Af Nicoline Lärka Sørensen, Journalist
Byen: Utrecht minder på rigtig mange måder om Aarhus. Byens centrum er relativt koncentreret omkring kanalen Oudegracht, hvor man finder mange gode spisesteder, barer og forretninger. Utrecht er desuden kendt som en stor studieby i Holland, og det kan ses på antallet af caféer, barer og diskoteker, som holder åbent stort set hele ugen. Min oplevelse med Utrecht var, at man får en langt mere autentisk oplevelse af at bo og leve i Holland, end man ville få som studerende i Amsterdam, da hovedstaden er meget turistet og til tider kan virke som en kulisse. Utrecht er meget charmerende, og jeg vil anbefale, at man lejer en båd og sejler rundt i området.
Bolig: Jeg valgte at søge bolig gennem organisationen SSH, som er en student housing organisation, da jeg havde hørt, at det var svært selv at finde et sted at bo. Jeg boede ude på campus, som ligger fem kilometer fra centrum, men på grund af de ikke-eksisterende hollandske bakker, tog turen på cykel til byen ingen tid. Jeg har været rigtig glad for at bo ude på campus, hvor mange store kollegier er placeret, da det har gjort det virkelig nemt at være social og deltage i de mange spontane fester, som holdes i ugens løb. Selve campus-området er dog ikke specielt charmerende, og man skal være opmærksom på, at nogle kollegier er vildere end andre. Jeg boede selv i ”De Bisschoppen”, som var relativt roligt i hverdagene sammenlignet med ”Johanna” og ”Cambridgelaan”, der byder på mere hardcore college-oplevelser.
Fagligt: Jeg fulgte linjen ”International Communication and Media (ICM) og tog fagene ”Online Research and Big Data”, ”Media Trends and Ethics”, ”Project Media Research”, ”Project Change Communication” og ”Professional Behaviour and Global Citizenship”. De to første fag vil jeg gerne anbefale til andre journalister, da man bliver introduceret til relevante, faglige redskaber, mens de tre andre fag var mindre givende. Måske skyldes det, at jeg ikke kommer med en baggrund som kommunikatør, men fagene var meget baseret på intern kommunikation og på et ret lavt niveau, og jeg fandt dem ikke særlig spændende. Generelt vil jeg sige, at min oplevelse var, at det faglige niveau er noget lavere, end det jeg er vant til fra Journalisthøjskolen. Underviserne i sig selv er meget samarbejdsvillige og kompetente, men meget af undervisningen og opgaverne er baseret på gruppearbejde, og jeg oplevede det som lidt af en kamp at samarbejde med de faste studerende, som ofte er ret unge og ikke virker vant til at strukturere deres tid og få arbejdet gjort. Når det er sagt, havde jeg fine oplevelser med gruppearbejde sammen med andre udvekslingsstuderende.
Nogle gode råd
Anskaf dig en cykel med det samme. Hollænderne cykler alle steder, og de cykler vildt. Forvent ikke, at folk rækker hånden ud, når de skal dreje, og vær sikker på, at dine bremser virker, for de stopper gerne op midt på cykelstien, når det passer dem. Derudover så nyd, at det er billigere at gå ud at spise i Holland. Der findes rigtig mange fine spisesteder, og jeg vil især gerne anbefale restauranten ”Beers and Barrels” i Utrecht. Derudover afholdes der mange musikfestivaler og koncerter i Holland, hvor priserne på billetter også er billigere sammenlignet med i Danmark. Og ja, de lytter til andet end techno. Sidst men ikke mindst, anskaf dig et ov-chipkaart, som bruges til alle offentlige transportmidler. Et kort kan købes på stationerne, og det kommer til at spare dig penge på sigt.
Jeg kunne skrive meget mere om charmerende Utrecht, studierne og mine oplevelser hernede, men mit bedste råd er selv at tage ned og opleve det. Hvis du har spørgsmål til mit ophold, praktiske ting, osv. er du mere end velkommen til at kontakte mig. Min mail er: nlsorensen@mail.dmjx.dk