Carleton University, Ottawa

Af Mathias Lilholt (journalist)

Sidder du med tanker om at tage på udveksling, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at tage Carleton University med i dine overvejelser. For jeg har ikke særlig meget dårligt at sige om hverken Carleton eller Ottawa – andet end, at det kan blive modbydeligt koldt, når vinteren nærmer sig.

Jeg ankom til Ottawa i slutningen af august, med en kuffert fyldt med striktrøjer. Men dem gik der længe før jeg fik brug for, for den første måned var der 30 grader varmt. Og det er Canada i en nøddeskal. Jeg startede med 30 grader, og da jeg tog hjem var der -20 grader. Så du skal være klar til lidt af hvert.

Men Canada er så meget mere end omskifteligt vejr. For både landet og befolkningen er helt fantastisk. Alle er virkelig søde og hjælpsomme – og fordommene om, at Canadiere siger undskyld til dig, selvom det er dig der går ind i dem, ja de passer faktisk.

Ottawa er ikke verdens største by, og da jeg først kom dertil, syntes jeg ikke, at den var særligt charmerende. Men jo mere jeg lærte den at kende, desto mere endte jeg også med at holde af den. At den er så forholdsvis lille gør nemlig, at man hurtig kan finde rundt i hele byen uden at bruge Google Maps.

I centrum finder du både parlamentet og Byward Market, der er de helt store turistattraktioner i byen. Især Byward Market kommer du til at lære at kende – for det er her, at der er gang i den i weekenderne.

Og så skylder du også dig selv at gå en tur over Alexandra Bridge og besøge Gatineau, som faktisk er i staten Quebec. Her finder du også Canada Museum of History, der er gratis hver torsdag eftermiddag fra 17-20 (det er de fleste museer i Ottawa btw). Og når du alligevel har taget turen over broen, så tag lige hele vejen til Gatineau Park, hvor du finder den smukkeste natur i nærområdet.

Fra Ottawa er det også nemt at tage på ture – jeg tog selv til Montreal, som jeg var helt vild med. Men også Quebec City og Toronto er værd at overveje. Organisationen CUEX kommer nok til at arrangere nogle ture til nogle af de store nabobyer, som klart er værd at tage med på. Og ellers kan du nå de fleste steder med bus eller tog.

Og så skal du selvfølgelig også tage ind og se en ishockeykamp med de lokale helte fra Ottawa Senators. Stadion ligger lidt udenfor byen, men kan nemt findes med bus – og så er biletterne som regel til at betale afhængigt af, hvem de spiller mod.

Kulinarisk er der mange steder at prøve. Elgin Street Diner er en klassikker, fordi de har åbent 24 timer i døgnet. Her kan du også prøve den canadiske nationalret Poutine, der reelt set bare er fritter, ost og sovs. Jeg var ikke kæmpe fan, men du er nødt til at prøve det. Og ellers kan du finde gode steder i chinatown, hvor du kan få en Pho, der virkelig kan give dig varmen på en kold dag.

Lidt om hvor jeg boede og hvordan du finder et sted:

Jeg søgte egentlig om at bo på campus, hvilket mange gør. Men jeg endte i sidste ende med at bo off-campus, hvilket langt størstedelen af de studerende faktisk gør – og jeg var godt tilfreds med mit valg. Jeg fik i hvert fald fornemmelsen af, at jeg brugte byen mere end de af mine venner, der boede på campus gjorde. Dog får dem der bor på campus et helt unikt sammenhold, fordi de vitterligt er sammen 24/7. Så det er op til dig at vurdere, hvad der passer bedst til dig.

Jeg boede kun 10 minutter fra parlamentet, hvilket er virkelig centralt – men jeg gav også lige omkring 5000 kroner om måneden for mit værelse. Det kan du sagtens gøre billigere, hvis du er ude i god tid. Kig umiddelbart efter områder som The Glebe, Sunnyside eller Sandy Hill, der alle ligger ret centralt.

Selv fandt jeg mit værelse gennem denne Facebook-gruppe: https://www.facebook.com/groups/524220117678841/?ref=group_browse_new

Lidt om fag og studiemiljø:

Jeg tog en beslutning om, at jeg ikke ville have nogle journalistiske fag mens jeg var i Canada, og den beslutning var jeg egentlig godt tilfreds med. Men universitetet tilbyder forskellige fag i både kommunikation og journalistik, og skolen er faktisk kendt i Canada for deres journalistuddannelse. Selv tog jeg fag i ”Political Science” og ”Canadian Studies” – især mine to fag i ’Canadian Studies’ var jeg glade for, fordi de gav mig en indsigt i, hvad Canada er for et land – både kulturelt, politisk og historisk.

Mine fire fag var:

CDNS 2210 – Introduction to study of Canadian Culture

CDNS 2200 – Debating Canada

PSCI 1200 – World Politics

PSCI 1501 – Politics of Migration

Det sværeste af fagene var klart CDNS 2210, fordi stoffet var tungt og undervisningen egentlig krævede en vis grundforståelse af Canada. Men jeg kom igennem, så det kan du også. Derudover var der ingen eksamen i Politics of Migration, hvilket var lækkert, da vi nåede eksamensperioden i december.

Generelt kan det siges om mine fag, at de jo er 1. og 2. års fag, hvilket især i PSCI-fag kan mærkes på fagligheden. Men et godt råd er ikke at påtage dig for mange tunge fag, for så ender du med at sidde med næsen for meget i bøgerne – og det fede ved udveksling er jo også at møde en masse mennesker og få en masse oplevelser.

Vær derudover opmærksom på, at du skal have fire fag for at opnå det påkrævede antal ECTS-point for at du kan få merit for dit udvekslingsophold. Du kan selvfølgelig godt have fem, hvis du kan overskue det, men fire er minimum.

Lidt ekstra praktisk info der er godt at vide:

Mit bedste tip er at bruge lidt tid på at gå rundt på campus, så du lærer det at kende inden du starter. Der er mange bygninger og mange tunneller, du kan bruge. Jo hurtigere du lærer stedet at kende, jo hurtigere falder du til ro, når undervisningen starter.

Du skal altid lægge ’tax’ oveni den pris, der står. Og så skal du huske drikkepenge – ellers bliver tjenere og baristaer ret sure.

I-start orientation, der ligger inden semesterstart, er okay at tage til, men det vigtige er at opsøge CUEX, der er organisationen, der passer på de udvekslingsstuderende. De har en Facebook-gruppe, som er rigtig gode at melde sig ind i – gerne hurtigst muligt. Her får du informationer om sociale arrangementer, som hjælper dig med at finde venner. Blandt andet har de pub-night en gang om ugen, hvilket er en rigtig god måde at møde mennesker på.

Du skal med til et af det store rivalopgør mellem Carleton og Ottawa U. Er du på udveksling i efteråret skal du til Panda Game, som er i Canadisk fodbold. Og er du der i foråret, så står den på Capital Hoops Classic, der selvfølgelig er i basketball. Her oplever du ægte universitetssammenhold!

Den nemmeste måde at komme rundt i byen er med bus –  også selvom OCTranspo ikke er særligt pålidelige med deres tidsplaner. Du får et buskort, som er obligatorisk fra universitetet. Og med det kan du tage rundt i hele Ottawa. Derudover er der også en ’letbane’ som også går hele vejen til uni – men spornettet er ikke vildt udviklet endnu. Jeg brugte appen ”Transit”, der fungerer præcis ligesom Rejseplanen, til at finde ud af, hvordan jeg kom rundt.

Du kan med fordel også downloade Carletons app. Her er der en kortfunktion, som kan hjælpe dig med at finde rundt på universitetet det første stykke tid. Derudover kan du se dit skema – men dobbelttjek lige Carleton Central, så du ikke går forgæves.

Er du af sted på 7. semester, så vil jeg klart anbefale dig at starte på ’Medieteori’ opgaverne tidligt på semestret. Det er et obligatorisk e-lærings forløb på DMJX, som alle skal have. Men de sidste to måneder på Carleton, bliver du presset med både opgaver og eksamener – så hvis du har fået medieteori (måske udover selve eksamenen i medieteori) ud af verden inden da, så bliver du ikke så stresset.

Dit campus card giver dig gratis adgang til det store fitness center og svømmehallen. Der er som regel altid mange mennesker, men jeg brugte det flittigt alligevel.

Sidste råd er, at hvis du ankommer i vinteren, så skal du have et par støvler og en solid jakke med – for du gode gud det bliver koldt. Vi snakker -30 (endda -40) grader. Så det gælder også om at blive rutineret i, hvordan man udnytter forskellige lag. Tykke trøjer, hue og vanter er et must i den canadiske vinter.

Hvis du har flere spørgsmål, eller bare har brug for at vide, hvor du får den bedste burger eller kaffe i Ottawa, så skriv til mig på min mail: mathiaslilholt@gmail.com – jeg lover at vende hurtigt tilbage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *