Af Maria Fogt, TVM
Sidder du og overvejer om hvorvidt du skal tage på udveksling, så drop de tanker og tag af sted! Er du i tvivl om hvorvidt du skal af sted til San Francisco, om det er muligt pga. Corona og om hvor dyrt det bliver – så ja, det er en hård kamp, men det er det hele værd og nu her, når man er hjemme igen, virker det som meget små forhindringer.
Inden du går for godt i gang her, så har Emilie Møltoft Jensen lavet et tidligere indlæg, som jeg virkelig benyttede mig meget af – jeg vil prøve at skrive noget nyt, men der kan forekomme gentagelser.
Lad os tage det mest vigtige først:
ØKONOMI
Ja, det er dyrt at tage på udveksling i USA. Og ja, San Francisco er den dyreste by at bo i. Den første måned er du chokeret og ser pengene flyve af sted og til sidst er det bare det nye normale.
Men når det er sagt, så er det altså heller ikke værre.
På 4 måneder har jeg brugt omkring 100.000 kr. I know. Det er mange penge, men alene på praktiske ting som visum, fly og forsikring har man brugt 20.000 kr. Men for de resterende penge har jeg altså spist ude flere gange om ugen, boet skønt, været på adskillige weekendture, 10 dages roadtrip i hele Californien, en weekend i Chicago, en weekend i Seattle, en tur i Universal Studios med express adgang (alle pengene værd), set sportsbegivenheder, købt en ny MacBook samt EarPods og shoppet for mange tusinde kroner (der er virkelig gode vintage butikker). Så altså, det er jo hvad man gør det til. Jeg havde budgetteret med langt mere, men da jeg hurtigt fandt ud af hvor jeg ikke brugte penge, blev det jo bare brugt ekstra i andre sammenhæng. Altså på åndssvagt meget vintage tøj.
Her er hvad jeg har brugt i gennemsnit i de forskellige kategorier:
Husleje: 5.500 (jeg boede billigt!!) 6.000-8.000 kr. er meget normalt for et værelse.
Mad: 5.000 (jeg spiste meget ude, handlede økologisk/dyre steder og lavede tit middag for venner uden de skulle betale noget)
Forsikring: 7.400 (skolens egen som du skal købe koster omkring 6.100 og så privat rejseforsikring)
Visum: 2.700 (sevis fee, booking fee til ambassaden samt foto)
Fly: 6.800 (dette kan gøres langt billigere, men jeg flyttede datoerne et par gange, købte ekstra baggage og lidt dyrere under corona! Kig evt. på SAS ung for direkte billetter, hvis du er under 26)
Transport: hvis du kun tager offentligt, kan dette enten gøres gratis eller meget billigt til ca. 200 kr. om måneden. Du kan køre gratis med MUNI. Jeg boede lige ved en BART station, så jeg brugte lidt der. Uber er ikke så billigt som man kunne håbe, men jeg elsker at gå, så jeg har sparet mange penge på den konto efter nogle sene byture.
Telefoni: 150-200 kr. om måneden via. Mint Mobile
Fest og spas: en billig dåseøl koster omkring 20 kr. på en bar og en skod Gin & Tonic kan koste 140 kr. på en standard bar – det er meget forskelligt hvor og hvordan. Hold nogle pregames, og hop derefter af sted.
Fornøjelser: 500 +/- kr. om måneden.
Ture: 8.000 fordelt på en weekendtur til Lake Tahoe (SKØNT!), billeje til Big Sur og Napa, en forlænget weekend til Chicago, en weekend i Seattle, 10 dages roadtrip i en luksus SUV til Yosemite, Las Vegas, Los Angeles og så hjem igen. Hotel, billeje, benzin, fly etc.
Jeg søgte 2 legater; hos Nordisk Film (har en baggrund i filmbranchen) og Nordea, hvor jeg fik tildelt begge. Tror de er mere villige til at hjælpe ansøgere med store budgetter. Det var 35.000 kr. ekstra til turen, og det var virkelig hele processen værd. Så se om det er muligt at søge nogle legater, det er uoverskueligt til at starte med, men de fleste tekster/ansøgninger kan genbruges 😉
Jeg har altså virkelig levet godt og har på ingen måde forsøgt at spare (måske lidt på byture), så hvis du elsker havregrød, ikke har behov for at se den nye film i biffen, ikke elsker dyre vintage jakker, og er en svagdrikker, så kan du sagtens gøre det langt billigere!
OG JA. Det var noget værre bøvl med at få visum, men jeg håber at ambassaden har åbnet lidt op i 2022. Jeg gik ind jævnligt og tjekkede efter mulige tider og fik en tid helt tilfældigt, lige inden jeg var ved at give op, så det kan godt lade sig gøre. Gå ind og udfyld alt du kan på ambassaden og book tid, den dag du får posten med visum fra skolen (ca. 2måneder før afrejse)!! Ellers kommer du bagerst i køen med alle de andre ansøgere.
BOLIG/OMRÅDER/BYEN
Det er sandt hvad alle skriver, slå koldt vand i blodet og vent med at finde en bolig, før du er fremme. Brug Craigslist eller Facebook. Og lad for Guds skyld vær med at overføre penge til en eller anden du ikke kender. Der er mange som bliver snydt!
Jeg gjorde faktisk det man ikke skal, jeg fandt et skønt studio i Mission District via. Craigslist og overførte penge til et depositum (coronasituationen har gjort det lidt mere almindeligt at man får virtuelle rundvisninger) til en skøn kvinde, hvor mavefornemmelsen bare var der.
Min kæreste kom og boede på et ESTA i 3 måneder, og det gjorde boligjagten lidt mere besværlig, da priserne og udbuddet forringes betragteligt når man søger et sted til kærestepar. Men ikke desto mindre fandt vi et studio med egen oase i midten af byen. Det var et dejligt sted, med kæmpe have, hvor vi tit holdt middage, hyggeaftener og førfester hvilket gjorde byturene meget billige. Vi gav lidt under 1700$ for stedet om måneden, og det er i den dyre ende, men delt i to er det faktisk en billig løsning.
Jeg havde venner som boede for alt i mellem 850$-1200$, hvor den billige ende havde et værelse uden vindue som lugtede af hundekiks, og den dyre ende havde smukke victorianske værelser med store vinduer og trægulve.
Der er en bygning på Haight st. hvor en håndfuld af de internationale elever boede (tjek Facebookgruppen ud IEEC Fall 202X eller IEEC Spring 202X og se om du kan finde noget der, det er også her alt socialt slås op), nogen delte værelser for 1000$ og andre boede alene. Det er en lidt slidt bygning med en spøjs landlord, men hvis jeg ikke skulle bo med min kæreste, ville jeg gerne bo der. Det er klart at foretrække at bo med nogle af de andre internationale elever.
Jeg ville aldrig vælge at bo på campus, men det er jo en smagssag. Det er et dødkedeligt område, det er røvdyrt, du er tvunget til en have en (skuffende) madordning derude, og i sidste ende bruger du jo din tid og penge på at komme ind til byen, så det kan ikke svare sig. MEN, når det er sagt, så ser det ud til at de har hygget sig på campus, dem der har boet der. Bemærk at folk er meget unge på campus, så det skal man også være indstillet på.
De internationale elever blev meget hurtigt delt op i dem der boede på campus, og dem der ikke gjorde, så hav det i tankerne når du vælger.
Områder der er nice at bo i:
Alle steder med sort streg er hyggelige områder, hvor man virkelig føler sig hjemme.Jeg elskede at bo i Mission. Hvis ikke jeg skulle bo i Mission ville jeg vælge Haight området – der er også fantastisk.
North Beach området er også skide hyggeligt og China Town er også fed, men transporten til uni (grå plet) er besværlig, så måske ikke det mest optimale. Men man kan altid få en hyggelig aften ude i det område.
SoMa er lidt mere corporate, men der var nogle stykker som boede der og kunne lide det.
San Francisco er en fantastisk by, og jeg vil ikke gå for meget i dybden om selve byen, fordi at den bare skal opleves.
Jeg følte mig meget hjemme og sikker i San Francisco, selvom der er mange hjemmeløse eller narkomaner og folk generelt har nogle scary historier. Jeg så da også en nøgen dame løbe gennem toget og folk der varmer heroin på gaden, er meget normalt.
Jeg gik altid hjem fra byen sammen med andre og nogle gange også alene, og det er altså ikke farligt, men man skal selvfølgelig altid passe på.
Jeg elsker Mission!! Vi boede lige ved Valencia st. og Mission st., hvor der virkelig er gang i den. Jeg boede tæt på Mission Dolores, som bare er favoritparken at hænge ud i. Der er en fantastisk stemning i området, som er meget multikulturelt. Generelt er SF en virkelig inkluderende og respektfuld by, folk er meget søde og udadvendte, så man får virkelig et indblik i andre kulture og livstile.
Mine favoritsteder:
Mission Dolores – park med fantastisk udsigt
Mannys – cafe hvor man kan sidde og arbejde, masser af events
Tartine – den eneste bager med godt brød
Orphan Andy’s – 24 timers åben diner i Castro, semi mad, hyggeligt sted
North beach – område med masser af byliv
Haights – vintage shopping, smukke huse og Golden Gate Park
Amen altså, fantastisk by!
En ting jeg lige vil nævne, som jeg synes er meget ærgerligt, er at museer og kulturelle ting generelt er meget dyre at besøge og studierabat er ikke en ting. Det er igen en smagssag, om det er penge man vil bruge, og om man kan finde nogen tilbud. Men jeg synes det er lidt pebret at bruge 300 kr. på et museumsbesøg, så det var ikke en ugentlig fornøjelse. Det er generelt sådan i hele US. Alcatraz er helt klart pengene værd, Art Institute of Chicago, 9/11 memorial i NY osv etc.
FAGLIGT – FAGENE
Rent fagligt, så er det meget nemt og chill. Faktisk ville jeg ønske jeg kunne blive et semester til, fordi der er rigtig mange fede fag at vælge i mellem, og det er meget som en legeplads. Kravene er ikke høje, men du kan derimod lægge den energi du magter og har lyst til. Jeg ville f. eks ønske, at jeg havde taget enten podcast-klassen eller radio-klassen, hvor du bare får en fast sendetid hver uge og så er det jo op til dig selv, om du vil lave noget seriøst og brugbart eller bare snakke om vejret. Sådan er det generet med alle de fag jeg tog; du får det ud af det, som du selv lægger i det – du kan interview din roommate dagen efter en bytur eller du kan hive fat i en senator eller professor og snakke om klimakrisen.
Du består med det første og kan dukke op med tømmermænd, du får lidt mere credit og erfaring for det andet.
Jeg havde rigtig mange praktiske fag, så jeg var på skolen en del timer, men havde ikke så mange lektier. Nærmest ingen. Sådan er det meget med fagene på BECA, hvorimod mine venner på enten Psykologi, Business eller Politk sad meget med lektier – på gymnasiemåden, hvor du skal aflevere noget hele tiden. Det slap jeg heldigvis for, men så havde jeg til gengæld også et fag der varede seks timer. Generelt er det meget sådan, at hvis du bare leverer en minimumindsats, så skal det virkelig nok gå.
Når du starter burde du få status som Senior, hvilket gør du kan vælge mere eller mindre alle fag, men det kan være du skal have tilladelse af en underviser. Nogen måneder før du starter, kan du tilmelde dig de fag du ønsker. Heller bare tilmelde dig på alle de fag du vil, også hvis du er i tvivl om du har tilladelse, fordi du kan bare fjerne dem igen når du er fremme og har snakket med professoren. Fagene kan nemlig godt blive fyldt op hvis de er populære.
Pga. Corona skal man have maske på indendørs og der var også lidt restriktioner, men ikke noget jeg lagde mærke til. Tænker det kun bliver bedre 🙂
Hvert fag svarer til 3 units (6 ECTS), og for at få 30 ECTS skal du have 5 fag. Jeg havde disse fag:
BECA 241 – TV Studio Basics
BECA 350 – Media Performance I
BECA 487 – Children and Television
BECA 515 – Television Center Crew
BECA 550 – The Broadcast Interview
BECA 241 – TV Studio Basics
Troede jeg skulle tage dette fag, men det var faktisk ikke nødvendigt. Niveauet fagligt var meget basic og ens medstuderende er meget grønne, men man får et hurtigt overblik over alt det tekniske i studierne som kan være til hjælp i de andre fag. Meget nemt at bestå. Meget praktisk erfaring.
BECA 350 – Media Performance I
Meget nemt fag, hvor det handler meget om selvudvikling. Jeg blev undervist af en som sideløbende arbejder på en af de store TV-stationer i SF som abchor, så det var fedt. Nemt at bestå hvis det bare er det man vil, men jo mere man selv giver og udfordrer sig selv, jo mere lærer man også. Meget praktisk erfaring med studiet, da eleverne selv skal stå for alle rollerne de dage man producerer (hvilket nærmest er hver uge). Og nogen af andre elever kan virkelig være uduelige, så man har muligheden for at styre en hel studieproduktionen selv, hvilket er ret sjovt og lærerigt.
BECA 487 – Children and Television
Online fag. Underviseren er meget passioneret, og i princippet er det nogle vigtige teorier man lærer, men fordi det var online var kravene ikke så store. Og de er helt pjattet at høre om europæiske forhold, så hvis man lige har zonet ud, kan man bare nævne noget om Ramasjang eller Skovskoler.
BECA 515 – Television Center Crew
Meget praktisk fag, 6 timer i træk, hvor man har én fast position på filmholdet. Nogle dage var mega fede, og det var primært fordi at dagens instruktøren havde styr på det. De instruktører der ikke var dygtige, ødelagde det lidt for de andre. Men meget socialt fag, grineren og god underviser. Hvis man går lidt død i det, kan man altid bytte roller.
Klassen er et samarbejde med BECA 415, hvor man ikke er teknisk men ideudvikler og producerer indholdet (på et lidt lavt niveau).
BECA 550 – The Broadcast Interview
Meget sjov og dygtig underviser, men man bliver ikke undervist i interview. Derimod skal man bare udfordre sig selv, finde en som man vil interviewe og så skal man optage det live on tape. Endnu en gang – i princippet er det meget nemt at bestå, men jo mere man udfordrer sig selv jo bedre. Man kan jo bare interview sin roommate, men jeg interviewede f. eks 2 professorer. Meget praktisk erfaring med studiet, da eleverne selv skal stå for alle rollerne de dage man producerer (hvilket nærmest er hver uge).
Så, der er virkelig nogle fede fag at vælge i mellem, og man kan lege rundt med droner og kameraer i sin fritid eller være med til at arrangere store begivenheder. Ens undervisere sender også jobtilbud, hvor man har mulighed for at lave nogle sjove ting uden for skolen.
Hvis du bare viser engagement og gå på mod, så er du nærmest garaneret et B eller A. Jo lavere BECA-faget er, jo yngre og uoplagte er folk generelt og der kan man virkelig overraske en underviser med lidt pondus. På de lidt højere fag og ved BECA generelt, der er folk meget jævnalderen og friske på en øl/sociale ting 🙂 Jeg har virkelig elsket at have så mange praktiske fag, fordi man bare går og hygger i flere timer sammen med sine medstuderende. Har ikke haft noget klassisk ”klasseundervisning”.
SOCIALT
Når du kommer, skal du bare hurtigst muligt melde dig ind i gruppen IEEC FALL/SPRING og så det år du nu er i, på Facebook. Her foregår al kommunikationen med de andre.
Da vi startede, var vi det første fysiske hold siden Corona, så der var ikke rigtig den helt samme overlevering fra den internationale afdeling, som man kunne håbe på, men er helt sikker på det kun bliver bedre med tiden.
Du SKAL også melde dig som enten Officer (medlem af udvalg som f. eks sport eller fest, som planlægger arrangementer for de andre), Ambassador (man skal sidde en gang om ugen ved et bord og snakke med folk, som er interesseret i at høre om de internationale muligheder der er, eller uddele flyers) eller Langaugae Exchange (hvor man en gang om ugen ca. skal mødes med dem som har lyst og lære dem om Danmark og sproget). Hele det IEEC sejlede lidt, nok pga. Corona, så mange lavede ikke rigtig noget. Jeg meldte mig som Langaugae Exchange som den eneste dansker, og lavede ikke noget, fordi ingen ville høre om Danmark. Men hvis I er flere der melder jer som det, kan I bare hygge i det tidsrum i stedet.
Prøv også at planlægge din undervisning, så du har en forlænget weekend. Jeg havde hjemmeundervisning mandag, og var kun på skolen kort tirsdag, lang dag onsdag og lang dag torsdag. Mega lækkert. Nogle gange gik jeg glip af nogen af byturene om onsdagen, hvilket jeg var lidt ked af, men sådan er det jo. Mine mest givende fag lå om torsdagen som jeg prioriterede, og ellers handler det jo bare om at tænke taktisk i forhold til fravær 😉
Når alt dette er sagt, så er der meget mere jeg kan gå i detaljen med. Men jeg skal kun skrive 2 sider og er pt oppe på 6 sider, så sådan er det. Hvis du vil vide mere, så tøv ikke med at skrive til mig på mail/sms/Facebook og så kan vi ringes ved J
52 11 76 51
//Maria Fogt