Hogeschool Utrecht, Holland

Af Signe Bram, Kommunikation

Kære udlandssøgende

Jeg har samlet mine erfaringer fra mit udvekslingsophold på Hogeschool Utrecht (HU) i Holland og har delt indholdet op, så du kan læse det, efterhånden som du får brug for det.

Godt at vide før du vælger HU

Utrecht er miniatureversionen af Amsterdam. I tog ligger byerne kun omkring en halv time fra hinanden, og de ligner hinanden på mange måder. Her er kanaler og smalle huse for alle pengene, og er du lun på Amsterdam, men knap så vild med turister er Utrecht et godt sted at tjekke ud. Byen er cirka på størrelse med Aarhus og har desuden det fællestræk med Danmarks andenstørste by, at rigtig mange af byens indbyggere er studerende. Folk er desuden rigtig gode til at tale engelsk, både på studiet og rundt i byen.

Godt at vide når du er optaget på HU

Mit bedste råd, når du er optaget, er SØG BOLIG!!! Boligmarkedet i Utrecht er presset og præget af mange desperate studerende. Du bør være opmærksom på, at der er mulighed for at leje et værelse gennem skolen (SSH), men man skal være hurtig. Her vil man typiske kunne få værelser på kollegier med andre udvekslingsstuderende. Jeg udskød boligsøgningen og var meget, meget heldig at finde et privatudlejet værelse gennem en hollandsk ven i Danmark – men det var på et hængende hår, og vejen dertil vil jeg ikke anbefale andre.

Godt at vide om fagvalg på HU

Der er relativt mange fag at vælge imellem, og jeg fandt mange af fagene relevante for min kommunikationsuddannelse. Undervisningen adskiller sig fra, hvad jeg har oplevet på DMJX, ved, at der er færre undervisningstimer, og at motivationen blandt de andre studerende ikke var så høj som hos mine medstuderende på DMJX. Det gav nogle udfordringer i forhold til gruppearbejde (som der er meget af), men hvis man insisterer på at gå derfra med et fornuftigt fagligt udbytte, så handler det bare om at holde selvdisciplins-fanen højt.

Generelt skal du vide, at du som udvekslingsstuderende kan vælge fag fra mange forskellige årgange og minor-programmer. Det betyder, at du typisk ikke hører til i en bestemt klasse (med mindre du vælger at tage tre fag, der hører til samme årgang, i samme blok). Du skal vælge seks fag, der fordeler sig over to blokke med tre fag i hver blok. Her følger en kort beskrivelse og vurdering af de fag, jeg har haft.

Humanities

Et førsteårsfag, der stiller spørgsmålstegn ved de bias, der påvirker menneskers måde at indrette samfundet og vores hverdag på. Jeg fulgte faget i første blok og var derfor lige så ny som de øvrige studerende. Det var meget rart, da man derved har en chance for at blive dus med bygninger, digitale platforme og printere. Et udemærket fag med letforståeligt pensum.

Digital storytelling in theory and practice

Et fjerdeårsfag, der for mig var lidt ude af kontekst. Faget koncentrer sig meget om teoretikere og modeller med lidt for stor interesse for fiktionsgenren efter min smag. Hvis jeg kunne vælge om, havde jeg taget et nærmere kig på det fag, der hedder Digital Storytelling in Practice.

Mass media and mass persuasion

Et fag, der hører til under den minor, der hedder Media Psychology. Dette fags pensum var overordnet set interessant og relevant. Faget koncentrerer sig meget om teknikker i forhold til reklamestrategier, men det materiale, der bliver gennemgået, kan sagtens overføres til andre overtaleses genrer.

Psychology of social media

Også et fag under Media Psychology. Jeg opfattede det faglige niveau i dette fag som meget højt. Jeg vurderer dog at det hænger sammen med den meget ambitiøse underviser, jeg havde til dette fag. Faget koncentrerer sig om, hvordan og hvorfor vi bruger sociale medier og forsøger at finde svar i psykologien. Et fag, der udfordrede mig, og som jeg i sidste ende er glad for, jeg har taget.

Cyberpsychology

Endnu et fag under Media Psychology, der ligner Psychology of Social Media meget. Her fandt jeg aldrig rigtig ud af, hvad pointen var.

Digital Media Design

Det mest brugbare fag jeg har haft på HU. Faget introducerer dig til basis designprincipper og du lærer at forstå og designe visuelle identiteter for et brand. Selvom faget var et første års fag, fik jeg meget ud af det, da det jeg har lært her, var noget jeg har manglet i min kommunikative værktøjskasse.

Generelle tips og tricks

Du får brug for en cykel

Busserne kører fint i byen, men hollænderne cykler og det er næsten forventeligt, at du også gør. Den nemmeste måde at skaffe en cykel er ved at leje den hos Swapfiets. Jeg betalte 12€ i måneden for min cykel, hvilket inkluderer gratis reparation, hvis du skulle få brug for det. Desuden siger rygtet, at disse cykler sjældent bliver stjålet – win-win!

Finanserne

Jeg oprettede en bankkonto hos ABN AMRO. Mange supermarkeder tager ikke imod VISA, og jeg oprettede derfor en bankkonto for at få et Maestro kort. Du skal være opmærksom på, at de fleste banker forlanger at du er registreret ved kommunen og har en BSN-nummer, før de vil oprette en konto til dig. Du kan dog også klare dig uden bankkonto i landet da de fleste forretninger, barer og restauranter tager imod VISA, mens du kan klare dine indkøb i supermarkederne med kontanter.

Buddy Go Dutch

Hvis du er interesseret i at blive dus med de lokale er Buddy Go Dutch et godt sted at starte. Jeg oplevede det som svært, at opbygge relationer til hollænderne på skolen og synes derfor det var svært at finde venner udover de andre internationale studerende. Buddy Go Dutch er en frivillig organisation, der matcher internationale studerende med hollandske studerende. Jeg var så heldig at møde en sød hollandsk pige til det matching event, der blev afholdt og har haft meget ud af at mødes med hende en gang i mellem. Selve matching eventet var lidt overvældende, med lidt for mange internationale studerende, men generelt synes jeg organisationen gør et godt stykke arbejde for at bygge bro mellem hollændere og internationale.

ESN – Erasmus student network

For at opbygge sociale relationer, kan du også melde dig ind i ESN. Jeg havde mulighed for at deltage i både en introdag (en hel lørdag) og en intro uge, hvor der var arrangeret forskellige aktiviteter for os internationale studerende, hvilket var en nem måde at møde nye mennesker på. Derudover arrangerer ESN aktiviteter og fester i løbet af semesteret.

Jeg tog desuden et ti-ugers begynderkursus i hollandsk gennem ESN. Du skal ikke forvente at blive flydende på disse ti uger, men jeg kan klart anbefale kurset, da du møder andre internationale studerende og samtidig får et indblik i det hollandske sprog og deres kultur. Kurset undervises af hollandske studerende og var billigt!

Generelt var udbuddet af sociale tilbud lidt overvældende i starten, men jeg kan kun anbefale at du kaster dig selv ud i så meget som muligt i starten, da det er den absolut nemmeste måde at finde andre venskabssøgende på.

Når du har fri

Så skal du ud i det blå! Holland har en perfekt placering i forhold til at besøge andre europæiske lande og imponerende hovedstæder. Tognettet i Holland virker rigtig godt, og du kan rejse relativt langt på kort tid. Det er eksempelvis ingen sag at begive dig på lørdagsudflugt til Den Haag eller Amsterdam. Derudover tilbyder Wanderlust Studentrips mange udemærkede busture til lidt fjernere destinationer – eksempelvis var jeg med bus til og fra Paris for 50€.

Jeg ønsker dig et rigtig godt ophold, hvor end du finder hen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *