På udveksling i charmerende Utrecht

Af Anna Birch Schmidt, Journaliststuderende på 4.semester

Utrecht er på mange områder en fantastisk dejlig by. Det er Hollands fjerdestørste by, og så minder den lidt om Aarhus. Der er marked flere gange om ugen, hvor man kan købe hollandske specialiteter, såsom ’bitterballen’ og ’kaasstengeln’. Og så er det vigtigt at nævne, at Utrecht er en universitetsby, så der ligger hyggelige caféer og barer omkring et hvert gadehjørne. Utrecht minder på mange måder om Amsterdam, blandt andet med de hyggelige og insta-venlige kanaler, men Utrecht er ikke på samme måde overrendt af turister.

Socialt og boligsituation  

Som nævnt er Utrecht en universitetsby, hvor både hollandske studerende og internationale studerende dominerer gaderne. Af den grund er det nærmest umuligt ikke at møde en masse mennesker. Og hold nu fast, hvor har jeg mødt nogle fantastiske mennesker!

Først og fremmest valgte jeg at søge en bolig gennem SSH, hvilke er boliger tilknyttet universiteterne i Utrecht. Jeg fik et værelse i lejlighedskomplekset Pythagoraslaan (’De Sterren’), og jeg kan kun anbefale jer også at søge derigennem. Jeg boede sammen med 11 mennesker med forskellige nationaliteter, men hvis 11 mennesker lyder som en lidt for stor mundfuld, kan man blandt andet søge Johanna- eller Cambridgelaan-lejlighederne, hvor man bor færre mennesker sammen. Jeg har dog nydt af have mange mennesker omkring mig!

Fagligt

Jeg ville ønske, at jeg kunne blive ved med at rose Utrecht til skyerne, men i forhold til mit faglige udbytte af mit udvekslingsophold, kunne jeg godt have ønsket mig noget lidt andet. Det skyldes både min manglende interesse i fagene, men i særdeleshed den ustrukturerede undervisning. De fleste af underviserne var rigtig kompetente og interessante, men der var bare ikke rigtig styr på det. Men det er jeg sikker på, at de nok skal få fikset til jeres ophold!

Undervisningen på Hogeschool Utrecht er delt op i to blokke, henholdsvis blok A og B i efteråret og C og D i foråret. Når man skal vælge fag, kan man altså kun vælge de fag, der bliver udbudt i de blokke, man går på skolen. Desuden kan man kun vælge fag fra ’Creative Business’, hvor Media Psychology, og Creative Business hører ind under. De fleste af fagene er allerede blevet bedømt af tidligere udvekslingsstuderende, så jeg vil ikke gå i dybden med dem.

I blok A havde jeg valgt ’Humanities’, ’Digital Media Design’ og ’Psychological Effects of the Media’, og i blok B ’Psychology of Social Media’, ’Psychology of News Framing’ og ’Cyberpsychology’. Jeg kan i princippet anbefale alle fag, men underviseren i ’Cyberpsychology’ var – i mine øjne – forfærdelig, så lad os håbe, at hun ikke skal undervise det igen.

Gode tips (og de ting, der altså ikke er nødvendige)

Hollandsk konto

Selvom der flere af de andre blog posts står, at det er en god ide at oprette en hollandsk bankkonto, ville jeg understrege, at det sagtens kan lade sig gøre at leve i Utrecht uden. Det er selvfølgelig træls, at man betaler et gebyr, når man hæver, men jeg erfarede, at hvis man bare hæver nok penge hver gang, skal det hele nok flaske sig. Der er desuden mange steder, hvor man kan betale med kort.

OV chipcard aka hollansk rejsekort

Desuden er det en rigtig god ide at købe et OV chipcard. Selvom jeg for det meste cyklede rundt i Utrecht, brugte jeg det, når jeg skulle på tur til andre byer, da man ligesom med rejsekort sparer penge på billetten, når man bruger det i stedet for automaterne.

Cykel

JA, en cykel er altså livsnødvendig. Det er bare så meget nemmere, og der er jo ingen bakker (til forskel fra Aarhus), så det tager ingen tid at komme rundt. Jeg – og de fleste andre – lejede en cykel via Swapfiets for 12 euro om måneden. De yder desuden den service, at hvis der sker noget med cyklen, såsom et punkteret dæk eller lignende, kommer de og reparerer den eller bytter den ud med en ny. SÅ lej eller køb en cykel.

Rejser

Det er bare super nemt at komme rundt i Holland med offentlig transport, så jeg kan kun anbefale at få set sig lidt omkring, når man nu alligevel befinder sig midt i landet. Amsterdam er kun en halv time væk med tog, og ligeså er både Rotterdam og Den Haag. Jeg kan også anbefale at tage til Maastrict, Gronningen, Eindhoven og de mindre byer såsom Gouda (hvor den traditionelle Gouda ost og stroopwafel er fra). Det er desuden forholdsvist billigt at rejse rundt i Belgien, hvor jeg kan anbefale at besøge Gent, Brugge og Bruxelles. Og så er Paris kun en 7 timers kørsel væk med Flixbus og koster kun 20 euro per vej!

Jeg vil slutte af med at sige, at selvom skolen på flere punkter skuffede, har Holland og Utrecht virkelig været det værd, og jeg kan kun anbefale alle at tage af sted, fordi det vil I absolut ikke fortryde.

Jeg kunne blive ved med at fortælle om Utrecht, men denne smøre er i forvejen blevet alt for lang. Hvis du overvejer at tage på udveksling til Utrecht, er du selvfølgelig velkommen til at skrive en mail til mig (eller finde mig på Facebook): anbisc@mail.dmjx.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *