Af Louise Bendixen
Kommunikationsstuderende, 6. semester, DMJX Aarhus
Dette lille skriv har til formål at besvare de spørgsmål, som jeg selv (brændende) ønskede svar på, inden jeg skulle til Brisbane – og måske allerede, inden jeg skulle søge udveksling.
Jeg havde personligt 5.000 spørgsmål, så hvis der er noget relevant, jeg ikke får proppet ind her, er du velkommen til at spørge løs på loben@dmjx.dk.
INDEN NOGET SOM HELST
Tag først og fremmest en dyb indånding. Du skal nok nå det hele. Men pyh, hvor følte jeg, at der var mange ting, der skulle gøres. Så jeg lavede en tjekliste (gældende Brisbane) – og følgende er nogle af de (måske vigtigste) punkter, der optrådte på den. Tip: Spring dem over, hvis du ikke gider læse praktisk præ-Brisbane-info – endnu.
Ansøg om studievisum. Det tager et stykke tid at udfylde ansøgningen, men ikke ret længe at modtage det derefter.
Få styr på forsikringer. Du skal både bruge en obligatorisk OSHC-forsikring (som du kan købe gennem skolen eller andetsteds – jeg købte min ved AHM, fordi det var billigere end skolen) og en rejseforsikring. Mht. rejseforsikring stod mit valg mellem at udvide min egen rejseforsikring eller at købe en ny hos Safeaway, der efter sigende skulle specialisere sig i forsikringer til unge rejsende. Jeg valgte sidstnævnte, sparede penge og var glad for beslutningen.
Søg legater. Der er mange legater at søge, hvis du vil. Brug legatbogen.dk og de penge, det koster at være abonnent. Legatsøgning tager tid (og jeg var ikke selv god til at få søgt), men det kan altså betale sig at få skrevet nogle fine ansøgninger – for Australien er ikke et billigt land (at være i eller at flyve til/fra). Husk, at du også kan søge legater, efter du er kommet til Australien.
Tjek, at du har de vacciner, du skal have. Det kræver ikke mange, når man skal til Australien.
Vælg fag (units) ved QUT. Der er ufatteligt mange fag at vælge imellem som udvekslingsstuderende – men heldigvis er QUT et af de få universiteter, hvor det på hjemmesiden faktisk er overskueligt at se, hvad de forskellige fag indebærer, om der er eksamener, osv. QUT består af fem forskellige fakulteter (hvoraf Creative Industries Faculty umiddelbart er det mest ”relevante” for kommunikationsstuderende, mens QUT Business School også har relevante units at tilbyde – fx inden for PR og markedsføring). Men tjek endelig det hele ud – og husk også at tjekke, at faget er tilgængeligt på det semester, du skal være der.
Et godt råd: Vælg de fag, du synes, lyder allersjovest. Uanset fakultet. Det her er din mulighed for at proppe nogle fag ind i din uddannelse, som du helt selv vælger. Ja, de skal godkendes af DMJX (og QUT), men hvis du kan argumentere for, hvorfor du har brug for at læse et bestemt fag, så gør forsøget.
Desuden: QUT følger ”først-til-mølle”-princippet. Det betyder, at du på en bestemt dag skal sidde klar til at vælge fag og tidspunkter, så vær forberedt. Hvis du er heldig, kan du få et skema, der fx hedder mandag-onsdag. Det havde jeg – og det var skønt.
(Ovenstående er ikke en udførlig liste, men lidt gode råd til forarbejdet)
DET MED BOLIG
Jeg er ikke til megen hjælp, når det kommer til bolig, fordi den næsten faldt ned i skødet på mig. Af samme grund undersøgte jeg ikke mulighederne – jeg sagde bare ”ja tak” til at bo i et såkaldt ”shared house” med 14 andre udvekslingsstuderende. Det, jeg dog kan sige, er, at jeg klart (klart, klart) kan anbefale at undersøge mulighederne for at komme til at bo på den måde.
Vi boede i et superhyggeligt 2-etagers hus i West End – og vi var aldrig ensomme. Vi tog på ture sammen, afholdt barbecues i haven, studerede sammen, festede sammen. Derfor var det også klart i de 14 mennesker, min energi blev lagt – men jeg er sikker på, at man også sagtens kan få fede bekendtskaber gennem QUT og deres mange udvalg (som man bliver introduceret til i O-week/introugen).
QUT OG STUDIERNE
Først og fremmest: QUT er megavant til udvekslingsstuderende, og de er kæmpehjælpsomme. Skriv endelig til dem, hvis du har spørgsmål.
Universitetet består af to campusser: Kelvin Grove og Gardens Point. Jeg havde udelukkende fag på Kelvin Grove, fordi jeg kun havde fag tilhørende Creative Industries Faculty, som hører til der. Begge campusser er dog superfine, og der går shuttlebusser mellem dem.
Du skal som udgangspunkt have fire fag. Til hvert fag hører der ugentligt én tutorial/workshop (holdtime) og én lecture (forelæsning). Lectures kan (for det meste) ses hjemmefra, mens tutorials/workshops er obligatoriske (siges det).
Jeg havde ca. 2-4 afleveringer/assessments pr. fag fordelt ud over semesteret. De fungerede i princippet som eksamener, eftersom jeg i mine fag ingen ”officielle” eksamener havde. I stedet blev mine final grades beregnet ud fra de karakterer, jeg løbende havde fået i det pågældende fags assessments.
All in all: Jeg var glad for QUT og den ”frihed under ansvar”-mentalitet, de lever efter. Udover afleveringer og holdtimer er der ingen, der holder øje med, at du lærer – men underviserne er rigtig dygtige, så det gør du, hvis du vil. Af mine fag vil jeg fremhæve Strategic Speech Communication med Lesley Irvine, hvis man interesserer sig for/vil blive bedre til retorik, mundtlige præsentationer og oral kommunikation generelt. Megaspændende fag, megadygtig underviser.
P.S. Jeg havde ved siden af studiet også tid til et bette freelance-studiejob, weekendture til fx Melbourne, Sydney og Noosa og en masse andre gode oplevelser. Derudover starter semesteret allerede i juli og slutter derfor i slut oktober/start november. Hvis pengepungen rækker, er der altså mulighed for en god, lang, forsinket sommerferie, hvor man kan rejse videre, inden man igen skal ramme Danmark (senest) til praktikstart. For mit vedkommende blev det til et roadtrip op ad østkysten (så fedt!) og en tur til Bali.
BRISSY OG PRAKTISK INFO
Brisbane (”Brissy” blandt aussies) er en sindssygt dejlig by. Jeg havde faktisk nærmest aldrig hørt om den, inden jeg søgte dertil, og det, synes jeg, er dybt underligt. Undervurderet by, så afgjort. Brisbane er Australiens tredjestørste by og byder på alt, hvad en storby skal byde på – men den er også bare herrehyggelig, afslappet og fuld af venlige mennesker.
West End, hvor jeg boede, er en bydel ca. 30 minutters gang fra centrum, og så er det virkelig en by-i-byen. Det bugner med caféer, pubs, restauranter og vintageforretninger – og så var det bare skønt ikke at bo lige midt i larmen, men stadig med gåafstand til alting; Fx South Bank og den dertilhørende City Beach – beliggende lige ved floden, der løber gennem byen. West End kan, som du nok kan høre, klart anbefales.
Afslutningsvist kommer her en opremsning af, hvordan jeg håndterede nogle praktiske ting i Brisbane:
Australsk simkort med automatisk top-up købte jeg i en Vodafone-butik. Superfint.
GoCard (svarende til Rejsekort) købte jeg i en 7-eleven. Bemærk, at man skal registrere det på nettet og lave det om til et ”studerende”-kort for at få alle rejser til halv pris. Busnettet i Brisbane fungerer upåklageligt, så frygt ej.
Australsk bankkonto åbnede jeg i Commonwealth. Det havde jeg ingen problemer med overhovedet – og de har en velfungerende app, hvor man også kan overføre penge via telefonnummer som på Mobilepay.
Det var min fortaler-for-Brisbane-smøre. Men uanset, hvor i verden du skal hen, så bliver det simpelthen bare uforglemmeligt. GØR DET, GØR DET, GØR DET.
Held og lykke med det hele – og skriv endelig, hvis du har spørgsmål!
Dbh
Louise