for alt har jeg fået nogle fantastiske libanesiske venner, og jeg har altid følt mig set, hørt og taget seriøst, selvom jeg var den eneste udlænding i timerne. Fra første dag på uni blev jeg taget varmt imod af både klassekammerater og lærere, og det har været let at få venner, fordi libaneserne er så åbne.
Der er en masse mere at fortælle, så hvis du har brug for at stille spørgsmål eller tage en snak om Libanon / Lebanese American University, så kan jeg kontaktes på marieamtoft3@gmail.com eller på Messenger: Marie Amtoft Maillet.
Bedste hilsner Marie
Ps.: På ét semester kan man desuden godt lære nok arabisk til at føre en (langsom) samtale 😊
Er adventure og naturoplevelser også noget af det bedste, du ved? Så er Høgskulen i Volda stedet at tage til!
Bolig
Universitetet garanterer dig værelser, og det skal du bare tage imod! Du kan vælge at bo i hyggelige norske huse med andre roomies eller at flytte ind på student dorms aka kollegier. Den første måneds tid boede jeg på den gamle del af kollegiet ”Heltne”, men valgte at flytte til det andet kollegium, der hedder ”Porse”. Så jeg synes selvfølgelig, at det er der, du skal flytte ind. I Porse B har du på den ene side en fantastisk udsigt over fjorden med de sneklædte bjerge i baggrunden – så smukt! Og så ligger det i gåafstand til det hele. På kollegierne bor næsten alle de internationale. Du kan vælge et værelse, hvor du deler bad med én anden, et værelse med eget bad eller en hel lille lejlighed i kollegiet. Køkkenet deler man med resten af gangen, ca 6 mennesker. Priserne for at bo i Volda er ganske okay. Jeg betalte 3650 norske kroner for et værelse med delt badeværelse. Her kan du læse mere om bolig: https://www.sivolda.no/bustad/category870.html
Fagligt
Høgskulen er praktisk anlagt, og du kommer til at have to fag, som kører samtidig. Der savnede jeg lidt, at man kun havde ét fag ad gangen, men to fag er nu overskueligt nok. Jeg selv havde ”photo for media” og ”web documentary”. To fag som jeg virkelig har nydt, men som med enhver god læring også har bragt frustrationer med sig. De kører lidt samme læringsstil i Volda som på DMJX, hvad det angår. Arbejdsbyrden afhænger meget af, hvor mange kræfter du ligger i det. Jeg selv plejer at læse alt fra start til slut, men har på dette semester prioriteret oplevelserne ved at være udvekslingsstuderende. Og jeg er kommet fint igennem uden at have læst ALT. Ellers så er skolen faktisk ret kendt i Norge for deres mediefag. Mange rejser hertil af den grund, og sidste år fik de en helt ny mediebygning, som har alt det udstyr, du kan drømme om. Der er et ’cheq room’, hvor du kvit og frit kan låne alverdens udstyr, som du kan tage med dig op i studiet eller ud i verden. Det er altså mega nice, og så har de endda biler til rådighed, når du skal ud at tage landskabsbilleder til foto eller filme 360 videoer til din web dokumentar.
Socialt
De internationale i Volda har et stærkt sammenhold, og der har ”Pangaia” været en stor hjælp. Det er et sted, hvor du kan sidde og chille og få en gratis kop kaffe, men det er også dem, der henter dig, når du ankommer i lufthavnen, og så arrangerer de en del socialt. Vi havde fx rigtig mange movienights med gratis snacks. Ellers sker der altid et eller andet i fælleskøkkenerne på kollegierne.
Nordmændene er lidt sværere at komme ind på. Men du har en kæmpe fordel ved at være dansker! Du bliver bare lidt mere interessant i deres øjne, når de kan få lov til at forsøge at snakke dansk, hvilket til tider kan lyde rigtig sjovt. Hvis man gerne vil have mere at gøre med de lokale, så er det med at melde sig ind i nogle foreninger. Der tilbyder skolen fx radio, tv, magasin og meget mere.
Jeg kan ikke skrive ”socialt” uden også at kommentere lidt på fest. Volda er jo et lille sted, så der er én dyr bar, og så er der studenterbaren Rokken. Det er feststedet, hvor der blandt andet er onsdagskviss, open mic, koncerter og klikkedisco. Det er faktisk utrolig fedt, at der bare er det ene sted, for så møder du altid nogle, du kender. Onsdagskvissen var den mest besøgte, og her holdt nordmændene tit vors (forfest) og nach (efterfest). Og undervejs i kvissen fik de sig også lige en Breezer, når Bacardirace-sangen kom på. Fordi en billig øl med studierabat stadig koster 70 kr, så fester nordmændene lidt, som da jeg var teenager. Går all in til vors, så de ikke skal købe så meget på baren. Af samme grund er der også rigtig mange privatfester i kollegierne. Og er der én international, der holder fest, så er alle internationale inviterede.
Mine top oplevelser
Min tid i Volda har været spækket med fede oplevelser (ofte ude i naturen), som jeg ville komme til at skrive alt for meget om, hvis først jeg begyndte. Så ganske kort fyrer jeg bare lige nogle ord af, der måske giver et indtryk af, hvad det halve år har budt på. Friluftslivstur med overnatning i Lavo, ekstremsportsfestivalen X2 med koncerter om aftenen, en masse campingture med vennerne, toptur med randonee ski, alpin skiture og langrend. Fejringen af nationaldagen d. 17 Maj, kajak i Norangsfjorden og cold water surf i Hoddevik. Og så ufattelig mange smukke hikes, hvor du her får min top tre med start i Volda:
Rotsethornet
Melshornet
Galten
Praktiske tips
Til trods for det gode vejr på billederne, så er der meget regn/sne i området her, så husk regntøj!
Det er dyrt i Norge, så vi internationale elsker, når vi kan spare penge. Derfor var dumpsterdiving en stor ting i Volda. Nu er der dog kommet lås på en af skraldespandene, men forsøg jer med det, hvis I vil leve lidt billigere. Som regel er der helt fine ting at finde! Hver mandag kan du også spise gratis hos Greenfingers, som laver hyggelige aktiviteter året rundt. I forhold til alkohol så køb en flaske i lufthavnen inden du kommer til landet og få dine gæster til at tage noget med. Det har jeg i hvert fald sparet en del på.
BUA skal du nok komme til at stifte bekendtskab med. Her kan du låne alverdens udstyr helt gratis. Men tjek lige om dine skistøvler nu også passer til bindingerne på skiene 🙂
Det kan også være ret bøvlet at komme rundt i Volda, så jeg ville have ønsket, at jeg havde en bil. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at få fingrene i en, men blev fanget mellem to stole. I Norge skal man bruge et d-nummer til stort set alt, så læs lige op på om det er noget, du vil anskaffe dig. Du har i hvert fald brug for det for at kunne købe en bil i landet. Ellers så køb en brugt bil i Danmark og kør derop. Du kan altid sælge bilen igen, og det er klart billigere end at leje. Og så er det bare rart at have friheden til at køre ud og opleve området. Når det så er sagt, så er der også utrolig meget smukt natur, som du nemt kan opleve fra Volda.
Opsummering
Afslutningsvis vil jeg bare sige, at det har været helt fantastisk for en naturelsker som mig at bo midt i så smukt et område og få lov til at opleve sæsonerne. Sneen varede helt ind til slutningen af april, men jeg kommer virkelig til at savne hele det ski-liv, som jeg har oplevet her. Der er så meget mere, jeg gerne vil nå at opleve, og da foråret endelig kom var det også helt fantastisk at se det hele blomstre op. Nøj, jeg kommer til at savne de bjerge!
Du skal altså vælge Volda, hvis du kan lide eller er nysgerrig på outdoor life. Så garanterer jeg, at du ikke bliver skuffet!
Hvis du vil se flere billeder eller videoer, så tjek min Instagram (louise_lund_s) og kontakt mig endelig, hvis du har nogle spørgsmål!
Mit første råd til dig, der skal på Mizzou, er: Bo på campus; det er der, alting sker. Universitetet ligger i Columbia, som er en relativt veltrivende universitetsby, med byliv, butikker, cafeer, koncertsteder og andre ting i det univers. Men, så er den til gengæld heller ikke større, og hvis ikke du har en bil, kommer du ikke længere end Columbia. Der er ikke noget, der hedder offentlig transport, og der er mange timer til den nærmeste spændende by.
Af samme grund sker der hver dag en masse ting på campus; forskellige kulturelle organisationer deler mad ud, der er sportskampe (et MUST – de er fuldkommen sindssyge), film under åben himmel, spilaftener, danseopvisninger og meget andet. Man må huske på, at universitet er kæmpestort – med omtrent 30.000 studerende – og derfor har en mængde ressourcer, som vi nærmest ikke kan forstå i Danmark. Disse arrangementer på campus er en stor del af universitetsoplevelsen og en stor del af selvforståelsen på stedet. Tag del i det!
En nem måde at tage del i det på, er at bo på campus. Men, det betyder også, at du kommer til at dele et værelse med en anden studerende, sandsynligvis en freshman på 18-19 år. Jeg syntes, det var fint, da jeg ikke var langt fra dem i alder, og alligevel ikke brugte særligt meget tid på mit værelse.
Undervisningen er anderledes end det, du er vant til på DMJX. Jeg fandt den selv ret ”gymnasieagtig,” idet, at du havde mange forskellige fag, der var mange lektier og opgaver (de var ikke svære, der var bare mange), du får karakterer for opgaver og deltagelse i timer, og du forventes at have et tæt forhold til din lærer. Et råd, jeg kan give hertil, er at få en personlig relation til din lærer fra starten af. Her har du en naturlig fordel i, at du er international: ny, spændende og forvirret, hvilket lærerne har stor sympati for. Introducer dig selv, deltag i timerne, ræk ud ved spørgsmål eller hjælp til opgaver, og skriv til dem efter semesteret er ovre. (P.S. Du vil skulle bruge en anbefaling fra dem, hvis du har lyst til at studere videre i USA senere i din uddannelse.)
Et tredje råd er, vær opsøgende og sig JA. Du er desværre lidt ude in-the-middle-of-nowhere, så du bliver nødt til at involvere dig i en masse. Lav en whatsapp-gruppe for de udvekslingsstuderende, som du møder de første uger, og inviter, inviter, inviter til at mødes. Sig hej og godmorgen til de amerikanske studerende i dine klasser, de er nemlig ikke selv så snaksaglige. Lav aftensmadsaftaler hver dag. Find nogen at gå til træning med. Meld dig ind i alskens organisationer; selv var jeg med i ”Missouri International Student Council,” den elev-styrede avis ”The ManEater” og en amerikansk-international-vennegruppe kaldet ”Home Group.” Disse grupper er også gode til at blive venner med amerikanske studerende; de er vigtige at have, for de har biler, og hvis du spørger pænt, er de meget villige til at køre dig steder hen. Men det kræver også, at du siger ja til ting, og tager til nærmest alt, du kan. Jeg siger ikke, at du skal køre dig selv helt udmattet; selvfølgelig skal du tage dig tid til dig selv, når du har brug for det. Men hvis du kan vælge mellem at se Netflix på dit værelse eller tage til bingo-aften med nogle nye mennesker, der gerne vil lære dig at kende, så tag til bingo-aften. Jeg lover, at det bliver det værd.
Sidst, men ikke mindst, så bliv gode venner med Tim og Paula. De er et amerikansk par, der fungerer som en slags besøgsfamilie for de danske journaliststuderende. De er de sødeste mennesker i verden, og vil hjertens gerne tage dig på ture i Missouri og andre stater, til sportskampe, til fester i deres hjem og alt muligt andet. De er din nøgle til at lære USA at kende på nært hold og få en stor, amerikansk omgangskreds.
Tilbage er der kun at sige: GØR DET, GØR DET, GØR DET! Og gør dig klar på de bedste 5 måneder af dit liv!
Efter fire måneder på IHECS i Bruxelles, er jeg nu vendt hjem til Danmark igen. Det har været fire måneder fyldt med en masse oplevelser – både gode og mindre gode. Jeg har prøvet at opsummere det meste her:
Hvorfor Bruxelles?
Jeg valgte at bruge min udveksling i Bruxelles mest af praktiske årsager. Jeg havde været i byen før, og så var det både nogenlunde billigt og nemt at komme frem og tilbage, hvilket var vigtigt for mig, da jeg stadig havde forpligtelser i København.
Byen er ikke så stor, men den er meget multikulturel hvad angår indbyggerne. Og så vrimler det med øl, fritter, vafler og chokolade! Bruxelles er generelt mere beskidt end vi er vant til i Danmark, og kan se ret slidt ud, men stemningen er god og der er en god kultur for at gå på café/bar.
Skolen Skolen ligger meget centralt i Bruxelles, lige ved Manneken Pis, hvilket er dejligt, hvis du gerne vil bruge dine dage i byen, både før og efter skole. Skolen er delt op i forskellige bygninger, og har generelt gode faciliteter. Der er både foto-, video-, og radiostudier, samt redigeringssuiter, hvilket er virkelig er nyttigt, hvis du skal arbejde med medier.
Semestret er kort og hvis du vælger det engelske fagudbud, så varer det kun fire måneder. I foråret fra ca. slut januar til ca. slut maj inkl. to ugers påskeferie.
Fagene og underviserne Fagene har generelt lavere niveau end i Danmark, men det betyder ikke nødvendigvis, at lærerne forventer mindre af dig. Fagene er hver 5 ECTS, og du har hvert fag to timer hver uge. Jeg tog følgende fag, som jeg uddyber her:
Introduction week:
Denne uge ligger i dagene inden semesterstart og er frivillig. Ugen giver 3 ECTS point. Jeg kan klart anbefale at deltage i denne, da det er en god mulighed for at lære de andre udvekslingsstuderende lidt at kende.
French course:
Faget er delt op i tre niveauer: begynder, medium og avanceret. IHECS placerer dig på et af disse hold ud fra en sprogtest du tager inden. Jeg startede på medium-holdet, men endte med at rykke ned til begynder-holdet, da niveauet var for svært til mig. Du lærer ikke at tale fransk med dette fag, men det er en fin i introduktion til sproget. Eksamen var en skriftlig prøve.
Cross-cultural communication:
Dette var nok et af mine yndlingsfag, og giver dig kendskab til forskellige kulturer, og hvordan vi kommunikerer kulturer imellem. Et virkelig interessant fag som giver et godt indblik i kulturelle forskelle. Eksamen var to opgaver som skulle afleveres i løbet af semestret.
Civic engagment
I dette fag skal du vælge en humanitær organisation og arbejde frivilligt i 30 timer. Jeg arbejdede som bartender i LGBTQIA+-organisationen RainbowHouse. Eksamen var en rapport om dit arbejde.
Photo Faget styres af en fotojournalist, som giver dig forskellige fotoopgaver i løbet af semestret. Hvis du kan lide at arbejde med fotografi, så vil jeg klart anbefale dette fag. Eksamen var et afsluttende foto-portfolio efter eget valg.
Video
I dette fag får du en kort indføring i videogenren, og så skal du som eksamen lave en kort dokumentar. Jeg vil dog IKKE anbefale dette fag, da underviseren ikke kan undervise og tilrettelægge et tilfredsstillende forløb.
Europe and Its specificities Dette fag består primært af fremlæggelser fra de studerende om Europas historie. Faget er båret af fremlæggelser og filosofiske diskussioner. Det lød spændende på papiret, men knap så godt udført. Eksamen er fremlæggelser i løbet af semestret.
Bolig IHECS er søde til at sende links til gode boligsider, men du skal selv gøre arbejdet. Jeg endte med at leje et værelse gennem Jeronimmo som primært huser Erasmus-studerende. De har forskellige huse, men du kommer til at bo i et kollektiv med andre unge, hvilket er skønt hvis du elsker at feste og hader at gøre rent. Hvis du gerne vil bo roligt og i rene omgivelser, så er dette ikke stedet. Jeg betalte 440€ pr. md. for et værelse, hvilket er i den billige ende. Derudover er kommunikationen med Jeronimmo ikke altid den bedste.
Jeg boede i Ixelles, hvilket er et skønt kvarter med mange unge, barer, caféer og flotte parker – kan klart anbefales!
Transport Hvis du er under 25 år kan du få et transportkort til 12€ for et år! Men hvis du er over 25 år (ligesom mig) koster det 50€ pr. md. Jeg endte derfor med at leje en cykel gennem Swapfiets (15€ pr. md.). Derudover kan man også købe et abonnement til bycyklerne, Villo, som vi faktisk fik gratis gennem skolen. Men Bruxelles er altså ikke en cykelby, både når det handler om bakker og trafikken.
Dette skal du opleve -Drikke øl på gode ølbarer fx Delirium og Poechenellekelder
-Spise fritter fra Maison Antoine eller Frit Flagey
-Spise vafler fra Maison Dandoy
-Besøg andre belgiske byer som fx Brugge, Ghent, Mechelen, Antwerpen, Liege osv.
-Rejs billigt til Amsterdam, Paris og London (Flixbus har virkelig billige billetter, hvis du booker i god tid)
Alt i alt
Alt i alt er det jo en stor oplevelse at komme lidt ud i verden og møde nogle nye mennesker. Hvis du vælger Bruxelles venter der mange gode madoplevelser og forskellige spændende mennesker. Gør dig selv den tjeneste at finde et godt og behageligt sted at bo, så du føler dig hjemme. Dette lykkedes jeg desværre ikke med, hvilket gjorde, at jeg aldrig helt kunne falde på plads. Og så benyt muligheden for at tage til andre europæiske storbyer. Det er supernemt og billigt fra Bruxelles! Hvis du har brug for at opleve noget nyt, men uden at få et kulturchok, så er Bruxelles et god bud!
Rejsebreve fra DMJX-studerende på studieophold i hele verden