Moving Images – Hochschule der Medien, Stuttgart, Tyskland

Af Lærke Bøggild Sørensen, MPL

Elsker du at være omringet af andre medieinteresserede studerende? Vil du arbejde med film, radio, printteknologi, sociale medier eller journalistik? Vil du afprøve det hele på en gang? Så er Hochschule der Medien (HdM) måske noget for dig! De faglige muligheder virker uendelige, og et semester på HdM er virkelig hvad du selv gør det til. Jeg brugte min udveksling på at specialisere mig i film, men denne klumme indeholder generelle tips og tricks relevante for alle, der overvejer at tage på udveksling på HdM Stuttgart.

Buddy
Som udvekslingsstuderende på HdM bliver du taget godt imod. Laura fra det internationale kontor sørger for, at du får besked om alt det praktiske. Derudover bliver du tilknyttet en buddy, der hjælper dig i starten af semesteret. Det er trygt at blive hentet i lufthavnen og have en livline at trække på, når man har spørgsmål eller brug for en nativespeaker.

Værd at vide om skolesystemet
Jeg var uheldig, at min ønskede linje ”Audiovisual Media” blev lukket, og jeg endte derfor på ”Moving Images” i stedet. Hvis du søger HdM pga. en særlig fagkombination, anbefaler jeg, at du kontakter skolen direkte, for at sikre at linjen bliver oprettet på dit semester. Laura fra det internationale kontor er hjælpsom, god til engelsk og svarer hurtigt på mails. Når alt det er sagt, blev jeg rigtig glad for Moving Images og fortryder ikke mit valg.
Det er også værd at vide, at du godt kan afvige fra de fagpakker, der bliver tilbudt til udvekslingsstuderende. Hvis du vælger dette, er det dog 100% dit ansvar at vælge fag, hvor timer og eksaminer ikke ligger oveni hinanden. Sørg for at du får 30 ECTS-point med hjem! Min linje gav kun 28 ECTS, så jeg skulle ud og hente to point andetsteds.
På HdM kan man få ECTS-point for mange ting. En af mine klassekammerater hjalp med at lave undertekster for at filmprojekt for årgangen over os, og fik credits for det. En anden agerede sminkør på et set for credits. Din buddy får også credits for deres arbejde. Jeg valgte at tage et ekstra fag kaldet EBMC (Entrepreneurial Brains Made on Campus), som var et kursus på to dage afsluttet med en skriftlig opgave.

Fagbeskrivelser
Moving Images består af tre fag: Film Exercise, Media Production og Graphic Arts. Derudover havde jeg et obligatorisk tyskkursus.
Film Exercise lå i første halvdel af semesteret. Faget er et begynderkursus i film med fokus på, hvad der er op og ned på et kamera. Faget er 100% praktisk, og jeg har således ikke læst en eneste bog. Faget er dog tidskrævende med masser af gruppearbejde og forberedelsestid udenfor undervisning. Vi lavede hver to korte fiktionsfilm, hvor man havde rolle som kamera eller instruktør, og så hjalp man til på 5 andre produktioner, hvor man havde en mindre rolle som f.eks. lyd, skuespil, m.m. Antallet af produktioner kan dog afvige efter hvor mange elever der er på holdet. Der er ingen eksamen i dette fag.
I Media Produktion lavede vi én stor produktion. Man kan fokusere på fiktion eller dokumentar. Meget af den viden, vi fik i Film Exercise kom i spil i dette fag. Undervisningen er en blanding af en klassisk forelæsning, hvor underviser har forberedt en præsentation, og fremlæggelser/møder, hvor grupperne fortæller, hvor langt de er med deres projekt, hvilke udfordringer de har m.m. Igen er der ingen eksamen og ingen bøger, men masser af gruppearbejde og i-timer, da projektet laves udenfor klasselokalet.
Graphic Arts er et tegnekursus for begyndere. Professor Dress er rigtig dygtig og giver god feedback. Faget kræver en masse grej, så vær forberedt på at bruge min. 30 euro på papir og forskellige blyanter i den tyske version af Panduro Hobby. Faget afsluttes med et projekt, hvor vi skulle udvikle og tegne vores helt egen karakter/superhelt. Kurset hænger dårligt sammen med de to andre fag. Hvis du ikke er interesseret i tegning, vil jeg anbefale du vælger noget mere relevant.
Tyskkurset er obligatorisk. Har du læst tysk før, bliver du testet i starten af semesteret og fordelt på det niveau der passer til dig. Min underviser var dygtig, ligefrem og jeg trives på kurset.

Bolig
Jeg søgte et kollegieværelse gennem HdM, og fik tildelt et værelse på Filderbahnplatz sammen med alle de andre udvekslingsstuderende. Det er fedt at bo så tæt på ens venner, og jeg anbefaler på det varmeste at søge værelse her.
Hver lejlighed har seks værelser med én lejer på hvert værelse. Man deles om 2 bade og toiletter. Hyppige besøg fra vores Hausmeister (en ældre herre ansat til at holde øje med bygningerne) sikrede, at alle jævnligt hjalp med rengøring af fællesarealerne. Værelserne har linoleumsgulv og store vinduer. De er møbleret med seng, skab, skrivebord og bogreol. Du kan leje dyne, pude og sengetøj for 50 euro, men det kan være billigere at købe tingene selv. Er du heldig har tidligere lejer efterladt en router til dig. 😉

Transport
Jeg købte et semestercard for 200 euro og kunne dermed kører frit med alt offentlig transport i hele Stuttgart kommune. Stuttgart er ikke en cykelby, så bus og tog er klart den nemmeste måde at komme rundt på. Der er også masser af kvalitetstid at hente, når 50 udvekslingsstuderende står på u-bahnen samtidig for at komme i skole eller i byen. 🙂 Du kan downloade VVS appen til din telefon, det er den tyske version af rejseplanen.

Rejser
Stuttgart ligger optimalt, hvis man ønsker at rejse i Europa. For et beskedent beløb kan du kører med Flixbus direkte til Frankrig, Schweitz , Østrig, Luxembourg m.m. Flixbus kører også direkte til flere tyske byer. Lufthavnen ligger kun 20 min fra kollegiet. Jeg fandt tit flybilletter til Bologna (Italien), Split (Kroatien), Sevilla (Spanien) og København til kun 10 euro.
Når det er sagt, er der også mange steder værd at udforske i Stuttgart. Jeg anbefaler: Möhringen Freibad, området omkring Marienplatz, centrum, parken ved Hochenheim Universitet og Staatsgalerie (som pt huser Banksy’s Love Is In The Bin!).
Har du yderligere spørgsmål om udveksling på HdM er du velkommen til at finde mig på facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *