Af Christian Slot og Rikke Gjøl Mansø.
I løbet af vores seks måneder lange ophold i Cataloniens hovedstad, skrev og bloggede vi om vores erfaringer med Barcelona og vores rejser rundt i Spanien. Læs og se billeder af byen og resten af Catalonien på http://chrslot.dk/barcelona. Derfor handler nedenstående mest af alt om skolen.
Forbered dig på en fabelagtig smuk, hyggelig og kulturel by, der altid er livlig – og hvor antallet af små, autentiske cafeer med alskens tapas, cava og vin synes utællelig.
Men forbered dig også på et lidt lavere undervisningsniveau i forhold til DMJX og 17-21-årige medstuderende.
Universitat Abat Oliba er et lille privatuniversitet med 1200 studerende, der ligger 40 minutter (med tog) væk fra bymidten. Journalistlinjen er en såkaldt bilingual degree, der betyder, at de catalanske studerende skal tage et vist antal fag på engelsk. De fleste har dog et meget begrænset engelsk – og det gør desværre også, at Erasmus-studerende og spanske studerende ikke rigtig ses uden for skolen, med mindre man selv er aktivt opsøgende.
Som Erasmus-studerende får du den første måned til at shoppe imellem alle udbudte fag, før du skal beslutte dig endelig. Det skal du! Du finder hurtig ud af, at ikke alle professorer snakker et engelsk, der er til at forstå.
Og finder du endelig et fag, hvor underviseren er perfekt i engelsk, så kan kvaliteten af undervisningen stadig være lav. Langt størstedelen af de catalanske studerende forstår og snakker et rimeligt dårligt engelsk, hvilket ofte resulterer i, at underviseren må bruge tid og kræfter på at sikre sig, at alle forstår.
Vi fortrød en smule, at vi tog fag på 1. år (political science/samfundsfag) og 2. år (graphic design). Vores spanske medstuderende var meget unge, og de to fag var på et fagligt niveau, der ligger en del under, hvad man må forvente på et universitet i Danmark. Vi havde dog også ét fag på 4. år; information enterprise, som var klart det mest inspirerende fag – og det gjorde en klar forskel, at vores spanske medstuderende var lidt ældre. I faget blev vi delt ind i grupper, og så skulle vi – sideløbende med gennemgang af teori – lave en fiktiv start-up inden for kategorien ”information” og lave en udførlig business plan for vores projekt.
Vi har desværre ikke haft så meget at gøre med de spanske studerende uden for skolen, men vi har fået mange venner blandt de andre internationale studerende. Skolen holder et velkomst-arrangement og en række kulturelle arrangementer, hvor man kan komme på byvandring og besøge de omkringliggende byer sammen, men vi har mest af alt lært de andre at kende over øl og drinks på byens mange billige barer.
Som du kan se på vores blog, så er Barcelona et mad-paradis. Gode (og billige!) grønsager, frisk fisk og kød findes i alle afskygninger på talrige autentiske markeder flere steder i byen.