Af Liv Collatz.
Åh, Toronto, jeg savner dig allerede!
At tage til denne by er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort. På både den faglige og sociale front. Jeg havde aldrig været i Canada før, men det blev hurtigt mit nye hjem. Aldrig har jeg mødt så venlige og hjælpsomme mennesker som her! Alle fra grønthandleren til frisøren til ens professor vil hjælpe med ALT. Og det var en af grundene til, at Toronto så hurtigt og smertefrit blev et sted, hvor jeg fik et nyt liv og nye venner, jeg ikke ville hjem fra igen.
Jeg begyndte på Ryerson i september 2013 og gik der frem til december. Efteråret i Toronto er helt sikkert en glimrende periode at studere i, da der er dejligt varmt langt ind i oktober og altså ikke minus 100 grader som om vinteren.
Det blev mig hurtigt klart, at der både er ulemper og fordele ved at være udvekslingsstuderende på universitetet. Fx kan vi fra Journalisthøjskolen kun tage undergraduate-fag, selvom vi er på et højere niveau på vores sidste semester. Dette var en kende frustrerende, men for mig endte det ud i, at jeg simpelthen droppede alle journalistiske fag undtagen fotojournalistik for begyndere (et af de bedste fag nogensinde!). Jeg nægtede at bruge mit semester på at være i klasser, hvor folk aldrig har prøvet at interviewe et menneske før eller ved, hvad en feature er. Derfor søgte jeg mod andre fakulteter, og det blev fantastisk.
Mine tre fag var Introduction to Photojournalism (journalistik), Design and Cultural Diversity (fashion) og Inventing Popular Culture (historie). Alle tre fag var noget af det bedste, jeg længe er blevet lært. Og jeg kan ikke understrege nok, hvor dejligt det var at komme i dybden med noget, der virkelig interesserer en. Så søg nogle andre fag end journalistik! Man kan snildt følge med i alle fagene, selvom man lige skal vende sin tankegang om, når der skal skrives et akademisk essays. Og ellers er underviserne virkelig gode til at tage sig tid til en som udefrakommende.
Med ikke mere end tre fag og tolv timer i skole om ugen er det selvsagt, at der er en hel del fritid at bruge i Toronto. Byen bliver ofte sammenlignet med en lille New York-udgave, og det er heller ikke forkert, men Toronto har ikke de store turistattraktioner (og let’s face it: Ingen byer er som New York). Der er derimod virkelig fede og skramlede kvarterer, caféer, museer, drikke øl-steder og dansesteder at bruge tiden på. Der er en vidunderlig kæmpe sø, Niagara Falls (selvom her er ret Las Vegas-agtigt) tæt på og pæn, pæn natur uden for byen. For mig var det tid til mig selv – hvornår har man sidst haft tid til bare at sidde og læse noget ikke praktik/studie/job-relevant ved vandet?
Jeg ville ikke have fået det samme ud af opholdet, hvis jeg ikke havde mødt de canadiske mennesker, jeg boede hos. Campus-boligerne er små og halvdyre, og beboerne er utrolig unge – jeg var selv 23 år på udvekslingen, og det var gammelt for de andre på Ryerson. Derfor delte min kæreste og jeg en gammel lejlighed i et victoriansk hus med to jævnaldrende lokale i bydelen Parkdale. Igennem dem fandt vi flere venner og fik en stor omgangskreds, mens vi lærte det bedste om byen. Det var enormt lærerigt at komme ind i en anden kultur med dem som indgangsbilletter. Og fantastisk at møde nye mennesker og få stablet en hel ny tilværelse på benene – det var svært at sige farvel.
Der er kun gode anbefalinger af Toronto og Ryerson herfra! Det er let at finde en bolig – vi havde ikke fundet den endnu, da vi tog af sted. Der er masser af tid til at lære byen at kende, have det sjovt og komme helt i dybden med nogle fede fag og den canadiske kultur. Byen er stor og rodet og spændende. Og lektionerne er helt igennem interessante. Jeg kan ikke sige andet end: Tag af sted!