Af Line Sahl
”Skal du så til Dublin?” blev jeg spurgt, hver gang jeg fortalte, at jeg skulle på udveksling i Irland. ”Neeeej”, måtte jeg så svare og begynde på en længere forklaring på, hvor Limerick så lige ligger, og hvorfor jeg havde valgt netop den by – og altså ikke Dublin. I dag fortryder jeg slet ikke min beslutning – tværtimod. Jeg nåede at forelske mig fuldstændig i byen, øen og dens beboer.
Irland er et utroligt spændende land, og man mærker historien og kulturen nærmest overalt hvor man går – uanset om det er på de små gader fulde af pubs og små farverige butikker, eller om det er i den grønne natur, hvor gamle borge og tårne konstant skyder op. Øen er ikke særlig stor, hvilket også er en kæmpe fordel. Det er nemlig forholdsvist nemt at komme rundt, så det er en oplagt mulighed for bare at hoppe på toget eller bussen og få set en hel masse steder i Irland. Noget jeg selv udnyttede til fulde. Jeg brugte rigtig mange weekender og dage på at rejse rundt og suge den irske kultur og ikke mindst helt fantastiske natur til mig, så det er helt sikker noget af det, jeg især vil huske fra mit udvekslingsophold.
Limerick er en mellemstor by. Den ligger på vestkysten af øen og bliver delt i to af Shannon River, der skærer lige igennem byen. Der er både en moderne del af byen og en middelalderkvarter med en borg, katedral og små hyggelige og finurlige gader med små pubber og butikker. Derudover er der universitet, som nærmest er en hel by for sig. Det hele er samlet på et stort campus – de forskellige uddannelser, koncertsalen, sportsarenaen, spisesteder og selvfølgelig Stables Club – pubben/fredagsbaren. Helt generelt er campus utrolig skønt, og der er mange smukke steder at besøge.
Jeg valgte også at bo på campus. Det betød, at der var lidt længere ind til selve byen, men at jeg ikke skulle med bus eller cykel for at komme i skole. Den beslutning fortryder jeg ikke. Det gjorde mange ting meget nemmere. Det var heller ikke særlig svært at finde bolig, da man skriver sig på en venteliste og prioriterer de forskellige kollegier, og så krydser man ellers fingre for, at man får sit ønske opfyldt. Jeg vil helt sikkert anbefale, at man vælger at bo i Dromroe eller Cappavilla. Det er lidt dyrere end det billigste sted, men der er eget badeværelse på værelset, og placeringen er skøn. I de to ’villages’ bor man seks sammen, så kollegielivet gør det også en del lettere at finde nye bekendtskaber. Selv boede jeg med fem forskellige nationaliteter, så det var virkelig også fedt.
Universitetet indbyder til, at man griber muligheden og mødes med en masse forskellige mennesker med forskellige nationaliteter, interesser og valg af uddannelse. Der er et hav af forskellige clubs og societies, man har mulighed for at melde sig ind i – og jeg kan ikke andet end anbefale, at man gør det. Jeg endte med at melde mig ind i fire blandt andet The International Society og Outdoor Pursuits Club. Førstnævnte arrangerede mange ture rundt i landet til historiske steder og byer, hvor sidstnævnte i hver weekend havde en eller anden form for vandre- eller klatretur. Hvis man som jeg bliver helt vild med den irske natur, er det i hvert fald en oplagt mulighed for at komme afsted.
Skolen i sig selv er også helt ok. Jeg skulle vælge fire fag i alt – tre journalistiske og et andet fag. Som udgangspunkt var de alle udmærkede, og jeg har da helt sikkert lært noget nyt, men jeg må nok også indrømme, at kravene vist er højere i Danmark. Skolen og den international afdeling er også rigtig gode til at hjælpe, hvis man har spørgsmål, og så er der arrangeret en introuge, som jeg helt sikkert vil anbefale, at man deltager i, da man får en masse nødvendig viden.
Et par gode råd, hvis du beslutter dig for at tage til det her helt fantastiske sted:
- Søg bolig i god tid, og beslut dig for om du vil bo on- eller off-campus
- Meld dig ind i de mange ’clubs and societies’. Det er en super god mulighed for at møde nye mennesker og ikke mindst komme rundt og se Irland
- Hav altid kontanter på dig. Det er ikke altid, at du kan få lov til at betale med kort.
- Dyrk den irske kultur, og husk at besøge nogle af de mange pubber rundt omkring – og få en ‘pint’ eller to
- Limerick har både et hurling- og rugbyhold, så tag ind og se en kamp – også selvom du ikke kender reglerne helt. Vi så en rugbykamp på Thomond Park Stadium, hvilket var en oplevelse, da holdet og tilskuerne har et par stærke traditioner, der skal overholdes.
- Og det vigtigste: Husk at nyd det! Det går alt for stærkt.