Amsterdam University of Applied Sciences, Holland

Cecilie Lindum & Camilla Andersen, 5. semester, Kommunikation, DMJX Aarhus

Kære medstuderende

Udveksling er det eventyr, du ikke vil gå glip af. Det er det hele værd og mere til. Og du kan vende hjem med en rygsæk fuld af faglige og sociale højdepunkter.

Fem måneders udveksling flyver afsted i charmerende, farverige og fantastiske Amsterdam. Og sådan er det jo oftest, når man har det godt.

Vores minor:

Vi gik begge på Amsterdam of Applied Science på ‘Global Trendwatching’. Det er en international minor, som i alt sin enkelthed går ud på at trendspotte og forudsige fremtidige scenarier. En utrolig spændende og kreativ minor, hvor du kommer til at arbejde sammen med dygtige studerende fra vidt forskellige uddannelser. Dog skal du være forberedt på, at det ikke altid er lige så struktureret, som du måske er vant til, og det kan godt afføde lidt frustrationer, hvis du ligesom os sætter pris på at få en klar og præcis modulguide. Til gengæld vil du få nye faglige perspektiver med hjem i bagagen, og det er altså ikke alle, der kan skrive ‘junior trendwatcher’ på sit CV.

Semesteret består af to blokke, hvor vores første blok havde en del mindre arbejdspres end den anden blok. Så hvis fordelingen af fagene forbliver den samme, skal du virkelig udnytte at du har mere fritid i første blok til at få dig nogle skønne oplevelser.

Global Trendwatching er ikke særlig teoritungt, men derimod er der meget fokus på at researche og anvende metoder ud fra et virksomheds- eller brancheperspektiv.

Global Trendwatching bestod for os af følgende fag og samarbejdspartnere (det kan ændre sig fra år til år):

Første blok:

 • Trend Bootcamp: Introduktion til begreber
 • Project 1: Samarbejde med trendwatching.com
 • Trend Future Scenarios: Fokus på én branche og at finde fremtidige scenarier
 • Trend Lab 1: Kreativt fag, hvor vi lavede en podcast, et radioshow og forskellige kreative collager

Anden blok:

 • Project 2: Samarbejde med Deutsche Bahn
 • Trend Research: Research på en bestemt målgruppe for Philips, hvor slut produktet er en research rapport samt præsentation for medarbejdere fra Philips
 • Trend Lab 2: Præsentationer og visualiseringer
 • Trend Innovation: Give anbefalinger til, hvordan én bestemt europæisk by kan blive mere “liveable” (rar at leve i)
 • Herudover havde vi ‘Bildung’ i løbet af hele semesteret, som var et fag, der fokuserede på personlig udvikling

På vores minor havde vi desuden en uges studietur til Berlin, hvor vi var på besøg hos forskellige virksomheder og bureauer. En god tur til at ryste os sammen socialt og give os et indblik i, hvordan bureauer bruger trendspotting. Et par tips til, hvis du skal afsted er at booke et værelse på hostel med nogle klassekammerater, find billig transport (evt. togbilletter gennem Deutsche Bahn) og nyd byen fuldt ud!

Det sociale:

Vi valgte begge at deltage i den introduktionsuge, som ISN (International Student Network) arrangerer inden studiestart. Her har vi fået mange skønne internationale venner, og vi ville ikke have været den uge foruden – selvom det selvfølgelig er lidt akavet den første dag, så giver det altså bare mening på den lange bane at lære folk at kende her.

Du har en god sum fritid i første blok, hvis du går på Global Trendwatching. Udnyt derfor det til at tage på tur i Holland til eksempelvis Utrecht, Haag og Haarlem eller til Gent og Bruxelles i Belgien. Her er Flixbus super billigt og nemt, hvis du vil rundt og have lidt oplevelser på kontoen. Og der er nærmest ikke det land eller den by, som Flixbus ikke kører til.

Vi købte desuden et museumskort (om det prismæssigt kan betale sig, kommer an på, hvor flittig du er), så vi kunne udforske de mange museer byen har at byde på. Og nej, det er ikke kedeligt! Tværtimod kan det være en god måde at mødes med venner, se byen og få en masse inspiration. Vi anbefaler at kigge forbi Anne Franks Hus, Van Gogh, Stedelijk Museum, Moco Museum (her gælder kortet ikke), Rjiks Museum og Foam.

Når du ellers gerne vil udforske byen, kan vi desuden anbefale at du slår et smut forbi…

 • Amsterdam Noord: Tag på marked i IJ-hallen, spis på Noorderlicht café, nyd stranden ved caféen Pllek en solskinsdag og tag til fest på Skate Café eller Noorderlicht café
 • Centrum og Joordan: Shop lækre råvarer på Noordermarkt (marked hver lørdag) og tag et smugkig i de små butikker i De Ni Gader
 • Området omkring Vondelpark/Leidesplein: Gå en tur i Vondelpark, spis streetfood i Foodhallen, fest hele natten på Chicago Social Club og Paradiso
 • De Pjip: Spis på en af de mange caféer i De Pjip eller besøg Albert Cyup-markedet der har åbent hver dag
 • Museumplein: Her finder finder du de fire mest besøgte museer i hele Amsterdam

Praktiske tips:

Lejlighed: Det er svært at finde bolig i Amsterdam, så udnyt tilbuddet fra Short Stay Housing, som dit universitet informerer dig om, hvor du kan skrive dig op til at blive tilbudt studieboliger. Det gælder om at være vaks, følge deres ansøgningsprocedure, tjekke mails og følge de forskellige deadlines. OG du skal ikke være kræsen, men derimod takke ja til det du får tilbudt. Vi har begge boet på Prinsengracht (en af de centrale gader, tæt på Anne Franks Hus) og vi fik det tilbudt gennem SSH ud fra de kriterier, vi havde oplyst ift pris og om vi ville dele faciliteter med andre (køkken og bad). Prinsengracht kan vi begge anbefale, og det hele fungerer upåklageligt, selvom det ikke er nyt og lækkert, men bare helt standard, funktionelt og billigt.

Leje af cykel: En cykel er uden tvivl en af de vigtigste accessories, du får brug for. Holland er flad som en pandekage, og Amsterdam er en ægte cykelby, så hop op på din jernhest og tag del i cykelfesten. Vi undersøgte Swapfiets og BikeBoys – og endte med sidstnævnte. BikeBoys leverer god service og en fin cykel for cirka 100 euro og med en stor kædelås til 20 euro. I slutningen af semestret har du mulighed for at sælge din cykel tilbage til Bikeboys og få 50 euro refunderet. Hvis hverken Swapfiets eller BikeBoys er noget for dig, så lejede en del af vores medstuderende cykel fra Cheapassbikes.

Offentlig transport: De dage hvor det simpelthen bare regner for meget og turen til uni virker uoverskuelig (og de dage vil du opleve i Amsterdam), så er OV-ChipKaart/Isic Mobility Kaart genialt, og det fungerer som det rejsekort, vi kender herhjemme. Du vil blive tilbudt det gennem dit universitet, og der er et begrænset antal.

Busser, trams og toge går hele tiden, og de kører mere eller mindre til tiden. Hvis du ikke orker offentlig transport, så er Uber og ViaVan både nemt, billigt og helt GENIALT! Især til de sene nattetimer, hvor du bare gerne vil hjem i æ’ seng.

Bankkonto/kort/kontanter: Vi valgte på trods af anbefalinger ikke at oprette en hollandsk bankkonto. Det viste sig, at det kun er ganske få steder, hvor man ikke kan bruge Visa eller Mastercard. Et tip er dog at tage kontanter med hjemmefra og altid have lidt på dig.

Hvis du sidder tilbage med spørgsmål ift udveksling i Amsterdam, så må du endelig ikke tøve med, at kontakte en af os på følgende mails eller Facebook: carean@dmjx.dk  og celin@dmjx.dk 

Held og lykke! Det er hele ansøgnings besværet værd! Søg, søg, søg og tag afsted! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.