Af: Mie Hamann – Kommunikation 5. sem
Hvorfor i alverden Oslo? Du kunne have valgt hele verden, et varmt sted endda, og så valgte du at tage til Oslo?
Sådan kan jeg citere adskillige nordmænd, når jeg skulle forklare mit virke som dansker i byen. På indersiden af diverse toiletdøre rundt omkring på campus hang der også universitetets studenteravis, som blandt andet reklamerede for udveksling med overskriften: “Er du litt lei av kulden? Hva med utveksling i varmere strøk?”
Nordmændene har altså ikke de store tanker om sig selv som attraktivt udvekslingsland, selvom de ifølge mig burde, for eksotiske temperaturer eller breddegrad, er bestemt ikke essentielt for et spændende udvekslingsophold. Med Oslo får du både natur og byliv vævet tæt sammen – I tell you – det er en by, som gør godt for både krop og sjæl.
At studere på OsloMET
Ift. undervisningen så havde jeg to kurser som hver især svarede til 15 ETCS-point: ’Information, Communication & Social Media’ og ’Web Publishing & Information Architecture’. Det første var et mere læse- og forelæsningsbaseret fag, hvorimod det andet var mere praktisk orienteret. Her var undervisningen mere struktureret ud fra workshops hvor man lærer at kode hjemmesider i HTML og CSS from scratch. Generelt skulle jeg lige vænne mig til, at det var meget forelæsningsbetonet, og at der ikke var gruppearbejde på samme måde, som jeg er blevet vant til det fra DMJX. Så brugte jeg til gengæld muligheden til at opleve byens mange læsesale, biblioteker og cafeer rundt omkring. Her kan jeg særligt anbefale Oslos mange flotte biblioteker – særligt Nasjonalbiblioteket, Deichman Grünerløkka og Bjørvika.
Tag over hovedet i Oslo
Jeg søgte bolig gennem SiO (Oslos velfærdsorganisation for studerende), som har en aftale med OsloMET om boliggaranti, hvis man søger inden en frist og har en uspecificeret prioritet (at man er åben for hvad som helst). SiO har en lang række studentbyer rundt omkring i Oslo med både kollegieværelser og studenterlejligheder. Jeg endte selv med at takke ja til den lejlighed i Sogn Studentby, som jeg fik tilbudt. Den lå et stykke udenfor centrum, men så var min go-to løberute til gengæld også rundt om en norsk skovsø, og på en times tid kunne jeg gå til et af Oslos flotteste udsigtspunkter, men var alligevel hurtigt inde i byen med en metro eller en sporvogn. Jeg kan stærkt anbefale at søge gennem SiO, ud over boliggarantien, så er det hele også meget tjekket ift. betaling af regninger, information, kontakt til vicevært og ind-og udflytning, hvor jeg har følt mig meget tryg gennem hele processen.
Hvordan overlever jeg socialt?
Det var ikke kun vejret, som var til den kølige side, da jeg ankom i januar. Nordmænd kan til at starte med være svære at komme ind på, især når man kommer som udvekslingstuderende. Til introduktionsdagen på universitet lød beskeden derfor til alle os udvekslingsstuderende: ”Find en studenterforening”, det skulle være måden at komme i kontakt med nordmænd på. Så jeg meldte mig ind i OSI (Oslos student-idrætsforenings) gruppedans, hvilket var en stor succes og blev et virkelig rart fast indslag i ugen at danse sammen med en masse andre studerende. Jeg kan derfor anbefale at tage til Foreningsdagen på OsloMET, hvor de mange forskellige studenterforeninger har boder om alt fra stjernekiggeri til gospelsang, som man kan gå rundt til og blive klogere på. Ud over det, arrangerer universitetet også en ’buddy week’ den første uge med en række aktiviteter udelukkende for udvekslingsstuderende.
Generelle tips og tricks:
- Køb månedskort for studerende i Ruter-appen, og rejs frit i hele zone 1 (hele Oslo). Når du har gjort det, så tag en bog under armen eller en podcast i ørene, og tag sporvognen fra det ende endestop til det andet. Det er en genial, og særdeles filmisk måde, at blive kendt med byen på. ELLER udnyt at bådene mellem Oslofjordens øer, er inkluderet som en del af byens offentlige transportsystem, og derfor er inkluderet i zone 1, til at tage på øhop!
- Tag op og oplev Korketrekkeren (hvis du er der i snesæsonen) en 2000 meters lang kælkebane med metrostop i hver ende. Fuldkommen genialt!
- Abonner på Aftenspostens weekendsoverblik ’Vink’, hvis du vil vide hvor alle de seje skal hen i weekenden.
- Bliv gode venner med Jamal fra Jamals Falafel, og få gratis frisk ventefalafel, mens du venter på Oslos lækreste rulle.
Der er altid noget at glæde sig til!
Til sidst er det vigtigt at sige, at hvis du er der et forårssemester, så vær fortrøstningsfuld – for ja, det er mørkt og koldt, når du kommer, måske minus 27 grader, hvis du som mig har valgt at tage af sted under Norges koldeste vinter i 40 år, MEN MEN MEN det bliver varmere og lysere og lettere og fuldkommen fantastisk, når foråret for alvor tager fat! Er du der om efterårssemesteret, så nyd vejret når du kommer, og glæd dig til, at det bliver koldt nok til, at du kan tage en 10 minutters lang kælketur.