På udveksling i The Golden State

Af Stephanie Poulsen, Kommunikation

Så er jeg netop hjemvendt fra udveksling på San Francisco State University, og hold nu op en rejse!

Skolen

Selve skolen var ikke det jeg primært tog afsted for, men det viste sig, at jeg fik en hel del ud af det alligevel. Niveauet er knap så højt som hjemme på DMJX og i Danmark generelt, selvom amerikanerne nok selv ville mene det modsatte. Der er en meget loose kultur, især i San Francisco, hvor folk kommer og går til fagene som de har lyst – også selvom der i princippet er mødepligt. Du skal derfor ikke være bange for at misse et par timer, medmindre I har en quiz, som de går utroligt meget op i.

Inden jeg tog afsted, var jeg meget sikker på de fag jeg havde valgt, men pga. noget omrokering var jeg tvunget til at vælge lidt om i den første uge. Heldigvis for USA er det sådan, at man kan bytte fag helt indtil 2. skoleuge, så det viste sig ikke at være et problem. Jeg benyttede mig af det såkaldte ’course crashing’ hvor man bare dukker op til en time, selvom holdet egentlig er fuldt booket, og hvis nogen så ikke er dukket op, får du lov til at joine i stedet. Utroligt succesfuldt og kan klart anbefales hvis man lige vil teste nogle forskellige fag.

Jeg havde fagene:

Digital media basics

Faget berørte meget spændende og aktuelle emner inden for digitale medier, men reelt går faget ud på at du til sidst kan lave en hjemmeside. Læreren, Lena Zhang, var meget old school og specifik i hvad hun ønskede, men så længe du opfyldte det, klarede du dig helt fint.

Creative podcasting

Læreren Jeff Jacoby var meget ’ung med de unge’ og en rigtig hyggefætter. Timerne gik mest med at han snakkede og vi lyttede til hinandens podcasts, hvilket var hyggeligt nok, men også lidt langtrukkent. Vi fik ingen undervisning i optagelse/redigering/produktion eller lignende, så hvis du ingen erfaring har med det, ville jeg måske vælge et andet fag.

Media and society

Et 100% online fag som dog blev eksekveret rigtig godt. Hver uge var det noget læsestof/video man skulle gennemføre for at besvare ugens quiz. Fagets final exam blev lavet i små dele gennem hele semestret så man ikke sad med en kæmpe opgave til sidst, og læreren var rigtig god til at svare på spørgsmål og meget imødekommende hvis man ville lave en opgave lidt anderledes.

Conflict resolution

Jeg havde Douglas Speilman i dette fag, og det blev lidt nogle snakketimer. Der var mange klassediskussioner og forelæsninger, men relativt nemt ift. at det er et 4 unit fag. Selve stoffet var lidt repeterende fra de første semestre på kommunikation, men det gav bare en fordel.

Critical approaches to culture and communication

Egentlig et ok spændende fag, men jeg havde det lidt svært ved at deltage 100% i det, da jeg altid var bange for at sige noget forkert. Folk var meget woke og snakkene gik mest på hvordan USA kunne behandle minoriteter bedre og hvor synd det var for alle der ikke var hvide, rige mænd. Dog et meget indsigtsgivende fag.

Fritid

Ud over skole havde jeg en masse fritid, som blev brugt på restaurantbesøg, weekendture, ferier, sportsbegivenheder osv. osv. Der er MASSERE at lave i SF, og du kommer helt sikkert ikke til at kede dig.

Et par hurtige anbefalinger:

  • Golden Gate Park
  • Alamo Drafthouse biograf
  • Dolores Park
  • Se en basket kamp i Chase Center
  • Vandre SF’s bakkede gader tynde og udforsk de mange unikke neighborhoods (især Noe Valley, Marina, Castro, Mission Dolores og Lower Haight er skønne)

Jeg boede i Mission kvarteret, hvilket jeg var meget glad for, men kan også helt klart anbefale de førnævnte kvarterer samt Hayes Valley.

Og til sidst vil jeg bare sige: tag afsted, nyd det og vær forberedt på at bruge mange penge, for hold nu op SF er en dyr by!

Udveksling på University of Technology Sydney

Af: Adam Østergaard Meijer, JOUR 3. semester

Det første møde med Sydney gav mig et indtryk af en by, der var rolig, rummelig og ret varm. I Uber’en på vej hen til den lejlighed, som nogle danske piger i forvejen havde arrangeret, at vi skulle bo sammen i, var jeg fortrøstningsfuld og spændt på, hvad min tid i byen ville bringe. Venligsindede mennesker, der alle sammen kender til dronning Mary, er overalt i byen, og så snart man lander, får man en følelse af, at det er relativt nemt at falde til. Første morgen i lejligheden vågnede jeg dog til et hvin fra en af mine roomies, der skulle blive starten på et par turbulente første uger i byen.

Bed bugs og banditter

Lejligheden, som vi skulle bo seks mennesker i, var inficeret med væggelus (bed bugs), og det er, ligesom råd i soklen, næsten ikke til at komme til livs – ad. Efter sparring med forskellige parter og vores oplevelse med en uvillig bandit af en udlejer blev vi enige om, at vi ikke skulle bo i lejligheden, og samtidig mistede vi hele vores depositum. Jeg fik hurtigt logi et andet sted i byen, der dog var dyrere, og i stedet for væggelus blot havde kakerlakker. Dem kan man lige så godt forlig sig med; de er ikke til at undgå. Huslejepriserne i Sydney er skyhøje, men det kan altså, efter mine egne bitre erfaringer, godt betale sig at punge ud for at finde det rette sted, hvis man har råd til det, ellers skal man bare være svineheldig. Mad og oplevelser er til gengæld generelt billigere end i Danmark.

Visit Australia

Opstartsproblemerne til side, så har Australien og Sydney rigtig meget at byde på. Du finder en enestående flora og fauna, lækre strande, du kender fra tv, shopping, sjov og ballade, australsk fodbold, rugby og meget mere. Det er bare med at komme ud og opleve byen og landet. Et af mine egne highlights var en Fred Again-koncert under åben himmel – Taylor Swift gæstede også byen, så der er naturligvis noget til enhver smag. Gå en tur ned til operahuset og få en drink, sejl ud til Taronga Zoo og se en solbjørn, hyg dig i Hyde Park, der er fyldt med pungdyr og flyvende hunde, tag på Coogee Beach (husk solcreme) eller sæt dig på en café med en kop kaffe og dine lektier. Der er også gode forbindelser til resten af Australien, så du nemt kan se noget andet end storbyen. Tasmanien kan anbefales, hvis du vil lidt væk fra varmen. Her er der også flot natur med masser af wallabies og wombats, og øen har derudover en spændende historie.

Læren om livet

Jeg må ærligt indrømme, at det faglige ikke var, hvad jeg havde håbet. UTS føles lidt som at komme tilbage i gymnasiet, både fordi du er sammen med mennesker, der er en del yngre (jeg er 24), men også fordi man skal lave en masse afleveringer, da der ikke er eksamener. Jeg havde i øvrigt ingen journalistik-fag, og undervisningen tangerede ofte det uinteressante. Jeg mødte mange flinke mennesker fra hele verden i mine klasser, men jeg fik lidt en følelse af, at ingen forventer, at man bliver venner med sine klassekammerater. Jeg fik god kontakt med et par stykker gennem en fælles interesse for fodbold, men det var ikke nogen, jeg mødtes med uden for skolen. I stedet mødte jeg folk i byen eller gennem datingapps, hvilket er en sjov og udfordrende måde at få nye bekendtskaber på. Skolen er for mig ikke det vigtigste ved at være på udveksling. Det vigtigste er alt det, du lærer om dig selv, en anden kultur og om andre mennesker. Du kommer ikke til at fortryde, at du tager på udveksling. Jeg kan med stor overbevisning sige, at du bliver et mere helt og dannet menneske. For langt de fleste vil det ikke være en dans på roser hele tiden, og det var det bestemt heller ikke for mig, men det er en helt ny måde at stå på egne ben, og det er gavnligt for alle at prøve kræfter med.

University of Tasmania, Hobart, Australien

Hvis smuk natur, vilde oplevelser og et helt fantastisk socialt studiemiljø lyder som noget for dig, så er University of Tasmania stedet, du skal på udveksling til.

Af Aksel Heine Mortensen, Journalist

Da jeg landede i den lille lufthavn på den anden side af jorden, var mine forventninger noget nær ikkeeksisterende i forhold til, hvad Tasmanien havde at byde på. Valget, om at jeg skulle bruge det næste halve år så langt væk fra Danmark som muligt, var i første omgang taget af den simple grund, at jeg skulle til Australien, og Sydney var for dyrt. Og hey, så havde Tasmanien jo umiddelbart nogle ret fede fag, og omgivelserne lød ret blæret. Trods denne halvnaive tilgang kan jeg se tilbage på et semester, som på alle måder har været fantastisk.

Fra første dag tager universitetet hånd om de studerende med en introtid på to uger spækket med arrangementer, der skal hjælpe både nye studerende og udvekslingsstuderende i gang med deres nye tilværelse. Her bliver der holdt en masse BBQ’s (Australiere kan simpelthen ikke få nok af at grille sløje pølser pakket ind i kridhvidt toastbrød), arrangementer rundt omkring på de mange campusser, der er spredt ud over byen, og bådsafari ud fra smukke Bruny Island, der ligger et stenkast fra Hobart. Her fik vi en smagsprøve på Tasmaniens smukke natur med delfiner, flyvefisk og små øer, hvor man knap kunne se jorden for bare sæler.

Det mest populære at gøre i Tasmanien er at tage ud og opleve naturen, og selvom mange af de lokale elsker grej og camping, er det på ingen måder et krav, at man skal gide at sove i telt for også at kunne tage del i det. Tasmanien er jo ikke særlig stor, og det betyder, at mange steder kan nås indenfor en til to timers kørsel, så wallabees og wombats skal du nok få set en masse af. Tasmanien er også et undervurderet surfspot, hvor man fra Hobart kan nå en række point breaks og beach break. Dog er det en smule pebret at leje boards, og jeg vil derfor anbefale, at man finder et brugt board og våddragt, som man kan sælge videre, når det er tid til at vende snuden mod Danmark. Det tog mig kun et par dage både at skaffe et board og sælge det igen til sidst, og våddragten kan man låne af Patrick Donoghue, Universitetets meget flinke udvekslingskoordinator.

Selve byen er ikke særlig stor, men det betyder på ingen måder, at den er stille. Der er et hav sjove og skæve cafeer, butikker og restauranter og alle ugens dage byder på kulturelle arrangementer, koncerter og markeder. Derudover er der også det berømte kunstmuseum Mona, der minimum er ét besøg værd og som i øvrigt er gratis, når man bor i Tasmanien.

Hvis man skal finde en akilleshæl ved Tasmanien, så er det den offentlige transport. Den fungerer udmærket, når man vil rundt i Hobart, men den er meget begrænset med det samme man kommer udenfor bygrænsen. Det betyder, at det er nødvendigt at have en bil til rådighed. Heldigvis har stort set alle de lokale studerende deres egen bil, og rigtig mange udvekslingsstuderende investerer også i en midlertidigt. Så vis man ligesom mig ikke lige havde indregnet en bil ind i budgettet, så kan man sagtens komme rundt og opleve alligevel.

At gå på UTAS er en noget anden oplevelse, end at studere journalistik på DMJX. Hvor man på DMJX har mødepligt og skole nærmest alle ugens dage, havde jeg kun 1,5 times fysisk undervisning per fag om ugen på UTAS spredt over to dage. Resten var selvstudie, og selvom det krævede en anelse mere selvkontrol, betød det også, at man kunne tilrettelægge sit studie efter alt det andet, man gerne vil opleve. Og det er jo som oftest oplevelser, man tager på udveksling for. Jeg vil dog slå et slag for fagene, der gav et spændende indblik i, hvordan Australiere oplever deres medieverden og de problemer og løsninger, som de kigger ind i. Det var noget anderledes end i Danmark, og gav et meget interessant perspektiv.

Til sidst er der vist kun en enkelt ting at sige; Hvis du overvejer UTAS, så gør det! Du kommer ikke til at fortryde.

Udveksling i Oslo – Oslo Metropolitan University

Af: Mie Hamann – Kommunikation 5. sem

Hvorfor i alverden Oslo? Du kunne have valgt hele verden, et varmt sted endda, og så valgte du at tage til Oslo?

Sådan kan jeg citere adskillige nordmænd, når jeg skulle forklare mit virke som dansker i byen. På indersiden af diverse toiletdøre rundt omkring på campus hang der også universitetets studenteravis, som blandt andet reklamerede for udveksling med overskriften: “Er du litt lei av kulden? Hva med utveksling i varmere strøk?”

Nordmændene har altså ikke de store tanker om sig selv som attraktivt udvekslingsland, selvom de ifølge mig burde, for eksotiske temperaturer eller breddegrad, er bestemt ikke essentielt for et spændende udvekslingsophold. Med Oslo får du både natur og byliv vævet tæt sammen – I tell you – det er en by, som gør godt for både krop og sjæl.

At studere på OsloMET

Ift. undervisningen så havde jeg to kurser som hver især svarede til 15 ETCS-point: ’Information, Communication & Social Media’ og ’Web Publishing & Information Architecture’. Det første var et mere læse- og forelæsningsbaseret fag, hvorimod det andet var mere praktisk orienteret. Her var undervisningen mere struktureret ud fra workshops hvor man lærer at kode hjemmesider i HTML og CSS from scratch. Generelt skulle jeg lige vænne mig til, at det var meget forelæsningsbetonet, og at der ikke var gruppearbejde på samme måde, som jeg er blevet vant til det fra DMJX. Så brugte jeg til gengæld muligheden til at opleve byens mange læsesale, biblioteker og cafeer rundt omkring. Her kan jeg særligt anbefale Oslos mange flotte biblioteker – særligt Nasjonalbiblioteket, Deichman Grünerløkka og Bjørvika.  

Tag over hovedet i Oslo

Jeg søgte bolig gennem SiO (Oslos velfærdsorganisation for studerende), som har en aftale med OsloMET om boliggaranti, hvis man søger inden en frist og har en uspecificeret prioritet (at man er åben for hvad som helst). SiO har en lang række studentbyer rundt omkring i Oslo med både kollegieværelser og studenterlejligheder. Jeg endte selv med at takke ja til den lejlighed i Sogn Studentby, som jeg fik tilbudt. Den lå et stykke udenfor centrum, men så var min go-to løberute til gengæld også rundt om en norsk skovsø, og på en times tid kunne jeg gå til et af Oslos flotteste udsigtspunkter, men var alligevel hurtigt inde i byen med en metro eller en sporvogn. Jeg kan stærkt anbefale at søge gennem SiO, ud over boliggarantien, så er det hele også meget tjekket ift. betaling af regninger, information, kontakt til vicevært og ind-og udflytning, hvor jeg har følt mig meget tryg gennem hele processen.

Udsigten fra min lejlighed i Sogn Studentby da jeg ankom i januar

Hvordan overlever jeg socialt?

Det var ikke kun vejret, som var til den kølige side, da jeg ankom i januar. Nordmænd kan til at starte med være svære at komme ind på, især når man kommer som udvekslingstuderende. Til introduktionsdagen på universitet lød beskeden derfor til alle os udvekslingsstuderende: ”Find en studenterforening”, det skulle være måden at komme i kontakt med nordmænd på.  Så jeg meldte mig ind i OSI (Oslos student-idrætsforenings) gruppedans, hvilket var en stor succes og blev et virkelig rart fast indslag i ugen at danse sammen med en masse andre studerende. Jeg kan derfor anbefale at tage til Foreningsdagen på OsloMET, hvor de mange forskellige studenterforeninger har boder om alt fra stjernekiggeri til gospelsang, som man kan gå rundt til og blive klogere på. Ud over det, arrangerer universitetet også en ’buddy week’ den første uge med en række aktiviteter udelukkende for udvekslingsstuderende.

Generelle tips og tricks:

  • Køb månedskort for studerende i Ruter-appen, og rejs frit i hele zone 1 (hele Oslo). Når du har gjort det, så tag en bog under armen eller en podcast i ørene, og tag sporvognen fra det ende endestop til det andet. Det er en genial, og særdeles filmisk måde, at blive kendt med byen på. ELLER udnyt at bådene mellem Oslofjordens øer, er inkluderet som en del af byens offentlige transportsystem, og derfor er inkluderet i zone 1, til at tage på øhop!
  • Tag op og oplev Korketrekkeren (hvis du er der i snesæsonen) en 2000 meters lang kælkebane med metrostop i hver ende. Fuldkommen genialt!
  • Abonner på Aftenspostens weekendsoverblik ’Vink’, hvis du vil vide hvor alle de seje skal hen i weekenden.
  • Bliv gode venner med Jamal fra Jamals Falafel, og få gratis frisk ventefalafel, mens du venter på Oslos lækreste rulle.

Der er altid noget at glæde sig til!

Til sidst er det vigtigt at sige, at hvis du er der et forårssemester, så vær fortrøstningsfuld – for ja, det er mørkt og koldt, når du kommer, måske minus 27 grader, hvis du som mig har valgt at tage af sted under Norges koldeste vinter i 40 år, MEN MEN MEN det bliver varmere og lysere og lettere og fuldkommen fantastisk, når foråret for alvor tager fat! Er du der om efterårssemesteret, så nyd vejret når du kommer, og glæd dig til, at det bliver koldt nok til, at du kan tage en 10 minutters lang kælketur.