Af Sandra Louise Fennefoss Bye (journalist)
Jeg tror ikke, man forstår det, før man har prøvet det. Men et udvekslingsophold er en uvurderlig oplevelse både fagligt og personligt. Det lyder som en latterlig kliché, men det er ganske simpelt den bedste beskrivelse af det. Det hårdeste ved hele udvekslingsopholdet er faktisk, at man skal hjem igen.
Jeg valgte at søge om udveksling hos UTS i Sydney, fordi jeg ville langt væk, men samtidigt til et engelsktalende land. Og så gør det jo ikke noget at det er smukt og spændende land at rejse i.
Der er nogle faktorer, man skal være opmærksom på, inden man tager af sted.
- Sydney er en dyr by at leve i, og er man glad for avocado og kirsebær bliver man meget hurtigt fattigt. Hvis man bor nogenlunde centralt vil jeg anbefale at tage en tur til Chinatown og købe grøntsager ved Paddy’s market. Det betaler sig!
- Semesteret begynder tidligt – jeg tog afsted den 14. juli, så vær klar på at tage af sted hurtigt efter 6. eller 7. semester.
- I begyndelsen har man lyst til at skrige af frustration over ikke at kunne finde rundt, fordi der er 11 forskellige bygninger spredt rundt omkring. Men der er heldigvis hjælp at hente. ”Lost on Campus”-app’en er gratis og hjalp mig meget i begyndelsen.
Et af de vigtigste tips, jeg kan give, er at bo på et af de kollegier, som UTS Housing (UTS student accomodation) tilbyder. Det vil jeg til hver en tid anbefale ALLE at vælge. Når man ankommer, er man mutters alene uden et støttende bagland, så det er en oplagt mulighed for at få gode og tætte venner hurtigt. Desuden arrangerer UTS Housing mange events, specielt i begyndelsen, så man kan lære nye mennesker at kende – udnyt det! Og sørg for at komme før eller på den dag check-in starter, for det er også der, de første orientation arrangementer begynder. Selvom man er udmattet og ekstremt jetlagged, bør man deltage, for efter min erfaring og ud fra hvad mine andre venner har fortalt mig, er mange af deres bedste sociale relationer opstået efter disse events.
Når orientation week er forbi, kalder den virkelige verden, og undervisningen begynder. For mig var der en del læsning i forbindelse med to af mine fag, Balancing World views og Regulating Communication. Det er en ufatteligt dårlig idé ikke at læse op til timerne, da al undervisningen er bundet op på ugens læsning. Men som altid handler det om planlægning, og da mine tekster var ganske gode, fandt jeg ikke arbejdsbyrden overvældende.
UTS bryster sig af at være et godt universitet for internationale studerende, og jeg er enig.
Jeg var tilknyttet fakultetet FASS – Faculty of Arts and Social Science, da det er her kommunikationsfag og de journalistiske fag har hjemme. Hver gang jeg talte med studerende fra andre fakulteter, sagde de, at de havde hørt at journalistik/kommunikation på UTS skulle være rigtig godt og specielt for udenlandske studerende. Begrundelsen for det udsagn kender jeg ikke, men jeg tror, det er fordi, det siges at være meget praktisk orienteret. Der synes jeg dog også sagtens, DMJX kan spille med.
Undervisningen er lidt, som den DMJX tilbyder. Jeg havde lectures, som er forelæsninger i større sale og tutorials, der er klassebaseret undervisning. Men da man ikke har en fast ”pakke” af fag ligesom journalistuddannelsen har, har man ikke det sammenhold som en klasse, der har timer sammen i et semester. Desuden brugte jeg ikke særligt meget tid med de australske studerende fra mine fag. De var alle sammen søde og hjælpsomme, men de fleste var også fem år yngre end mig. Det betød, at jeg ikke rigtig socialiserede med de andre studerende fra mine tutorials ud over de internationale studerende, som var tættere på mig aldersmæssigt.
Ét af mine fag imponerede mig virkelig – både på grund af fagets indhold men også på grund af mine lærere. Regulating Communication: Law, Ethics and Politics var et interessant fag, der har til formål at reflektere over og undersøge argumenter for og imod reguleret kommunikation, og hvilke konsekvenser de forskellige scenarier har. Min klasse bestod overvejende af australske studerende, så undervisningen gik hurtigt for mig i begyndelsen. Men det er et spørgsmål om at vænne sig til at modtage undervisning på engelsk. Desuden skulle jeg nok have sat mig mere ind i australsk politik inden jeg begyndte, så jeg ikke havde brugt de første par uger på at forstå det politiske landskab.
Personligt er jeg faldet pladask for Sydney. Det er efter min mening en helt fantastisk by at leve i med alle parkerne, Darling Harbour og området omkring Operahuset og Harbour bridge og også Blackwattle bay, hvor man kan gå mange fine ture i byen. Og så er der selvfølgelig alle de skønne strande. Bondi, Coogee, Cronulla og Manly for bare at nævne nogle stykker. Desuden har Sydney også et hav af muligheder, når det kommer til at spise ude og kulturelle events, så der er næsten altid noget at tage sig til.
Jeg var af sted på mit 8. semester. Det var helt tilfældigt, da jeg først fik øjnene op for udveksling efter ansøgningsfristen for 7. semester. Jeg kan ikke svare på, om det er bedre at tage af sted på 7. semester, men hvis man ikke vil udskyde sin bacheloropgave, er det nok en god idé at tage udveksling på 7. semester.
Tøv endelig ikke med at kontakte mig hvis du har spørgsmål.
fennefoss@hotmail.com