Af Lene Ravn, journalist
”How are you going, darling?”
Jeg faldt pladask for Melbourne, men i lang tid kunne jeg ikke svare på hvorfor. Bevares, Melbourne har mange muligheder, hipster-kvarterer, charme-sporvogne og lækker baristakaffe på hver et gadehjørne, men den slags er jo ikke unik for nogen by. Det var svært at sætte sin finger på, hvad der udgjorde Melbournes fingeraftryk, kendetegn og dna, men så slog det mig. Og det er faktisk meget simpelt. Det er måden de kære melbournians snakker med hinanden – og til dig. Det er en åben, gæstfri og overordentlig kærlig tone. Du skal ikke bevæge dig meget rundt, før nogen spørger: ”How are you going?” efterfulgt af et kaldenavn såsom ”my love”, ”honey” eller den famøse ”darling”. Måske har du oplevet noget lignende i USA, men jeg tror næppe, du har oplevet en fremmed sige det med den oprigtighed i stemmen, som australierne formår det. Og det er præcis grunden til at tage på udveksling i Melbourne. Dermed ikke sagt, at det er en den eneste.
For Melbourne er kvartererne også en charmefaktor, fordi de hver især har deres personlighed. St. Kilda er den smarte, unge strandbabe et stykke fra centrum, CBD er den fokuserede og travle karrierekvinde, mens Fitzroy er den unge, rebelske hipster-veganer, hvis klædeskab til umiskendelighed ligner noget fra 70erne. Der er lidt for enhver smag, og du ville helt sikkert finde dine egne favoritter.
For mig var Monash University ikke partout en charmefaktor, for universitet ligger et stykke fra centrum, har mange mystiske arrangementer og ikke alle fag er vanvittig givende, men alligevel var jeg glad for det. Monash tilbyder nemlig en alenlang række af fag lige fra ”How to write a popular song” til ”Terrorism and political violence”. Jeg havde to journalistsike/kommunkationsfag, der var ret skuffende og ikke særlig lærerige, mens mine to ikke-journalistiske fag var både interessante og inspirerende. Mit råd til kommende udvekslingsstuderende må derfor være: Vælg de ikke-journalistiske fag og benyt dig af muligheden for at opdage nyt og læse lige præcis den niche, du har lyst til at dyrke, og så er du også mere sikker på at finde dit fagniveau. Helt konkret kan jeg da i øvrigt anbefale terrorisme-faget og ”Contemporary Australia”, der er et fag om landets historie, kultur og politik formidlet til udvekslingsstuderende.
Ellers er der kun tilbage at sige: søg en plads, kom ud over stepperne, og nyd det. Selvom det uden tvivl er hårdt at rejse til et fremmed land, hvor man ikke kender en sjæl, så er udveksling det store besvær værd.
En bunke råd:
- Tag på masser af udflugter fra begyndelsen af. Jeg fortrød gevaldigt, at jeg ikke kom så meget ud af byen i begyndelsen, hvor jeg var lidt tilbageholdende, og til slut var tiden knap.
- Jeg boede i CBD, hvilket var anbefalelsesværdigt og centralt. Fitzroy er også vanvittig lækkert, fordi bydelen er så unik, lige Richmond er en god placering ift. byen og universitet.
- Jeg fandt bolig hjemmefra gennem firmaet ”Semester in Australia/SiA”, men de fleste boede på hostels de første uger, indtil de fandt noget. Hvad man vælger, må afhænge af temperament. SiA er dyrere, men så har du et godt sted fra dag ét.
- Drik kaffe hver dag. Det er den bedste i verden.
- Pak for Guds skyld noget varmt tøj, for det er frysende koldt om vinteren, radiatorer er der ingen af, og husene på ingen måde godt isoleret.
- Vær fleksibel med, hvilke fag du skal have. Dit skema og dine fag kommer først på plads et par uger henne i forløbet, og jo flere fag, du er klar på, jo nemmere er det at få til at gå op. Og vær i øvrigt bevidst om så vidt som muligt at få fag på campus i Caulfield, da Clayton ligger længst væk fra byen.
- Spar op, så du kan rejse vidt og bredt efter eksamen.
- Nyd det – det kommer aldrig igen.