Af Julia Liberati (journalist)
Skoleåret på Solent starter, netop som Southampton er vært for et internationalt boat show. Det betyder, at det næsten er umuligt at få et hotelværelse de første dage – sørg derfor for at finde et hus, inden du tager af sted. Og ja, de studerende bor som regel i huse med fire til syv personer i hvert. Det er en smule proppet, men værelserne har en god størrelse, så der er mulighed for at trække sig tilbage, hvis det konstante selskab bliver for meget. De mange huse giver grundlag for en masse vaskeægte husfester. De bliver holdt i stor stil både af englændere og internationale studerende, og med lidt social kompetence skal man nok blive inviteret til en del fester.
Når boligsituationen er klaret, gælder det om at få styr på sit skema. Point of contact, Chris Holder, er rigtig god til at hjælpe med stort og småt, men det kan tage tid, før der er styr på det hele. Et rigtig godt råd er at vælge fag, hvor der er mulighed for gruppearbejde. De internationale studerende får lynhurtigt skabt et fællesskab, men det kan være en lille smule sværere at komme ind på livet af de lokale studerende. Og lad os nu være ærlige, man tager vel til England for at forbedre sit engelske og lære om den britiske kultur. Det er i hvert fald værd at gøre en indsats for at få lokale venner, for de kender området, og de er gode at have i mange henseender.
En anden måde at komme ind på livet af de lokale er ved at melde sig ind i en af de student unions, universitetet tilbyder. Det spænder fra alverdens sportsgrene til forskellige kultur- og sprogunions. Da jeg var af sted, var især surfholdet populært, imødekommende og tog på en del ture til smukke kystområder for at surfe. Man behøver ikke kunne surfe for at være med. De går lige så meget op i at holde fest.
Niveauet på universitetet svinger en smule. Jeg fulgte to fotofag i den samme fotoklasse, og her var det journalistiske niveau meget lavt. Det er klart, fordi de studerende på det her fag uddanner sig til at blive fotografer, men humlen lå i, at de her fag var de eneste, der skulle forberede dem på livet som pressefotografer, og derfor skulle de lære en masse basale journalistiske færdigheder. Og efter tre semestre på DMJX og halvandet år i praktik har man altså styr på det. Prøv i stedet at kigge på nogle af de specialiserede journalistiske fag som fx sports-, videnskabs-, eller modejournalistik, eller nogle af de tekniske fag, der giver færdigheder i web eller diverse programmer – de fag har jeg kun hørt godt om. Mit tredje fag, documentary filmmaking, var sjovt og givende. Mange af undervisningstimerne går med at blive introduceret til forskelligt udstyr, og det kan godt blive en smule kedeligt. Til gengæld er der grundlag for gruppearbejde og for at bruge de journalistiske færdigheder, man har med sig hjemmefra. Her er det faktisk en fordel, at de, der følger uddannelsen, er filmstuderende – det kan man både lære noget af, men man kan også sige helle for at stå for interviews og påtage sig rollen som producer eller instruktør og dermed stå for fortællingen i den dokumentarfilm, man afslutter forløbet med at lave.
Og så bare lige en sidste bemærkning: Forbered dig på at få en masse viden om den hollandske kultur med hjem også. Af en eller anden grund er der utroligt mange hollandske studerende i Southampton, så du kan ikke undgå at deltage i sociale arrangementer, hvor der somme tider bliver talt mere hollandsk end engelsk. Men de er nu både søde og sjove.